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Registros recuperados : 21 | |
3. | | PIMENTEL, G. M.; WATRIN, O. dos S.; SAMPAIO, S. M. N.; OLIVEIRA, R. R. S. de. Análise da dinâmica da paisagem do uso da terra no assentamento Luiz Lopes Sobrinho e no entorno da Fazenda São Marcos, no nordeste do Pará. In: SEMINÁRIO GESTABACIAS, 1., 2010, Belém, PA. Resultados de pesquisas em mesobacias do Nordeste paraense e sua aplicação no desenvolvimento rural. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental: Projeto Gestabacias, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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4. | | OLIVEIRA, R. R. S. de; WATRIN, O. dos S.; SAMPAIO, S. M. N.; Pimentel, G. M. Análise espaço-temporal do uso e cobertura da terra nas microbacias hidrográficas dos igarapés Timboteua e Peripindeua, Nordeste Paraense. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14., 2010, Belém, PA. Bolsista de iniciação científica: um aporte ao desenvolvimento da pesquisa agropecuária: anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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5. | | OLIVEIRA, R. R. S. de; WATRIN, O. dos S.; SAMPAIO, S. M. N.; PIMENTEL, G. M. Análise espaço-temporal do uso da terra em duas mesobacias no Nordeste paraense. In: SEMINÁRIO GESTABACIAS, 1., 2010, Belém, PA. Resultados de pesquisas em mesobacias do Nordeste paraense e sua aplicação no desenvolvimento rural. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental: Projeto Gestabacias, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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7. | | SILVA, L. G. T.; VALENTE, M. A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; WATRIN, O. dos S. Caracterização e mapeamento dos solos de duas mesobacias hidrográficas no Nordeste paraense. In: SEMINÁRIO GESTABACIAS, 1., 2010, Belém, PA. Resultados de pesquisas em mesobacias do Nordeste paraense e sua aplicação no desenvolvimento rural. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental: Projeto Gestabacias, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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8. | | WATRIN, O. dos S.; OLIVEIRA, P. M. de; OLIVEIRA, R. R. S. de. Padrões antrópicos e fisiográficos definindo unidades de paisagem na reserva extrativista 'Verde para sempre', Porto de Moz, PA. Geografia, Rio Claro, v. 36, n. 3, p. 535-549, set./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | OLIVEIRA, R. R. S. de; WATRIN, O. dos S.; VALENTE, M. A. Relação entre o uso e cobertura da terra e as feições fisiográficas para definição do grau de vulnerabilidade dos solos à erosão na mesobacia do igarapé Timboteua-Buiuna, Nordeste paraense. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 15., 2011, Belém, PA. A ciência de fazer ciência: anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2011. 1 CD-ROM. PIBIC-2011. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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10. | | VALENTE, M. A.; SILVA, L. G. T.; OLIVEIRA, R. R. S. de; PIMENTEL, G. M.; NASCIMENTO, D. L. O. do. Mapeamento de solos das áreas de duas mesobacias hidrográficas no Nordeste paraense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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11. | | SILVA, L. G. T.; VALENTE, M. A.; WATRIN, O. dos S.; OLIVEIRA, R. R. S. de; PIMENTEL, G. M. Mapeamento de solos em duas mesobacias hidrográficas no Nordeste Paraense. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 38 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 394). Anexo 2 mapas: Mapa de solos da mesobacia do Igarapé Peripindeua, Nordeste Paranese; Mapa de solos da mesobacia do IgarapéBuiuna?Timboteua, NOrdeste do Pará, e duas tabelas: Resultados analíticos das amostras de solos da área 1;... Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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12. | | OLIVEIRA, R. R. S. de; VENTURIERI, A.; BELLUZZO, A. P.; GOMES, A. R.; PINTO, J. F. S. K. C. Zoneamento Ambiental da Microbacia do Igarapé Buiúna-Timboteua, Nordeste do Estado do Pará. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 16., 2013, Foz do Iguaçu. Anais... São José dos Campos: MCT: INPE, 2013. p. 5063-5070. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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13. | | VENTURIERI, A.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; COELHO, A.; PINTO, N. S.; HOMMA, A. K. O. Expressão do cultivo da palma de óleo no Pará (1985-2021). Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2023. 12 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Comunicado técnico, 358). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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14. | | OLIVEIRA, R. R. S. de; VENTURIERI, A.; SAMPAIO, S. M. N.; LIMA, A. M. M. de; ROCHA, E. J. P. da. Dinâmica de uso e cobertura da terra das regiões de integração do Araguaia e Tapajós/PA, para os anos de 2008 e 2010. Revista Brasileira de Cartografia, v. 68, n. 7, p. 1411-1424, jul./ago. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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15. | | WATRIN, O. dos S.; ADAMI, M.; SAMPAIO, S. M. N.; CORDEIRO, T. F.; CAMPOS, A. G. S.; OLIVEIRA, R. R. S. de. Dinâmica de fragmentos florestais em propriedade de base econômica pecuária no sudeste do estado do Pará. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 17., 2015, João Pessoa. Anais... São José dos Campos: INPE, 2015. p. 3415-3422. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. | | SILVA, M. G. L. da; CORDEIRO, T. F.; OLIVEIRA, R. R. S. de; NARVAES, I. da S.; GOMES, A. R.; ADAMI, M.; FREITAS, L. J. M. de; VALERIANO, D. de M. Índice texturais das áreas de exploração florestal na FLONA do Tapajós (Pará), utilizando imagens de média resolução espacial fusionadas. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 18., 2017, Santos. Anais... São José dos Campos: INPE, 2017. p. 3962-3969. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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17. | | OLIVEIRA, R. R. S. de; SILVA, M. G. L. da; NARVAES, I. da S.; CORDEIRO, T. F.; VALERIANO, D. M.; GOMES, A. R.; ADAMI, M.; FREITAS, L. J. M. de. Detecção de padrões espaciais ligados à exploração florestal madeireira na Amazônia Legal: o caso da COOMFLONA, na Floresta Nacional do Tapajós. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 18., 2017, Santos. Anais... São José dos Campos: INPE, 2017. p. 2216-2223. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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18. | | VENTURIERI, A.; BELLUZZO, A. P.; SALIM, A. C. F.; MARCUARTÚ, B. C.; PINTO, J. F. S. K. C.; SANTOS, L. F. M. dos; MESCOUTO, M. N. A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; CARDOSO, T. M.; SILVA, T. M. L. da. Dinâmica das queimadas no estado do Mato Grosso entre os anos de 2008 e 2010. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 16., 2013, Foz do Iguaçu. Anais... São José dos Campos: MCT: INPE, 2013. p. 8622-8628. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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19. | | CORDEIRO, T. F.; NARVAES, I. da S.; BUCHMANN, H. M.; FREITAS, L. J. M. de; SAMPAIO, S. M. N.; MAIA, J. S.; ADAMI, M.; VALERIANO, D. de M.; GOMES, A. R.; BRIENZA JUNIOR, S.; OLIVEIRA, R. R. S. de; LOPES, M. G. Feições de exploração florestal de impacto reduzido na Flona do Tapajós utilizando imagens Landsat e filtros texturais. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 18., 2017, Santos. Anais... São José dos Campos: INPE, 2017. p. 4859-4865. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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20. | | VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; FERNANDES, K. de A.; ADAMI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; ALMEIDA, C. A.; SILVA, L. G. T.; CABRAL, A. I. R.; PINTO, J. F. K. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; SAMPAIO, S. M. N. The sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction. Journal of Geographic Information System, v. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 21 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
29/11/2022 |
Data da última atualização: |
30/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; FERNANDES, K. de A.; ADAMI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; ALMEIDA, C. A.; SILVA, L. G. T.; CABRAL, A. I. R.; PINTO, J. F. K. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; SAMPAIO, S. M. N. |
Afiliação: |
ADRIANO VENTURIERI, CPATU; RODRIGO RAFAEL SOUZA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; TASSIO KOITI IGAWA, COORDENAÇÃO DE APERFEIÇOAMENTO DE PESSOAL DE NÍVEL SUPERIOR; KATIA DE AVILA FERNANDES, UNIVERSITY OF ARKANSAS; MARCOS ADAMI, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; MOISES CORDEIRO MOURAO DE OLIVEIRA, CPATU; CLÁUDIO APARECIDO ALMEIDA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; LUIZ GUILHERME TEIXEIRA SILVA, CPATU; ANA I. R. CABRAL, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOÃO FELIPE KNEIPP CERQUEIRA PINTO, FUNDAÇÃO DE DESENVOLVIMENTO DA PESQUISA; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; SANDRA MARIA NEIVA SAMPAIO, CPATU. |
Título: |
The sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Geographic Information System, v. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.4236/jgis.2022.143016 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non-producing properties, as well as having lower deforestation rates. In our study, we observed that 52,778 hectares (88.87%) of the cocoa area planted had already been deforested by the year 2008?the threshold of deforestation defined by Brazil?s Forest Code. It was also possible to verify that approximately 20,900 hectares continue to be mapped as forest by PRODES, despite our field data identifying cocoa plantations shaded by explored forest in these areas. Regarding the crop?s formation, the data show a tendency to convert pasture areas to cocoa plantations, proving that cocoa farming expansion in the State of Pará is an important activity for degraded areas recovery and not a main driver of deforestation. The finding that cocoa plantations are still classified as forest by PRODES and project TerraClass highlights the difficulty of mapping this crop using orbital images in a traditional way. Through this paper, it was possible to observe that due to the typical characteristics of perennial crops (cocoa), fire points showed a significant reduction in the mapped areas, highlighting that the expansion of cocoa plantations in the state of Pará contributed to soil protection, to the reduction of greenhouse gas emissions into, in addition to contributing to the generation of jobs and revenue. Finally, we found about 99.54% of the cacao plantations in the State of Pará are located outside of any preservation area, indigenous land or quilombola settlement. MenosThe state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Área alterada; Recuperação. |
Thesagro: |
Cacau; Theobroma Cacao. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148918/1/jgis-2022062814555132.pdf
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Marc: |
LEADER 04017naa a2200325 a 4500 001 2148918 005 2022-11-30 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.4236/jgis.2022.143016$2DOI 100 1 $aVENTURIERI, A. 245 $aThe sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non-producing properties, as well as having lower deforestation rates. In our study, we observed that 52,778 hectares (88.87%) of the cocoa area planted had already been deforested by the year 2008?the threshold of deforestation defined by Brazil?s Forest Code. It was also possible to verify that approximately 20,900 hectares continue to be mapped as forest by PRODES, despite our field data identifying cocoa plantations shaded by explored forest in these areas. Regarding the crop?s formation, the data show a tendency to convert pasture areas to cocoa plantations, proving that cocoa farming expansion in the State of Pará is an important activity for degraded areas recovery and not a main driver of deforestation. The finding that cocoa plantations are still classified as forest by PRODES and project TerraClass highlights the difficulty of mapping this crop using orbital images in a traditional way. Through this paper, it was possible to observe that due to the typical characteristics of perennial crops (cocoa), fire points showed a significant reduction in the mapped areas, highlighting that the expansion of cocoa plantations in the state of Pará contributed to soil protection, to the reduction of greenhouse gas emissions into, in addition to contributing to the generation of jobs and revenue. Finally, we found about 99.54% of the cacao plantations in the State of Pará are located outside of any preservation area, indigenous land or quilombola settlement. 650 $aAmazonia 650 $aCacau 650 $aTheobroma Cacao 653 $aÁrea alterada 653 $aRecuperação 700 1 $aOLIVEIRA, R. R. S. de 700 1 $aIGAWA, T. K. 700 1 $aFERNANDES, K. de A. 700 1 $aADAMI, M. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de 700 1 $aALMEIDA, C. A. 700 1 $aSILVA, L. G. T. 700 1 $aCABRAL, A. I. R. 700 1 $aPINTO, J. F. K. C. 700 1 $aMENEZES, A. J. E. A. de 700 1 $aSAMPAIO, S. M. N. 773 $tJournal of Geographic Information System$gv. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022.
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