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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados.
Data corrente:  20/09/2022
Data da última atualização:  08/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  STEPHAN, M. P.; COSTA, A. M.; AZEVEDO, T. de L.; ROSA, J. S. da; SANTOS, A. A. dos.
Afiliação:  MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; ANA MARIA COSTA, CPAC; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; JEANE SANTOS DA ROSA, CTAA; ALEXSANDRO ARAUJO DOS SANTOS, CTAA.
Título:  Electrophoresis (SDS-PAGE) as a method for screening species of Passiflora using seed proteins as molecular markers.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science and Technology B, v. 12, n. 2, p. 40-47, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.17265/2161-6264/2022.02.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is the center of diversity and dispersion of species of the genus Passiflora. Two species of passion fruit Passiflora tenuifila BRS VT (passiflora garlic) and another of Passiflora setacea BRS PC were used in this study. The plants were grown on the Embrapa Cerrados experimental farm. The fruits were washed, minimally cut and their constituents separated. Both species differed in the proportion of wet mass between husk, seed, and pulp. As expected, both species had a higher proportion of husks and seeds and a lower amount of pulp. A semi-purification procedure for the proteins present in the seeds and husks was described and the molecular aspects were analyzed by polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The quantification of soluble proteins was performed using the Bradford method. The analysis of the soluble protein extracted from the seeds and husks showed that these values are up to 70 times higher for the seeds of P. tenuifila and 28.5 times for P. setacea, in the husks. It was verified that both species present a similar protein profile, observed by the intense and diverse bands found in the polyacrylamide gel, mainly in the range of 32 to 19 kDa. This work opens up an unexplored field of tracking bioactive proteins and/or peptides including forms of nanostructure systems that protect other bioactive molecules. The objective of this work was to present an analytical procedure to semi-purify seed proteins of two Passiflora species and use electrophoresis as ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioactive peptides; Mass distribution on fruit; P setacea; P tenuifila.
Thesagro:  Casca; Eletroforese; Fruto; Maracujá; Método de Análise; Peptídeo; Polpa; Proteína; Purificação; Rastreamento; Semente; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Analytical methods; Bioactive compounds; Food technology; Fruits; Passiflora; Passion fruits; Peptides; Polyacrylamide gel electrophoresis; Proteins; Pulp; Purification methods; Seeds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146660/1/62ea112170472.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC37438 - 1UPCAP - DDDIGITALDIGITAL
CTAA15356 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  12/01/2012
Data da última atualização:  16/04/2018
Autoria:  OLIVEIRA, M. I. L. de; BECQUER. T.; GOEDERT, W. J.; VILELA, L.; DELEPORTE, P.
Afiliação:  Maria Inês Lopes de Oliveira, Universidade Estadual de Londrina, Departamento de Agronomia; Thierry Becquer, Institut de Recherche pour le Développement; Wenceslau J. Goedert, Universidade de Brasília, Departamento de Agronomia; LOURIVAL VILELA, CPAC; Philippe Deleporte, Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement.
Título:  Concentração de íons na solução de um Latossolo Vermelho sob diferentes sistemas de manejo.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Pesquisa agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 10, p. 1291-1300, out. 2011
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: Ion concentrations in the solution of an Oxisol under different management systems.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar as concentrações de íons na solução de um Latossolo Vermelho, em diferentes sistemas de manejo. Foram avaliados os sistemas de lavoura e pastagem contínua, assim como os rotacionados em integração lavoura-pecuária. O experimento foi iniciado em 1991, e as coletas das soluções foram realizadas em 2005 e 2006. Cápsulas porosas foram instaladas às profundidades de 20 e 150 cm, e as soluções foram extraídas em seis épocas de cada ano. As concentrações de Cl-, SO42-, NO3-, H2PO4-, K+, Mg2+ e Ca2+ foram determinadas. Independentemente das profundidades e dos sistemas de manejo, a concentração de íons nas soluções, em ordem decrescente de grandeza, foi: NO3- >Cl- >SO42- >H2PO4- e Ca2+ >K+ >Mg2+. Entre os sistemas de cultivo, a concentração dos íons na solução decresceu e foi maior em lavoura contínua sob preparo convencional, seguida de lavoura contínua sob plantio direto e, finalmente, pelo sistema de integração lavoura-pecuária e pela pastagem contínua. À profundidade de 150 cm, as concentrações dos íons na solução do solo sob pastagem contínua e integração lavoura-pecuária foram sempre baixas, o que indica baixo risco de lixiviação.
Palavras-Chave:  Integração lavoura-pecuária.
Thesagro:  Cerrado; Lixiviação; Pastagem; Solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/52149/1/46n10a24.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE52497 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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