Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  04/07/2019
Data da última atualização:  02/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEAO, P. C. de S.; CHAVES, A. R. de M.
Afiliação:  PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; AGNALDO RODRIGUES DE MELO CHAVES, CPATSA.
Título:  Training systems and rootstocks on yield and agronomic performance of Syrah grapevine in the Brazilian Semiarid.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Ciência e Agrotecnologia, v. 43, p. 1-12, 2019.
ISSN:  1981-1829
DOI:  10.1590/1413-7054201943005719
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Vale do São Francisco stands out among the main Brazilian wine regions, and ?Syrah? is a grape cultivar very important to produce red wines. The objective of this study was to evaluate the influence of training systems and rootstocks on the yield and other agronomic variables of ?Syrah? grapevines during eight consecutive harvests in the tropical semiarid environment in the Vale do São Francisco. An experiment was carried out in Petrolina, state of Pernambuco, with ?Syrah? trained to lyre and espalier systems and grafted on IAC 572, IAC 766, IAC 313, SO4, 1103 Paulsen and Harmony rootstocks. A randomized block design with four replicates and split plots was used. There was a significant interaction between the training system and rootstock for yield, number of clusters and foliar mass. The lyre system increased yield, cluster number and Ravaz index, favoring the development of more balanced grapevines. The IAC 572 rootstock promoted greater vigor by reducing yield, cluster number, bud fertility and Ravaz index. The other rootstocks were similar to each other in most variables. Net photosynthesis, stomatal conductance and instantaneous efficiency of water use were not influenced by the training system and the rootstock. The results obtained evidenced the influence of the training system associated to the rootstock on agronomic variable and yield of ?Syrah?, recommending lyre training and grafting on 1103 Paulsen or IAC 313 in the semi-arid tropical conditions of the Vale ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Uva de vinho; Vale do São Francisco; Viticultura tropical.
Thesagro:  Porta Enxerto; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199168/1/Patricia-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA58630 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  07/02/1996
Data da última atualização:  14/08/2017
Autoria:  CAMPOS, O. F. de; LIZIEIRE, R. S.; DAYRELL, M. de S.; OLIVEIRA, J. S. e.
Afiliação:  CNPGL.
Título:  Caracteristicas e composicao de alguns alimentos concentrados utilizados na alimentacao de bovinos de leite.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  Coronel Pacheco: EMBRAPA-CNPGL-ADT, 1995.
Páginas:  29p.
Série:  (EMBRAPA-CNPGL. Circular Tecnica, 38)
Idioma:  Português
Conteúdo:  Um das dificuldades encontradas por aqueles envolvidos como o arraçoamento de bovinos de leite e dispor, numa mesma publicação, das informações relativas a composição e características dos alimentos concentrados. Este trabalho faz uma breve e objetiva descrição sobre cada alimento, a respeito de suas principais características, pontos fortes e limitações. Em seguida, fornece a composição desses alimentos (Tabelas 1 e 2), de modo a possibilitar ao calculo de misturas de concentrados para o gado de leite.
Palavras-Chave:  Alimentacao concentrado; Alimentation; Bovino de leite; Bovinos de leite; Brasil; Caracteristica; Coco - farelo - substituicao; Composição; Concentracao; Concentrado; Concentrate; Concentration; Daily cattle; Feeding; Food; leucena; Rebanho leiteiro; Vacas - alimentacao - lactacao.
Thesagro:  Algodão; Alimentação; Alimento Concentrado; Amendoim; Arraçoamento; Arroz; Aveia; Bovino; Casca; Esterco; Farelo; Ferro; Gado Leiteiro; Leite; Nutrição; Nutrição Animal; Semente.
Thesaurus NAL:  animal feeding; Brazil; cattle breeding; concentrates; dairy cattle; nutrition; proximate composition.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142995/1/2032.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL10802 - 1UMTFL - --2506 P.1442506
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional