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Registros recuperados : 59 | |
1. | | PROTÁSIO, T. de P.; BUFALINO, L.; GUIMARÃES JUNIOR, M.; TONOLI, G. H. D.; TRUGILHO, P. F. Técnicas multivariadas aplicadas à avaliação de resíduos lignocelulósicos para a produção de bioenergia. Ciência Florestal, Santa Maria, RS, v. 23, n. 4, p. 771-781, out./dez. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | PROTÁSIO, T. de P.; TRUGILHO, P. F.; NAPOLI, A.; SILVA, M. G. da; COUTO, A. M. Mass and energy balance of the carbonization of babassu nutshell as affected by temperature. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 3, p. 189-196, mar. 2014. Título em português: Balanço de massa e energia da carbonização da casca do coco babaçu em função da temperatura. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. | | COSTA, T. G.; BIANCHI, M. L.; PROTÁSIO, T. de P.; TRUGILHO, P. F.; PEREIRA, A. J. Qualidade da madeira de cinco espécies de ocorrência no cerrado para produção de carvão vegetal. Cerne, Lavras, v. 20, n. 1, p. 37-45, jan./mar. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | MENDES, L. M.; MENDES, S. A.; MENDES, R. F.; BUFALINO, L.; PROTÁSIO, T. de P. Umidade de equilíbrio de painéis osb de clones de Eucalyptus urophylla. Cerne, Lavras, v. 20, n. 4, p. 519-528, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. | | PROTÁSIO, T. de P.; GOULART, S. L.; NEVES, T. A.; ASSIS, M. R. de; TRUGILHO, P. F. Clones comerciais de Eucalyptus de diferentes idades para o uso bioenergético da madeira. Scientia Forestalis, Piracicaba, v. 42, n. 101, p. 113-127, mar. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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9. | | PROTÁSIO, T. de P.; ALVES, I. C. N.; TRUGILHO, P. F.; SILVA, V. O.; BALIZA, A. E. R. Compactação de biomassa vegetal visando à produção de biocombustíveis sólidos. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 31, n. 68, p. 273-283, out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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11. | | NEVES, T. A.; PROTÁSIO, T. de P.; COUTO, A. M.; TRUGILHO, P. F.; SILVA, V. O.; VIEIRA, C. M. M. Avaliação de clones de Eucalyptus em diferentes locais visando à produção de carvão vegetal. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 31, n. 68, p. 319-330 out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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12. | | GUIMARÃES JUNIOR, J. B.; XAVIER, M. M.; SANTOS, T. S.; PROTÁSIO, T. de P.; MENDES, R. F.; MENDES, L. M. Inclusão de resíduo da cultura de sorgo em painéis aglomerados de eucalipto. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 88, p. 435-442, out./dez. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | | PROTÁSIO, T. de P.; TONOLI, G. H. D.; GUIMARÃES JUNIOR, M.; BUFALINO, L.; COUTO, A. M.; TRUGILHO, P. F. Correlações canônicas entre as caracteristicas químicas e energéticas de resíduos lignocelulósicos. Cerne, Lavras, v. 18, n. 3, p. 433-439, jul./set. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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15. | | SOARES, A. A. V.; MIRANDA, R. O. V. de; PROTÁSIO, T. de P.; SILVA, A. R.; GONÇALVES, D. de A. Crescimento e produção de florestas energéticas de Tachigali vulgaris. In: WORKSHOP ONLINE FLORESTAS DE TACHIGALI VULGARIS, 1., 2021, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2022. p. 145-158. (Embrapa Florestas. Documentos, 377). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. | | MORAES, L. G.; ASSIS-PEREIRA, G. de; PROTÁSIO, T. de P.; BUFALINO, L.; GONÇALVES, D. de A.; TOMAZELLO-FILHO, M. Dendrocronologia e densitometria de raios X aplicados na avaliação das propriedades do lenho de árvores de Tachigali vulgaris, na Amazônia. In: WORKSHOP ONLINE FLORESTAS DE TACHIGALI VULGARIS, 1., 2021, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2022. p. 99-111. (Embrapa Florestas. Documentos, 377). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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17. | | ARRIEL, D. A. A.; SILVA, K. M. N. e; PEREIRA, A. C.; PROTÁSIO, T. de P.; GONÇALVES, D. de A. Melhoramento genético de Tachigali vulgaris para plantações homogêneas: análise de um teste de procedências e progênies aos dez anos de idade. In: WORKSHOP ONLINE FLORESTAS DE TACHIGALI VULGARIS, 1., 2021, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2022. p. 127-138. (Embrapa Florestas. Documentos, 377). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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18. | | COUTO, A. M.; TRUGILHO, P. F.; NEVES, T. A.; PROTÁSIO, T. de P.; SÁ, V. A. de. Modeling of basic density of wood from Eucalyptus grandis and Eucalyptus urophylla using nondestructive methods. Cerne, Lavras, v. 19, n. 1, p. 27-34, jan./mar. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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19. | | ASSIS, M. R. de; TRUGILHO, P. F.; ROSADO, S. C. da S.; PROTASIO, T. de P.; GOULART, S. L. Modelagem da biomassa e do estoque de carbono em plantas jovens de Eucalyptus. Scientia Forestalis, Piracicaba, v. 43, n. 105, p. 225-233, mar. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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20. | | COUTO, A. M.; PROTÁSIO, T. de P.; TRUGILHO, P. F.; NEVES, T. A.; SÁ, V. A. de. Multivariate analisys applied to evolution of Eucalyptus clones for bioenergy production. Cerne, Lavras, v. 19, n. 4, p. 525-533, out./dez. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 59 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
05/11/2019 |
Data da última atualização: |
20/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, A. K; OLIVEIRA, G. de A. R; BASSINELLO, P. Z.; LANNA, A. C.; NOVOTNY, E. H.; LIÃO, L. M. |
Afiliação: |
ANDRESSA KUHNEN SILVA, UFG; GERLON DE ALMEIDA RIBEIRO OLIVEIRA, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; LUCIANO MORAIS LIÃO, UFG. |
Título: |
Evaluation of lipoxygenase activity in common beans by UV and NMR spectroscopy: proposal for a complementary technique for enzymatic studies. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 13, p. 35-43, 2020. |
DOI: |
10.1007/s12161-019-01499-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Factors that reduce the quality of common bean during storage, including oxidative rancidity caused by lipoxygenase, have been extensively studied. In this context, this work evaluates lipoxygenase activity in five Carioca bean cultivars at different temperatures and storage times using ultraviolet (UV) and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopies. UV absorption analyses demonstrated that the storage temperature of the grains influences the kinetic reaction rates during the enzymatic activity of lipoxygenase. Pinto beans and CNFC 10467 presented lower initial activity than the three BRS varieties but were more sensitive to high temperatures. BRS Estilo presented an anomalous behavior, with a strong reduction in activity at 15 and 21 °C until 72 days of storage. BRSMG Madrepérola and BRS Pontal presented stable enzymatic rates until 108 days of storage. A 26% reduction in fatty acid content, as a result of lipoxygenase action during storage, was observed both in solution-state and high resolution magic angle spinning (HR-MAS) NMR studies. These results highlight the importance of NMR in enzymatic kinetic reactions studies, complementing the results obtained by UV. |
Thesagro: |
Armazenamento; Atividade Enzimática; Enzima; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Enzyme activity; Enzymes; Lipoxygenase; Nuclear magnetic resonance spectroscopy; Solutions; Storage conditions. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02205naa a2200337 a 4500 001 2113930 005 2020-04-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s12161-019-01499-3$2DOI 100 1 $aSILVA, A. K 245 $aEvaluation of lipoxygenase activity in common beans by UV and NMR spectroscopy$bproposal for a complementary technique for enzymatic studies.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aFactors that reduce the quality of common bean during storage, including oxidative rancidity caused by lipoxygenase, have been extensively studied. In this context, this work evaluates lipoxygenase activity in five Carioca bean cultivars at different temperatures and storage times using ultraviolet (UV) and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopies. UV absorption analyses demonstrated that the storage temperature of the grains influences the kinetic reaction rates during the enzymatic activity of lipoxygenase. Pinto beans and CNFC 10467 presented lower initial activity than the three BRS varieties but were more sensitive to high temperatures. BRS Estilo presented an anomalous behavior, with a strong reduction in activity at 15 and 21 °C until 72 days of storage. BRSMG Madrepérola and BRS Pontal presented stable enzymatic rates until 108 days of storage. A 26% reduction in fatty acid content, as a result of lipoxygenase action during storage, was observed both in solution-state and high resolution magic angle spinning (HR-MAS) NMR studies. These results highlight the importance of NMR in enzymatic kinetic reactions studies, complementing the results obtained by UV. 650 $aBeans 650 $aEnzyme activity 650 $aEnzymes 650 $aLipoxygenase 650 $aNuclear magnetic resonance spectroscopy 650 $aSolutions 650 $aStorage conditions 650 $aArmazenamento 650 $aAtividade Enzimática 650 $aEnzima 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aOLIVEIRA, G. de A. R 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aLANNA, A. C. 700 1 $aNOVOTNY, E. H. 700 1 $aLIÃO, L. M. 773 $tFood Analytical Methods$gv. 13, p. 35-43, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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