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Registros recuperados : 315 | |
164. | | FRANCHINI, J. C.; WRUCK, F. J.; DEBIASI, H.; OLIVEIRA, F. A. de. Variabilidade espacial e temporal de carbono e fósforo em sistemas de integraçao lavoura-pecuária em Mato Grosso. In: INAMASU, R. Y.; NAIME, J. de M.; RESENDE, A. V. de; BASSOI, L. H.; BERNARDI, A. C. de C. (Ed.). Agricultura de precisão: um novo olhar. São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2011. p. 173-177. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Soja. |
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165. | | DEBIASI, H.; FRANCHINI, J. C.; BALBINOT JUNIOR, A. A.; OLIVEIRA, F. A. de. Variabilidade espacial e temporal da resistência do solo à penetração após diferentes pressões de pastejo no Norte do Paraná. In: BERNARDI, A. C. de C.; NAIME, J. de M.; RESENDE, A. V. de; BASSOI, L. H.; INAMASU, R. Y. (Ed.). Agricultura de precisão: resultados de um novo olhar. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 507-512. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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169. | | OLIVEIRA, F. A. de; CASTRO, C. de; BORKERT, C. M.; SFREDO, G. J.; OLIVEIRA JÚNIOR, A. de; FARIA, A. F. Adubação da soja com macro e micronutrientes e manejo da fertilidade do solo em rotação de culturas em solos do Brasil (04.2000.326-04). In: HOFFMANN-CAMPO, C. B.; SARAIVA, O. F. (Org.). Resultados de pesquisa da Embrapa Soja - 2002: solos. Londrina: Embrapa Soja, 2003. p. 27-34. (Embrapa Soja. Documentos, 215). Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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171. | | CASTRO, C. de; FIRMANO, R. F.; OLIVEIRA, F. A. de; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; GODINHO, V. de P. C. Arranjos de plantas na produtividade do girassol. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 23.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 11., 2020, Londrina, PR. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2020. p. 78-81. (Embrapa Soja. Documentos, 432). Editores técnicos: Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite; Hugo Soares Kern. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia; Embrapa Soja. |
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172. | | OLIVEIRA, F. A. de; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; KLEPKER, D.; BORKERT, C. M.; CASTRO, C. de; SFREDO, G. J. Adubação com cobre na soja em solo de cerrados. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 27., 2005. Cornélio Procópio. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2005. p. 470-471. (Embrapa Soja. Documentos, 257). Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Janete Lasso Ortiz, Simone Ery Grosskopf. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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173. | | AZEVEDO, S. M. de; MALUF, W. R.; OLIVEIRA, F. A. de; GOMES, L. A. A.; MARTINS, L. S. Acao do gene Mi em tomateiro no controle de diferentes racas de nematoides das galhas. In: CONGRESSO DA POS-GRADUACAO DA ESAL, 8., 1995, Lavras, MG. Pos-graduacao e mercado de trabalho: anais... Lavras: UFLA, 1995. p.159-160. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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174. | | CASTRO, C. de; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; OLIVEIRA, F. A. de; KLEPKER, D.; PRANDO, A. M.; CHAVES, D. P. Aplicação foliar de manganês e de fertilizante organomineral em cultivares de soja RR. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 5 p. Trab. 1605. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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175. | | PRANDO, A. M.; OLIVEIRA, F. A. de; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; CASTRO, C. de; KLEPKER, D.; BALAN. L. C. Aplicação foliar de manganês e de fertilizante organomineral em cultivares de soja RR. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 31., 2010, Brasília, DF. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2010. p. 397-400. Editores técnicos: Adilson de Oliveira Junior, Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Bôas de Campo Leite, César de Castro, Jussara Flores de Oliveira Arbues, Wellington Cavalcanti. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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176. | | PRANDO, A. M.; OLIVEIRA, F. A. de; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; CASTRO, C. de; KLEPKER, D.; PRADO, L. A. Aplicação foliar de manganês e de fertilizante organomineral em cultivares de soja RR em solo de Cerrado. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 31., 2010, Brasília, DF. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2010. p. 401-403. Editores técnicos: Adilson de Oliveira Junior, Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Bôas de Campo Leite, César de Castro, Jussara Flores de Oliveira Arbues, Wellington Cavalcanti. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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180. | | OLIVEIRA, R. M. B.; OLIVEIRA, F. A. de; VIANA, J. S.; MOURA, M. F. de; SANTOS, C. G. dos. Manejo da irrigação e da adubação nitrogenada sobre a qualidade dos frutos do pimentão em condições controladas Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 376-377, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 315 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/08/2017 |
Data da última atualização: |
09/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, F. A. DE; CABRAL NETO, O.; SANTOS, L. M. R. DOS; FERREIRA, E. H. R.; ROSENTHAL, A. |
Afiliação: |
Fabiano Alves de Oliveira, UFRRJ; Otávio Cabral Neto, IFE-TOCANTINS; Lígia Marcondes Rodrigues dos Santos, CEFET - VALENÇA; Elisa Helena Rocha Ferreira, UFRRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA. |
Título: |
Effect of high pressure on fish meat quality - A review. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Trends in Food Science & Technology, n. 66, p. 1-19, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
High pressure (HP) is an effective technology in food preservation. However, in fish, changes in appearance, texture, and chemical composition of the meat can be observed in more severe conditions. Although there are proposed mechanisms to achieve these events, there is no consistency of information to conclude on all of them. Scope and approach: After a brief overview of HP technology, their main impact of fish meat quality were reviewed considering the targeted constituents and underlying mechanisms. Key findings and conclusions: The main changes occurred between 200 and 300 MPa leading to a partial or total denaturation of proteins. In turn, these modifications were related to the increase of pH, hardness, whitening, decrease in water holding capacity, initiation of lipids, and proteins oxidation. The proposed mechanisms for these effects are very similar, suggesting the interrelationship between them. Lipid oxidation, protein oxidation, and discoloration are enhanced by iron content of the tissues (heme or free) and, possibly, with synergic phenomena. However, there is no consistency of information on the effects of these changes on consumers' opinion. Additionally, the intensity of the changes varies according to type of fish. Research is needed to determine clearly the reaction mechanisms, evaluate the effects of these changes concerning consumers? opinion, and propose devices or strategies to minimize these changes when necessary |
Palavras-Chave: |
Hardness increase; High hydrostatic pressure technology; Lipid oxidation; Meat discoloration; Protein oxidation. |
Thesaurus NAL: |
protein unfolding; water holding capacity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02221naa a2200253 a 4500 001 2074779 005 2018-01-09 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, F. A. DE 245 $aEffect of high pressure on fish meat quality - A review.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aHigh pressure (HP) is an effective technology in food preservation. However, in fish, changes in appearance, texture, and chemical composition of the meat can be observed in more severe conditions. Although there are proposed mechanisms to achieve these events, there is no consistency of information to conclude on all of them. Scope and approach: After a brief overview of HP technology, their main impact of fish meat quality were reviewed considering the targeted constituents and underlying mechanisms. Key findings and conclusions: The main changes occurred between 200 and 300 MPa leading to a partial or total denaturation of proteins. In turn, these modifications were related to the increase of pH, hardness, whitening, decrease in water holding capacity, initiation of lipids, and proteins oxidation. The proposed mechanisms for these effects are very similar, suggesting the interrelationship between them. Lipid oxidation, protein oxidation, and discoloration are enhanced by iron content of the tissues (heme or free) and, possibly, with synergic phenomena. However, there is no consistency of information on the effects of these changes on consumers' opinion. Additionally, the intensity of the changes varies according to type of fish. Research is needed to determine clearly the reaction mechanisms, evaluate the effects of these changes concerning consumers? opinion, and propose devices or strategies to minimize these changes when necessary 650 $aprotein unfolding 650 $awater holding capacity 653 $aHardness increase 653 $aHigh hydrostatic pressure technology 653 $aLipid oxidation 653 $aMeat discoloration 653 $aProtein oxidation 700 1 $aCABRAL NETO, O. 700 1 $aSANTOS, L. M. R. DOS 700 1 $aFERREIRA, E. H. R. 700 1 $aROSENTHAL, A. 773 $tTrends in Food Science & Technology$gn. 66, p. 1-19, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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