|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Tabuleiros Costeiros. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos... Mostrar Todas |
Data corrente: |
18/09/2001 |
Data da última atualização: |
23/02/2012 |
Autoria: |
CINTRA, F. L. D.; FERREIRA, J. M. S.; PASSOS, E. E. M.; NOGUEIRA, L. C.; SOBRAL, L. F.; LEAL, E. C.; FONTES, H. R. |
Afiliação: |
FERNANDO LUIS DULTRA CINTRA, CPATC; JOANA MARIA SANTOS FERREIRA, CPATC; EDSON EDUARDO MELO PASSOS, CPATC; LUIS CARLOS NOGUEIRA, CPACP; LAFAYETTE FRANCO SOBRAL, CPATC; HUMBERTO ROLLEMBERG FONTES, CPATC. |
Título: |
Mancha anelar do fruto do coqueiro: uma ameaça à comercialização do coco in natura para água. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2000. |
Páginas: |
12 p. |
Descrição Física: |
il.; color. |
Série: |
(Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 13.) |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A recente notificacao da incidencia de uma sintomatologia nos frutos de coqueiro, caracterizada pela necrose superficial da casca do coco anao em forma de uma cinta ou anel, formato que originou a denominacao de "Mancha anelar do fruto do coqueiro", tem depreciado o valor desse produto junto aos consumidores, face a ma aparencia que impoe aos frutos. Este problema tem causado serios prejuizos a comercializacao do coco in natura para agua, atualmente uma das principais demandas para exploracao do coqueiro no Pais, e que tem gerado grande expectativa de lucros com essa cultura. Por solicitacao de produtores de coco em areas onde o problema tem ocorrido com grande intensidade, a Embrapa Tabuleiros Costeiros formou uma comissao composta por especialistas em varias disciplinas do dominio da agronomia (entomologia, fitopatologia, fisiologia vegetal, fisica do solo, fertilidade do solo, manejo do solo e irrigacao) para elaborar um plano de trabalho com o objetivo de identificar as causas relacionadas a existencia da "Mancha anelar do fruto do coqueiro". |
Palavras-Chave: |
Coco - Comercialização; Coco in natura; Coconut; Cocos nucufera; Coqueiro; Disease; Doença de plantas; Plant disease; Plant diseases; Trading. |
Thesagro: |
Água de Coco; Coco; Cocos Nucifera; Comercialização; Doença; Doença de Planta; Mancha Anelar; Sintoma. |
Thesaurus Nal: |
coconut water; coconuts; marketing. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/54497/1/CPATC-DOCUMENTOS-13-MANCHA-ANELAR-DO-FRUTO-DO-COQUEIRO-UMA-AMEACA-A-COMERCIALIZACAO-DO-COCO-IN-NA.pdf
|
Marc: |
LEADER 02301nam a2200457 a 4500 001 1360219 005 2012-02-23 008 2000 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCINTRA, F. L. D. 245 $aMancha anelar do fruto do coqueiro$buma ameaça à comercialização do coco in natura para água. 260 $aAracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros$c2000 300 $a12 p.$cil.; color. 490 $a(Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 13.) 520 $aA recente notificacao da incidencia de uma sintomatologia nos frutos de coqueiro, caracterizada pela necrose superficial da casca do coco anao em forma de uma cinta ou anel, formato que originou a denominacao de "Mancha anelar do fruto do coqueiro", tem depreciado o valor desse produto junto aos consumidores, face a ma aparencia que impoe aos frutos. Este problema tem causado serios prejuizos a comercializacao do coco in natura para agua, atualmente uma das principais demandas para exploracao do coqueiro no Pais, e que tem gerado grande expectativa de lucros com essa cultura. Por solicitacao de produtores de coco em areas onde o problema tem ocorrido com grande intensidade, a Embrapa Tabuleiros Costeiros formou uma comissao composta por especialistas em varias disciplinas do dominio da agronomia (entomologia, fitopatologia, fisiologia vegetal, fisica do solo, fertilidade do solo, manejo do solo e irrigacao) para elaborar um plano de trabalho com o objetivo de identificar as causas relacionadas a existencia da "Mancha anelar do fruto do coqueiro". 650 $acoconut water 650 $acoconuts 650 $amarketing 650 $aÁgua de Coco 650 $aCoco 650 $aCocos Nucifera 650 $aComercialização 650 $aDoença 650 $aDoença de Planta 650 $aMancha Anelar 650 $aSintoma 653 $aCoco - Comercialização 653 $aCoco in natura 653 $aCoconut 653 $aCocos nucufera 653 $aCoqueiro 653 $aDisease 653 $aDoença de plantas 653 $aPlant disease 653 $aPlant diseases 653 $aTrading 700 1 $aFERREIRA, J. M. S. 700 1 $aPASSOS, E. E. M. 700 1 $aNOGUEIRA, L. C. 700 1 $aSOBRAL, L. F. 700 1 $aLEAL, E. C. 700 1 $aFONTES, H. R.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
03/12/2021 |
Data da última atualização: |
11/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FERREIRA, S. da C.; NAKASONE, A. K.; NASCIMENTO, S. M. C. do; OLIVEIRA, D. A. de; SIQUEIRA, A. S.; CUNHA, E. F. M.; CASTRO, G. L. S. de; SOUZA, C. R. B. de. |
Afiliação: |
SOLANGE DA CUNHA FERREIRA, UFPA / UFRA; ALESSANDRA KEIKO NAKASONE, CPATU; SILVIA MARA COELHO DO NASCIMENTO, UFLA; DANYLLO AMARAL DE OLIVEIRA, UFPA / UFRA; ANDREI SANTOS SIQUEIRA, UFPA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; GLEDSON LUIZ SALGADO DE CASTRO, UFRA; CLÁUDIA REGINA BATISTA DE SOUZA, UFPA. |
Título: |
Isolation and characterization of cassava root endophytic bacteria with the ability to promote plant growth and control the in vitro and in vivo growth of Phytopythium sp. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Physiological and Molecular Plant Pathology, v. 116, Article 101709, Dec. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.pmpp.2021.101709 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Among the biotic factors affecting the production of cassava (Manihot esculenta Crantz), root rot is one of the most severe diseases worldwide. In Brazil, one of the principal limitations for cassava production, mainly in the Amazon region, is soft root rot disease, which may be caused by Phytopythium sp. On the other hand, microorganisms beneficial to plants, such as plant growth-promoting bacterial endophytes, have been progressively used to replace chemical pesticides and industrial fertilizers, which can drastically contaminate the environment. Thus, our main aim here was to isolate and characterize endophytic bacteria associated with roots of cassava, regarding their ability to control the growth of Phytopythium sp. and promote plant growth. A total of 21 endophytic bacteria that showed distinct abilities to solubilize calcium phosphate, synthesize indol acetic acid and siderophores, were isolated. Among them, 6 isolates belonging to the genus Bacillus (B. aryabhattai, B. velezensis and B. cereus) and 1 other isolate, Klebsiella pneumonia, were identified based on their 16S rRNA gene sequences. B. velezensis isolate 21Y and B. aryabhattai isolates 4W and 23Y were able to inhibit the in vitro and in vivo growth of Phytopythium sp. Cassava plants inoculated with B. cereus isolate 15Y and B. aryabhattai isolates 4W, 16Y and 23Y by irrigation of substrate and foliar spray showed increased biomass. In addition, increased biomass was observed in cowpea plants generated from seeds microbiolized with B. aryabhattai isolates 23Y and 4W. Thus, our findings may contribute to sustainable agriculture, since they revealed cassava endophytic bacteria able to promote plant growth, as well as inhibiting growth of the pathogen that causes soft root rot of cassava in the Amazon region. MenosAmong the biotic factors affecting the production of cassava (Manihot esculenta Crantz), root rot is one of the most severe diseases worldwide. In Brazil, one of the principal limitations for cassava production, mainly in the Amazon region, is soft root rot disease, which may be caused by Phytopythium sp. On the other hand, microorganisms beneficial to plants, such as plant growth-promoting bacterial endophytes, have been progressively used to replace chemical pesticides and industrial fertilizers, which can drastically contaminate the environment. Thus, our main aim here was to isolate and characterize endophytic bacteria associated with roots of cassava, regarding their ability to control the growth of Phytopythium sp. and promote plant growth. A total of 21 endophytic bacteria that showed distinct abilities to solubilize calcium phosphate, synthesize indol acetic acid and siderophores, were isolated. Among them, 6 isolates belonging to the genus Bacillus (B. aryabhattai, B. velezensis and B. cereus) and 1 other isolate, Klebsiella pneumonia, were identified based on their 16S rRNA gene sequences. B. velezensis isolate 21Y and B. aryabhattai isolates 4W and 23Y were able to inhibit the in vitro and in vivo growth of Phytopythium sp. Cassava plants inoculated with B. cereus isolate 15Y and B. aryabhattai isolates 4W, 16Y and 23Y by irrigation of substrate and foliar spray showed increased biomass. In addition, increased biomass was observed in cowpea plants generated from s... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02693naa a2200253 a 4500 001 2137101 005 2022-04-11 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.pmpp.2021.101709$2DOI 100 1 $aFERREIRA, S. da C. 245 $aIsolation and characterization of cassava root endophytic bacteria with the ability to promote plant growth and control the in vitro and in vivo growth of Phytopythium sp.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aAmong the biotic factors affecting the production of cassava (Manihot esculenta Crantz), root rot is one of the most severe diseases worldwide. In Brazil, one of the principal limitations for cassava production, mainly in the Amazon region, is soft root rot disease, which may be caused by Phytopythium sp. On the other hand, microorganisms beneficial to plants, such as plant growth-promoting bacterial endophytes, have been progressively used to replace chemical pesticides and industrial fertilizers, which can drastically contaminate the environment. Thus, our main aim here was to isolate and characterize endophytic bacteria associated with roots of cassava, regarding their ability to control the growth of Phytopythium sp. and promote plant growth. A total of 21 endophytic bacteria that showed distinct abilities to solubilize calcium phosphate, synthesize indol acetic acid and siderophores, were isolated. Among them, 6 isolates belonging to the genus Bacillus (B. aryabhattai, B. velezensis and B. cereus) and 1 other isolate, Klebsiella pneumonia, were identified based on their 16S rRNA gene sequences. B. velezensis isolate 21Y and B. aryabhattai isolates 4W and 23Y were able to inhibit the in vitro and in vivo growth of Phytopythium sp. Cassava plants inoculated with B. cereus isolate 15Y and B. aryabhattai isolates 4W, 16Y and 23Y by irrigation of substrate and foliar spray showed increased biomass. In addition, increased biomass was observed in cowpea plants generated from seeds microbiolized with B. aryabhattai isolates 23Y and 4W. Thus, our findings may contribute to sustainable agriculture, since they revealed cassava endophytic bacteria able to promote plant growth, as well as inhibiting growth of the pathogen that causes soft root rot of cassava in the Amazon region. 650 $aCassava 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 700 1 $aNAKASONE, A. K. 700 1 $aNASCIMENTO, S. M. C. do 700 1 $aOLIVEIRA, D. A. de 700 1 $aSIQUEIRA, A. S. 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 700 1 $aCASTRO, G. L. S. de 700 1 $aSOUZA, C. R. B. de 773 $tPhysiological and Molecular Plant Pathology$gv. 116, Article 101709, Dec. 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|