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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
27/01/2015 |
Data da última atualização: |
27/01/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRITO, D. de; MOURA, M. R de; AOUADA, F. A.; PINOLA, F. G.; LUNDSTEDT, L. M.; ASSIS, O. B. G. de; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA; MARCIA R. DE MOURA, UNESP, Ilha Solteira; FAUZE A. AOUADA, UNESP, Ilha Solteira; FLÁVIA G. PINOLA; LICIA MARIA LUNDSTEDT, CNPASA; ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Entrapment characteristics of hydrosoluble vitamins loaded into chitosan and N,N,N-Trimethyl chitosan nanoparticles. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Macromolecular Research, v. 22, n. 12, p. 1261-1267, 2014. |
DOI: |
10.1007/s13233-014-2176-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nanoencapsulation is a process suitable for use in reducing degradation of instable components. In this study, chitosan and trimethyl chitosan with tripolyphosphate were used to nanoencapsulate vitamins C, B9, and B12. Analysis of the particle size showed that for a fix proportion of the polymer tripolyphosphate, the system showed a wide variation in size with the amount of added vitamins: e.g., for vitamin B9, the particle size varied from 150±5 nm to 809±150 nm. The zeta potential confirmed that trimethyl chitosan nanoparticles generally had a lower net positive charge (20 mV) than chitosan nanoparticles (40 mV). The encapsulation efficiency was found to be dependent on nanoparticle structure and vitamin solubility, with vitamin B9 the most efficiently encapsulated (approximately 40%). UV-Visible spectroscopy indicated different release profiles for vitamins C, B9, and B12 in a neutral PBS solution with release rates of 36%, 52%, and 16% after 2, 24, and 4 h, respectively. In conclusion the liberation was found to be slower in acidic media. |
Palavras-Chave: |
Encapsulamento; Fishery diet; Libertação controlada; Nanoencapsulação; Nanotecnologia; Quitosana; Trimetil. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01937naa a2200289 a 4500 001 2006851 005 2015-01-27 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s13233-014-2176-9$2DOI 100 1 $aBRITO, D. de 245 $aEntrapment characteristics of hydrosoluble vitamins loaded into chitosan and N,N,N-Trimethyl chitosan nanoparticles.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aNanoencapsulation is a process suitable for use in reducing degradation of instable components. In this study, chitosan and trimethyl chitosan with tripolyphosphate were used to nanoencapsulate vitamins C, B9, and B12. Analysis of the particle size showed that for a fix proportion of the polymer tripolyphosphate, the system showed a wide variation in size with the amount of added vitamins: e.g., for vitamin B9, the particle size varied from 150±5 nm to 809±150 nm. The zeta potential confirmed that trimethyl chitosan nanoparticles generally had a lower net positive charge (20 mV) than chitosan nanoparticles (40 mV). The encapsulation efficiency was found to be dependent on nanoparticle structure and vitamin solubility, with vitamin B9 the most efficiently encapsulated (approximately 40%). UV-Visible spectroscopy indicated different release profiles for vitamins C, B9, and B12 in a neutral PBS solution with release rates of 36%, 52%, and 16% after 2, 24, and 4 h, respectively. In conclusion the liberation was found to be slower in acidic media. 653 $aEncapsulamento 653 $aFishery diet 653 $aLibertação controlada 653 $aNanoencapsulação 653 $aNanotecnologia 653 $aQuitosana 653 $aTrimetil 700 1 $aMOURA, M. R de 700 1 $aAOUADA, F. A. 700 1 $aPINOLA, F. G. 700 1 $aLUNDSTEDT, L. M. 700 1 $aASSIS, O. B. G. de 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tMacromolecular Research$gv. 22, n. 12, p. 1261-1267, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
21/06/1993 |
Data da última atualização: |
02/06/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Nacional - B |
Autoria: |
MORAES, G. J. de; SARDANA, B.; OLIVEIRA, C. A. V. |
Afiliação: |
GILBERTO J. DE MORAES, CPATSA; BRUSHAN SARDANA; CARLOS ALBERTO VASCONCELOS OLIVEIRA, CPATSA. |
Título: |
Nivel de dano economico de Empoasca Kraemeri em Vigna unguiculata. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 17, n. 12, p. 1701-1705, dez. 1982. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO - Estudou-se o nível de dano econômico de Empoasca Kraemeri Ross & Moore em Vigna unguiculata (L.), em condições de campo, em Petrolina, Pernambuco. Neste estudo, correlacionou-se a percentagem de redução de produtividade de V. unguiculata com o nível médio de infestação de E. Kraemeri, no periodo e 20 a 60 dias após o plantio. ABSTRACT - The economic-injury level of E. kraemeri on V. unguiculaja was studied under field conditions in Petrolina, Pernambuco, State, Brazil. In this study, the percentage reduction in productivity was correlated with the average infestation lof E. kraemeri within 20 to 60 days after planting period. |
Palavras-Chave: |
Caupí; Cowpea; Disease; Economic aspect; Feijão macassar; Feijao-de-corda; Insect; Nível; Pitiuba; Sempre verde. |
Thesagro: |
Cigarrinha Verde; Dano; Doença; Empoasca Kraemeri; Feijão; Feijão de Corda; Inseto; Praga; Variedade; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus NAL: |
Cowpeas; Insects. |
Categoria do assunto: |
-- O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143768/1/7634-1.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221364/1/Nivel-dano-economico-1982.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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