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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
19/12/2011 |
Data da última atualização: |
05/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
AZEVEDO, C. M. B. C. de; SILVA, A. R.; ALVES, L. W. R.; FERNANDES, P. C. C.; CARVALHO, E. J. M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de. |
Afiliação: |
CELIA MARIA BRAGA C DE AZEVEDO, CPATU; ARYSTIDES RESENDE SILVA, CPATU; LUIS WAGNER RODRIGUES ALVES, CPATU; PAULO CAMPOS CHRISTO FERNANDES, CPATU; EDUARDO JORGE MAKLOUF CARVALHO, CPATU; MOISES CORDEIRO MOURAO DE O JUNIOR, CPATU. |
Título: |
Desempenho da teca (Tectonia grandis L.f) e do milho em sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta na Amazônia Oriental. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 8., 2011, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBSAF: Embrapa Amazônia Oriental: UFRA: CEPLAC: EMATER: ICRAF, 2011. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editores técnicos: Roberto Porro, Milton Kanashiro, Maria do Socorro Gonçalves Ferreira, Leila Sobral Sampaio e Gladys Ferreira de Sousa. |
Conteúdo: |
A região amazônica demanda a produção agropecuária em harmonia com o meio ambiente devido à grande extensão de áreas de pastagens degradadas, e os sistemas de Integração Lavoura-Pecuária-Floresta (iLPF) aparecem como uma alternativa para recuperar essas áreas. Um sistema iLPF foi implantado em 2009 no Campo Experimental da Embrapa Amazônia Oriental em Terra Alta, Pará, tendo como espécie florestal a Teca (Tectonia grandis L.f) e como componente agrícola o milho. A produção do milho e o desempenho em altura e sobrevivência da Teca foram mensurados. Três ciclos de cultivo de milho consorciado com a Teca foram avaliados. Nessa fase inicial de estabelecimento do sistema a Teca apresentou bom desempenho em altura e sobrevivência e o milho uma boa produção de grão. |
Palavras-Chave: |
Código Florestal; Crescimento de árvore. |
Thesagro: |
Produção Agrícola. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50782/1/AIII-153.pdf
|
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
30/01/2018 |
Data da última atualização: |
01/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, A. F. de; SILVA, C. S. da; BIANCHI, S. R.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
ALINE FERNANDES DE OLIVEIRA, UFSCar; CAROLINE SANTOS DA SILVA, UFSCar; SILMARA ROSSANA BIANCHI, CNPS; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
The use of diluted formic acid in sample preparation for macro- and microelements determination in foodstuff samples using ICP OES. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 66, p. 7-12, Mar. 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.11.001 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A fast analytical method for determination of macro- and microelements in foodstuff samples by ICP OES using diluted organic acid extraction was developed. The sample preparation was carried out employing ultrapure 50% (v/v) formic acid on a heating block. The elements studied were Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P and Zn. The accuracy of the method was evaluated by analyzing three different certified reference materials (NIST (1577b) bovine liver, NIST (1515) apple leaves and NIST (8435) whole milk powder), and the recovery percentages ranged from 80.7 to 114%. The results obtained showed good agreement at a confidence level of 95% with the certified values, presenting RSD values <20%. The limits of detection ranged from 0.056 mg/kg to 0.06 g/100 g. This solution-based method demonstrated the feasibility of using diluted organic acid, presenting high sample throughput and was considered simple and adequate for determining these analytes in foodstuff samples in routine analysis. |
Palavras-Chave: |
Foodstuff; Sample preparation. |
Thesagro: |
Análise de Alimento; Composição de Alimento; Segurança Alimentar. |
Thesaurus NAL: |
food analysis; Food composition; Food safety. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01873naa a2200265 a 4500 001 2101099 005 2021-11-01 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.11.001$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, A. F. de 245 $aThe use of diluted formic acid in sample preparation for macro- and microelements determination in foodstuff samples using ICP OES.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aA fast analytical method for determination of macro- and microelements in foodstuff samples by ICP OES using diluted organic acid extraction was developed. The sample preparation was carried out employing ultrapure 50% (v/v) formic acid on a heating block. The elements studied were Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P and Zn. The accuracy of the method was evaluated by analyzing three different certified reference materials (NIST (1577b) bovine liver, NIST (1515) apple leaves and NIST (8435) whole milk powder), and the recovery percentages ranged from 80.7 to 114%. The results obtained showed good agreement at a confidence level of 95% with the certified values, presenting RSD values <20%. The limits of detection ranged from 0.056 mg/kg to 0.06 g/100 g. This solution-based method demonstrated the feasibility of using diluted organic acid, presenting high sample throughput and was considered simple and adequate for determining these analytes in foodstuff samples in routine analysis. 650 $afood analysis 650 $aFood composition 650 $aFood safety 650 $aAnálise de Alimento 650 $aComposição de Alimento 650 $aSegurança Alimentar 653 $aFoodstuff 653 $aSample preparation 700 1 $aSILVA, C. S. da 700 1 $aBIANCHI, S. R. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 66, p. 7-12, Mar. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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