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Registros recuperados : 37 | |
21. | | CARVALHO, E. A.; LISBÔA, M. A. A. T.; MALCHER, I. do S. B.; RIBEIRO, S. M.; ANTONIO, A. D.; MEDEIROS, S. R. Monitoramento da ferrugem em lavouras de soja no estado do Pará, safra 2013/14. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 34., 2014, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2014. p. 248-249. (Embrapa Soja. Documentos, 353). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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22. | | TONUCCI, L. B.; SANTOS, K. M. O. dos; FERREIRA, C. L. de L. F.; RIBEIRO, S. M. R.; OLIVEIRA, L. L. de; MARTINO, H. S. D. Gut microbiota and probiotics: Focus on diabetes mellitus. Critical Reviews in food Science and Nutrition, v. 57, n. 11, p. 2296-2309, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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23. | | FERREIRA, W. P. M.; RIBEIRO, S. M. N. F; FONSECA, H. P.; MIRANDA, T. V.; DIAS, C. R. G.; DI MARTINO, N. G. Profile of the women working in the coffee sector in Brazil (Phase 1). In: ARZABE, C.; MACIEIRA, J. C.; MENEZES, R. S. S.; BALIZA, D. P.; MOURÃO, T. F. (Ed.). Women in coffee in Brazil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. E-book. il. color. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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24. | | SARDÁ, L. G.; HIGARASHI, M. M.; NICOLOSO, R. da S.; FALKOSKI, C.; RIBEIRO, S. M. S.; SILVEIRA, C. A. P.; SOARES, H. M. Effects of dicyandiamide and Mg/P on the global warming potential of swine slurry and sawdust cocomposting. Environmental Science and Pollution Research, v. 27, n. 24, p. 30405-30418, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Suínos e Aves. |
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25. | | TOMAZ, P. A.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.; TARDIN, F. D.; RIBEIRO, S. M. R.; SILVA, C. O. da. Determinação de minerais em diferentes cultivares de sorgo (Sorghum bicolor). In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19.; MOSTRA CIENTÍFICA DA PÓS-GRADUAÇÃO, 9.; SEMANA DE EXTENSÃO UNIVERSITÁRIA, 7.; SEMANA DE ENSINO, 3., 2009, Viçosa, MG. [Resumos]. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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26. | | SILVA, E. R. da; MARTINO, H. S. D.; MOREIRA, A. V. B.; ARRIEL, N. H. C.; SILVA, A. C.; RIBEIRO, S. M. R. Capacidade antioxidante e composição química de grãos integrais de gergelim creme e preto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 46, n. 7, p. 736-742, jul., 2011. Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Unidades Centrais. |
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27. | | SILVA, L. C. da; RIBEIRO, S. M.; LEMOS, W. de P.; OLIVEIRA, T. A. de; FRANÇA, L. P. N.; ARAUJO, M. R. de. Artropodofauna edáfica associada a cultivos de açaí (Euterpe oleraceae) em municípios do Nordeste paraense. In: SEMINÁRIO ANUAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 12., 2014, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Universidade Federal Rural da Amazônia, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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28. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; SCHAFFERT, R. E.; MOREIRA, A. F.; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D. Potencial funcional e tecnologia de processamento do sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench), na alimentação humana. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 10, n. 3, p. 180-195, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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29. | | MARTINO, H. S. D.; MORAES, E. A.; NATAL, D. I. G.; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; RIBEIRO, S. M. R. Sorghum genotype decrease low-grade inflammation, oxidative stress and maintained intestinal morphology in rats fed with high-fat diet. In: ANNUAL MEETING OF THE SOCIETY FOR EXPERIMENTAL BIOLOGY, 2012, SaN Diego. [Abstracts]. San Diego: Society for Experimental Biology, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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30. | | LEMOS, W. de P.; CASTILHO, A. P.; RIBEIRO, S. M.; ARAÚJO, M. R. de; SILVA, L. C. da; OLIVEIRA, T. A. de. Similaridade entre predadores de solo em diferentes sistemas de cultivo de açaizeiro (Euterpe oleracea) nos municípios de Igarapé-Açu e Marapanim, Pará. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito, MS. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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31. | | MORAES, E. A.; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; COSTA, N. M. B.; NELSON, J. D.; RIBEIRO, S. M. R. In vivo protein quality of new sorghum genotypes for human consumption. Food Chemistry, Essex, v. 134, p. 1549-1555, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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32. | | MARTINO, H. S. D.; TOMAZ, P. A.; MORAES, E. A.; CONCEIÇÃO, L. S. da; OLIVEIRA, D. da S.; QUEIROZ, V. A. V.; RODRIGUES, J. A. S.; PIROZI, M. R.; PINHEIRO SANT'ANA, H. M.; RIBEIRO, S. M. R. Chemical characterization and size distribution of sorghum genotypes for human consumption. Revista do Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, v. 71, n. 2, p. 337-344, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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33. | | SOUSA JUNIOR, L. P. B.; BARBOSA, A. M.; TOSTO, M. L. S.; ARAUJO, G. G. L. de; PEREIRA, L. G. R.; HENRIQUES, L. T.; SOUZA, R. A.; RIBEIRO, S. M. Avaliação de dietas com feno de erva-sal e palma forrageira, através da técnica in vitro semiautomática de produção de gases. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 7.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 13., 2012, Maceió. Anais... Maceió: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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34. | | MORAES, E. A.; OLIVEIRA, F. C. E. de; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; CECON, P. R.; MOREIRA, A. V.; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D. Domestic processing effects on antioxidant capacity, total phenols and phytate content of sorghum. Current Nutrition & Food Science, v. 16, n. 4, p. 501-507, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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35. | | MARTINO, H. S. D.; DIAS, D. M.; GOMES, M. J. C.; ALVES, N. E. G.; MOREIRA, M. E. de C.; DANTAS, M. I. S.; RIBEIRO, S. M. R.; NUTTI, M. R. Iron bioavailability of carotenoids and iron enhanced content crops. Nutrire, São Paulo, v. 39, p. 13, maio 2014. Suplemento. Edição dos Resumos do Bioavailability 2014, Foz do Iguaçu, maio 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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36. | | MORAES, E. A.; NATAL, D. I. G.; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; CECON, P. R.; PAULA, P. S. de; BENJAMIM, L. dos A.; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D. Sorghum genotype may reduce low-grade inflammatory response and oxidative stress and maintains jejunum morphology of rats fed a hyperlipidic diet. Food Research International, Barking, v. 49, p. 553-559, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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37. | | LOPES, R. de C. S. O.; RIBEIRO, P. V. de M.; BALBINO, K. P.; SANTOS, A. de P.; JORGE, M. de P.; THEODORO, J. M. V.; GUERRA, N. N.; WALTER, E. H. M.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; HERMSDORFF, H. H. M.; MOREIRA, A. V. B.; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D.; RIBEIRO, A. Q. Consumo de um simbiótico no controle urêmico de portadores de doença renal crônica em hemodiálise. Nutrire, São Paulo, v. 40, p. 643, 2015. Suplemento.
Edição dos resumos do 13º Congresso Nacional da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, São Paulo, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 37 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
22/11/2022 |
Data da última atualização: |
22/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
BERNARDELI, A.; DAMASCENO, C. M. B.; MAGALHAES, J. V. de; SOUZA, V. F. de; MELO, J. de O.; OLIVEIRA, A. A. de; SIMEONE, M. L. F.; BORÉM, A.; SCHAFFERT, R. E.; PARRELLA, R. A. da C.; PASTINA, M. M. |
Afiliação: |
ARTHUR BERNARDELI, Universidade Federal de Viçosa; CYNTHIA MARIA BORGES DAMASCENO, CNPMS; JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS; VANDER FILLIPE DE SOUZA, Universidade Federal de Lavras; JANAÍNA DE OLIVEIRA MELO, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri; AMANDA AVELAR DE OLIVEIRA, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; ALUÍZIO BORÉM, Universidade Federal de Viçosa; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; MARIA MARTA PASTINA, CNPMS. |
Título: |
Population genomics and molecular breeding of sorghum. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: RAJORA, O. M. (ed.). Population genomics: crop plants, population genomics. Switzerland: Springer Nature, 2022. |
Páginas: |
p. 1-52. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/13836_2022_104 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum bicolor (L.) Moench is a multipurpose crop worldwide, and it is used as a source of food, fodder, feed, and fuel. It is currently considered a promising alternative crop for generating bioenergy from sugar and lignocellulosic biomass. Sweet sorghum accumulates soluble sugar in its juicy stalk, being more appropriate for first-generation ethanol production, while biomass sorghum can be used for second-generation ethanol or bioelectricity production. For the development of superior sorghum cultivars dedicated to grain or biomass usage, breeding programs usually focus on several traits related to bioenergy, most of them exhibiting a quantitative inheritance. The genetic architecture and the environmental effects involved in the phenotypic expression of major sorghum traits are key factors to improve sorghum as a grain or bioenergy crop. In this context, understanding the availability of sorghum genetic resources, diversity, and molecular information at the RNA and DNA level is fundamental to perform effective selection strategies in sorghum. Population genomics research is providing key insights into genome structure, genomic variation, genetic diversity and population structure, origin and domestication history, and genetic architecture of adaptation to local climate as well as genomic-assisted selection and breeding in sorghum. In this chapter, we thoroughly discuss the progress made on these population genomics and molecular breeding aspects in sorghum and present future perspectives. Substantial research progress has been made on understanding the genetic basis of economically important sorghum traits through the identification of QTLs via linkage mapping and genome-wide association study (GWAS). Genomic selection or genome-wide selection has a great potential for increasing genetic gains in sorghum breeding programs for bioenergy and other traits. MenosSorghum bicolor (L.) Moench is a multipurpose crop worldwide, and it is used as a source of food, fodder, feed, and fuel. It is currently considered a promising alternative crop for generating bioenergy from sugar and lignocellulosic biomass. Sweet sorghum accumulates soluble sugar in its juicy stalk, being more appropriate for first-generation ethanol production, while biomass sorghum can be used for second-generation ethanol or bioelectricity production. For the development of superior sorghum cultivars dedicated to grain or biomass usage, breeding programs usually focus on several traits related to bioenergy, most of them exhibiting a quantitative inheritance. The genetic architecture and the environmental effects involved in the phenotypic expression of major sorghum traits are key factors to improve sorghum as a grain or bioenergy crop. In this context, understanding the availability of sorghum genetic resources, diversity, and molecular information at the RNA and DNA level is fundamental to perform effective selection strategies in sorghum. Population genomics research is providing key insights into genome structure, genomic variation, genetic diversity and population structure, origin and domestication history, and genetic architecture of adaptation to local climate as well as genomic-assisted selection and breeding in sorghum. In this chapter, we thoroughly discuss the progress made on these population genomics and molecular breeding aspects in sorghum and present fu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Domesticação; Seleção genômica. |
Thesagro: |
Biomassa; Genética Molecular; Recurso Genético; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02908naa a2200337 a 4500 001 2148576 005 2022-11-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/13836_2022_104$2DOI 100 1 $aBERNARDELI, A. 245 $aPopulation genomics and molecular breeding of sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $ap. 1-52. 520 $aSorghum bicolor (L.) Moench is a multipurpose crop worldwide, and it is used as a source of food, fodder, feed, and fuel. It is currently considered a promising alternative crop for generating bioenergy from sugar and lignocellulosic biomass. Sweet sorghum accumulates soluble sugar in its juicy stalk, being more appropriate for first-generation ethanol production, while biomass sorghum can be used for second-generation ethanol or bioelectricity production. For the development of superior sorghum cultivars dedicated to grain or biomass usage, breeding programs usually focus on several traits related to bioenergy, most of them exhibiting a quantitative inheritance. The genetic architecture and the environmental effects involved in the phenotypic expression of major sorghum traits are key factors to improve sorghum as a grain or bioenergy crop. In this context, understanding the availability of sorghum genetic resources, diversity, and molecular information at the RNA and DNA level is fundamental to perform effective selection strategies in sorghum. Population genomics research is providing key insights into genome structure, genomic variation, genetic diversity and population structure, origin and domestication history, and genetic architecture of adaptation to local climate as well as genomic-assisted selection and breeding in sorghum. In this chapter, we thoroughly discuss the progress made on these population genomics and molecular breeding aspects in sorghum and present future perspectives. Substantial research progress has been made on understanding the genetic basis of economically important sorghum traits through the identification of QTLs via linkage mapping and genome-wide association study (GWAS). Genomic selection or genome-wide selection has a great potential for increasing genetic gains in sorghum breeding programs for bioenergy and other traits. 650 $aBiomassa 650 $aGenética Molecular 650 $aRecurso Genético 650 $aSorgo 653 $aDomesticação 653 $aSeleção genômica 700 1 $aDAMASCENO, C. M. B. 700 1 $aMAGALHAES, J. V. de 700 1 $aSOUZA, V. F. de 700 1 $aMELO, J. de O. 700 1 $aOLIVEIRA, A. A. de 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 700 1 $aBORÉM, A. 700 1 $aSCHAFFERT, R. E. 700 1 $aPARRELLA, R. A. da C. 700 1 $aPASTINA, M. M. 773 $tIn: RAJORA, O. M. (ed.). Population genomics: crop plants, population genomics. Switzerland: Springer Nature, 2022.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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