Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  20/12/2023
Data da última atualização:  20/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JONSSON, C. M.; QUEIROZ, S. C. do N. de.
Afiliação:  CLAUDIO MARTÍN JONSSON, LABORATÓRIO DE AQUICULTURA E ECOTOXICOLOGIA, EMBRAPA MEIO AMBIENTE (EMBRAPA ENVIRONMENT), RODOVIA SP-340, KM 127.5, TANQUINHO VELHO, JAGUARIÚNA 13918-110, SP, BRAZIL; SONIA CLAUDIA DO NASCIMENTO DE QUEIROZ, LABORATÓRIO DE RESÍDUOS E CONTAMINANTES, EMBRAPA MEIO AMBIENTE (EMBRAPA ENVIRONMENT), RODOVIA SP-340, KM 127.5, TANQUINHO VELHO, JAGUARIÚNA 13918-110, SP, BRAZIL.
Título:  Concepts on accumulation of pesticides and veterinary drugs in fish: a review with emphasis in tilapia.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Animals, v. 13, n. 17, article 2748, 2023.
ISSN:  2076-2615
DOI:  https://dx.doi.org/10.3390/ani13172748
Idioma:  Inglês
Notas:  Disponível em: https://doi.org/10.3390/ani13172748. Acesso em
Conteúdo:  Abstract: The quality of the aquatic environment can be compromised by the practice of intensive use of pesticides in agriculture and by the misuse of veterinary drugs. Therefore, organisms that live in aquatic ecosystems may be affected due to the presence of these chemicals, through runoff, leaching and other processes. Exposure of aquatic organisms to these xenobiotics could pose health risks. Consequently, there is a growing interest in predicting the bioaccumulation of these substances in aquatic biota from experiments conducted under laboratory conditions. Studies on fish have been performed due to its importance as human food and their wide distribution in most of the aquatic environment. Thus, this article reviews the concepts on determining the accumulation of pesticides and veterinary drugs in fish. The risk regarding the consumption of fish containing residues of these chemical agents, the acceptable daily intake, the testing protocols and the analytical techniques used to determine the residues of these substances in fish tissues are discussed. An emphasis on studies involving tilapia as the test organism was included because, according to Food and Agricultural Organization (FAO), this species is one of the most cultivated in the world.
Palavras-Chave:  Bioconcentration factor; Contaminants.
Thesagro:  Agrotóxico; Medicamento; Resíduo Quimico; Tilápia; Toxicologia; Toxicologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Bioaccumulation; Bioaccumulation factor; Pesticides; Tilapia (common name); Veterinary drugs.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160112/1/Jonsson-Concepts-accumulation-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17527 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/02/2000
Data da última atualização:  14/03/2005
Autoria:  OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.
Título:  Modelos de sistemas de produção.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Uberaba: ABCZ: FAZU, 1999.
Páginas:  145 p.
Idioma:  Português
Notas:  Cruso de Pós-Graduação "Lato Sensu" - Tutoria a distância - Julgamento de raças zebuínas.
Conteúdo:  Qualidade nutricional das diferentes especies forrageiras; Principais espécies de forrageiras; Sistemas de pastejo; Situação das pastagens no Brasil; Situação da pecuária bovina do Brasil; Métodos de recuperação de pastagens; Desempenho animal sob os diferentes manejos das pastagens; Requerimento nutricional dos bovinos; Melhoramento genetico dos bovinos de corte e produção de novilho precoce; Aclimatação das espécies forrageiras.
Palavras-Chave:  Bovina; Brasil; Forrageira; Nutricional; Recuperação; Sistema.
Thesagro:  Aclimatação; Pastagem; Pecuária; Qualidade.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF16382 - 1UPCLV - --633.2O48m1999.00138
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional