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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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61.Imagem marcado/desmarcadoRANGEL, C. N.; WATANABE, E.; CARVALHO, J. L. V.; NUTTI, M. R.; SILVA, E. M. M. Development of cake formulations using cassava (Manihot esculenta, L.) and sweet potato (lpomoea batatas, L.) flours: an apliccation for biofortified crops. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 14., 2008, Shanghai, China. Abstracts. Beijing: Chinese Institute of Food Science and Technology, 2008. p. 154. TS08-4.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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62.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W.; OLIVEIRA, L.; SANTOS, V.; CEBALLOS, H.; NUTTI, M.; CARVALHO, J. L. Development of cassava cultivars with high iron and zinc contents roots. In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent:: IPBO, 2008. p. 111. SP07-09.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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63.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W.; OLIVEIRA, L.; SANTOS, V.; CEBALLOS, H.; NUTTI, M.; CARVALHO, J. L. Development of cassava cultivars with high iron and zinc contents in roots. In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent, Belgium. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent, Belgium: Institute of Plant Biotechnology for Developing Countries, 2008. p. 111. SP07-09.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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64.Imagem marcado/desmarcadoGALLEGO, S.; JIMÉNEZ, M. F.; OSPINA, B.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de. Development of food products from biofortified crops. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014. p. 11

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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65.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARAES, P.; QUEIROZ, V.; SCHAFFER, R.; RIBEIRO, M.; PAES, M.; NUTTI, M.; CARVALHO, J. Development of maize cultivars for higher zinc and iron content and bioavailability in Brazil. In: INTERNATIONAL MEETING OF THE MICRONUTRIENT FORUM, 2., 2009, Beijing, China. Micronutrients, health and development: evidence-based programs: program/abstracts. Washington, DC: USAID: Academy for Educational Development, 2009. p. 107.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.

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66.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA, M. M.; CARVALHO, L. M. J.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de. Correlação dos teores de hard-shell com o tempo de cozimento de sete cultivares de feijão comum (Phaseolus vulgaris, L.). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM. Apresentado também em forma de pôster na 2ª Reunião Anual de Biofortificação no Brasil, Niterói, nov. 2007. Título do pôster: Correlação dos teores de hardshell com o tempo de cozimento de cultivares de feijão comum (Phaseolus vulgaris L.).

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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67.Imagem marcado/desmarcadoLONDONO, L. F.; JARAMILLO, A. M.; PATIÑO, G.; TALSMA, E. F.; NUTTI, M. R. Retención aparente de Beta caroteno en fariña y casabe. In: REUNIÓN ANUAL PROGRAMA COOPERATIVO CENTROAMERICANO PARA EL MEJORAMIENTO DE CULTIVOS Y ANIMALES, 61., 2016, Costa Rica. Trabajos. Costa Rica: Instituto de Ciencia y Tecnología Agrícola, 2016. 1 p. PCCMCA. POST 55.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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68.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, J. L. V.; NUTTI, M. R.; ROCHA, M. M.; CARVALHO, L. M. J. Selection of brazilian cowpea genotypes for zinc contents. In: INTERNATIONAL ZINC SYMPOSIUM, 3., 2011, Hyderabad. Improving crop production and human health: abstracts. Brussels: International Zinc Association, 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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69.Imagem marcado/desmarcadoNUTTI, M. R.; PINHEIRO, B. S. P.; SANTOS, D.; ALMEIDA, I. C. P. D.; CARVALHO, J. The role of agriculture to ensure food safety and nutrition in Brazil. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND NUTRITION, 2011, Beijing. Proceedings. Beijing: State Food and Nutrition Consultant Committee, 2011. p. 222-230.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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70.Imagem marcado/desmarcadoGALLEGO, S.; JIMÉNEZ, F.; OSPINA, B.; NUTTI, M.; VIANA, J. L. Desarrollo de productos alimenticios a partir de cultivos biofortificados. In: REUNIÓN ANUAL PROGRAMA COOPERATIVO CENTROAMERICANO PARA EL MEJORAMIENTO DE CULTIVOS Y ANIMALES - PCCMCA, 59., 2014, Managua, Nicaragua. Memoria de resmenes... Nicaragua, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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71.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, S. G.; TORRES, A. G.; GODOY, R.; PACHECO, S.; CARVALHO, J.; NUTTI, M. Effects of boiling and frying on the bioaccessibility of B-carotene in yellow-fleshed cassava roots (Manihot esculenta Crantz cv. BRS Jari). Food and Nutrition Bulletin, v. 34, n. 1, p. 65-74, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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72.Imagem marcado/desmarcadoGALLEGO, S.; CARRILLO, P.; PALACIOS, N.; LONDOÑO, L. F.; GRENIER, C.; TALSMA, E.; NUTTI, M. Estudios poscosecha con cultivos biofortificados: retención de micronutrientes en la elaboración de alimentos. In: REUNIÓN ANUAL PROGRAMA COOPERATIVO CENTROAMERICANO PARA EL MEJORAMIENTO DE CULTIVOS Y ANIMALES, 61., 2016, Costa Rica. Trabajos. Costa Rica: Instituto de Ciencia y Tecnología Agrícola, 2016. 1 p. PCCMCA. POST 49.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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73.Imagem marcado/desmarcadoBASSINELLO, P.; FONSECA, J.; PEREIRA, J. A.; VIANNA, J. L.; NUTTI, M.; MORAIS, O.; NEVES, P. Identificação de germoplasma e desenvolvimento de arroz de terras altas com altos teores de ferro e zinco no Brasil. In: REUNIÃO ANUAL DOS COMPONENTES DOS PROGRAMAS DE BIOFORTIFICAÇÃO HARVESTPLUS E AGROSALUD NO BRASIL, 1., 2006, Rio de Janeiro. [Apresentação dos trabalhos]... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2006. Programa CIDA - Biofortificação.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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74.Imagem marcado/desmarcadoGUILD, G.; PARKES, E.; NUTTI, M. R.; PALACIOS-ROJAS, N.; STANGOULIS, J. High-through put measurement methodologies for developing nutrient-dense crops. African Journal Food Agriculture, Nutrition and Development, v. 17, n. 2, p. 11941-11954, 2017. Special Issue devoted to Biofortification

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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75.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, A. F. S.; NUTTI, M. R.; MOITA, A. W.; AMARO, G. B. Criteria for selection of biofortified sweet potato clones. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. [Anais...]. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 136-139. Organização: Embrapa Agroindústria de Alimentos. Editora técnica: Marília Regini Nutti. T403

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Hortaliças.

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76.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. R. G.; CARVALHO, L. M. J.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. Degradation of total carotenoid in bitter yellow cassava flour. In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent, Belgium. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent, Belgium: Institute of Plant Biotechnology for Developing Countries, 2008. p. 33. SP01-06.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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77.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, J. L. V.; NUTTI, M. R.; SCHEEREN, P. L.; SANTOS, J. O. Characterization of zinc contents of brazilian wheat genotypes. In: INTERNATIONAL ZINC SYMPOSIUM, 3., 2011, Hyderabad. Improving crop production and human health: abstracts. Brussels: International Zinc Association, 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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78.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, M. F.; NUTTI, M. R.; WATANABE, E.; CARVALHO, J. L. V. de. Práticas agronômicas para aumentar o fornecimento de nutrientes e vitaminas nos produtos agrícolas alimentares. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE AGROPECUÁRIA SUSTENTÁVEL, 1., 2009, Viçosa, MG. Agricultura, pecuária e cooperativismo: anais. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2009. p. 298-312.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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79.Imagem marcado/desmarcadoNUTTI, M. R.; WATANABE, J. L.; CARVALHO, V.; BOUIS, H. E. El primer paso para mejorar la nutrición. Énfasis Alimentacion Latinoamerica, Buenos Aires, ano 13, n. 3, p. 72-76, abr. 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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80.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; SANTOS, V. da S.; NUTTI, M.; CARVALHO, J. L. V. de. Probabilidad de adopción de variedades de yuca seleccionadas para el contenido de carotenos por agricultores del Nordeste de Brasil. In: REUNIÓN ANUAL DEL PROGRAMA COOPERATIVO CENTROAMERICANO PARA EL MEJORAMIENTO DE CULTIVOS Y ANIMALES, 54., 2008, San José, Costa Rica. Resúmenes. [S.l.: s.n.], 2008. p. 339.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  06/02/2012
Data da última atualização:  09/10/2012
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  RODRIGUEZ-AMAYA, D. B.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de.
Afiliação:  DELIA B. RODRIGUEZ-AMAYA, UNICAMP; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Carotenoids of sweet potato, cassava, and maize and their use in bread and flour fortification.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: PREEDY, V. R.; WATSON, R. R.; PATEL, V. B. (Ed.). Flour and breads and their fortification in health and disease prevention. Amsterdam; Boston: Elsevier/Academic Press, 2011. cap. 28, p. 301-311.
DOI:  10.1016/B978-0-12-380886-8.10028-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The carotenoid compositions of sweet potato roots, cassava roots, and maize kernels are reviewed in this chapter, attesting to wide between-variety and between-crop variations. B-Carotene predominates in sweet potato and cassava, whereas lutein and zeaxanthin prevail in maize. Orange-fleshed sweet potatoes with considerable amounts of β-carotene are available and have been shown to improve the vitamin A status of children. Raising the provitamin A contents of cassava and maize is still being pursued, especially by biofortification. Losses of carotenoids during processing and storage of the flour produced from these staple foods have been reported, and influencing factors have been identified. Substitution of part of the wheat flour by orange-fleshed sweet potato flour is restricted by the characteristic color and flavor of sweet potato in bread, but greater substitution is acceptable in other baked products. Use of cassava and maize flours in several products has been shown to be technologically feasible, but carotenoid retention still needs to be investigated.
Palavras-Chave:  Carotenoides; Fortificação.
Thesagro:  Batata Doce; Farinha; Mandioca; Milho; Pão.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA11078 - 1UPCPL - PP2011/0862011.00388
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