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Registros recuperados : 273 | |
162. | | NOVOTNY, E. H.; MARTIN-NETO, L. COLNAGO, L. A.; DE MARIA, I. C.; VIEIRA, S. R.; DECHEN, S. C. F. Espectroscopias de RPE e RMN em ácidos húmicos extraídos de solos submetidos a diferentes sistemas de manejo. In: ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 3., 1999, Santa Maria. Matéria orgânica e qualidade ambiental: resumos de palestras e trabalhos apresentados em posters: anais. Santa Maria: UFSM-Programa de Pós-Graduação em Agronomia-Departamento de Solos: Grupo Brasileiro da Sociedade IHSS, 1999. p.226-228. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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163. | | OLIVEIRA-SILVA, R. de; ESTRADA, R. A.; BALIEIRO, F. de C.; NOVOTNY, E. H.; BONAGAMBA, T. J. Estimation of available water in soils by NMR relaxometry. In: ISMAR, 18., NMR, 14., IBEROAMERICAN NMR MEETING,5., Rio de Janeiro, 2013. Anais... Rio de Janeiro: Petrobrás, FAPERJ, Ministério do Trabalho e Emprego, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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164. | | MADARI, B. E.; NOVOTNY, E. H.; MANGRICH, A. S.; MACHADO, P. L. O. de A.; CARVALHO, M. T. de M. Desenvolvimento de novas tecnologias para o seqüestro de carbono e consequente aumento da fertilidade dos solos tropicais. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 1., 2008, Brasília, DF. Comunicações selecionadas: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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166. | | NOVOTNY, E. H.; VELLOSO, M. H. R.; AZEVEDO, E. R. de; BONAGAMBA, T. J.; SONG, G.; HAYES, M. H. B. Extração seletiva da fração húmica característica das terras pretas de índios. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 8., 2009, Pelotas. Matéria orgânica ambiental e sustentabilidade: resumos expandidos. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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167. | | CUNHA, T. J. F.; NOVOTNY, E. H.; MADARI, B. E.; MARTIN NETO, L.; CANELLAS, L. P.; PETRERE, V. G. Estudo quimiométrico de características químicas e espectroscópicas de ácidos húmicos extraídos de solos com horizonte a antrópico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado, RS. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira. Livro de resumos... Porto Alegre: SBCS, 2007. p. 203. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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168. | | CUNHA, T. J. F.; NOVOTNY, E. H.; MADARI, B. E.; MARTIN NETO, L.; CANELLAS, L. P.; PETRERE, V. G. Estudo quimiométrico de características químicas e espectroscópicas de ácidos húmicos extraídos de solos com horizonte A antrópico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: anais. Porto Alegre: SBCS, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Instrumentação; Embrapa Semiárido. |
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170. | | MARTINEZ-BALMORI, D.; SPACCINI, R.; AGUIAR, N. O.; NOVOTNY, E. H.; OLIVARES, F. L.; CANELLAS, L. P. Molecular characteristics and bioactivity of humic acids isolated from vermicomposts. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 17., 2014, Ioannina. Natural organic matter: structure-dynamics innovative applications: book of abstracts. Ioannina: University of Ioannina, 2014. p. 335-336. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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171. | | MARTINEZ-BALMORI, D.; SPACCINI, R.; AGUIAR, N. O.; NOVOTNY, E. H.; OLIVARES, F. L.; CANELLAS, L. P. Molecular characteristics of humic acids isolated from vermicomposts and their relationship to bioactivity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, n. 47, p. 11412-11419, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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172. | | CRUZ, J. C.; ALVARENGA, R. C.; PEREIRA FILHO, I. A.; SANTANA, D. P.; NOVOTNY, E. H.; KONZEN, E. A. Manejo de solos para a cultura do feijoeiro. Informe Agropecuario, Belo Horizonte, v. 25, n. 223, p. 42-55, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido. |
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173. | | RITTL, T. F.; NOVOTNY, E. H.; BALIEIRO, F. C.; HOFFLAND, E.; ALVES, B. J. R.; KUYPER, T. W. Negative priming of native soil organic carbon mineralization by oilseed biochars of contrasting quality. European Journal of Soil Science, v. 66, n. 4, p. 714-721, Jul. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Solos. |
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174. | | MONTERUMICI, C. M.; ROSSO, D.; MONTONERI, E.; GINEPRO, M.; BAGLIERI, A.; NOVOTNY, E. H.; KWAPINSKI, W.; NEGRE, M. Processed vs. non-processed biowastes for agriculture: effects of post-harvest tomato plants and biochar on radish growth, chlorophyll content and protein production. International Journal of Molecular Sciences, v. 16, n. 4, p. 8826-8843, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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177. | | KWAPINSKIK, W.; WOLFRAM, P.; BYRNE, C.; MELLIGAN, F.; NOVOTNY, E. H.; LEAHY, J. J.; HAYES, M. H. B. Properties of biochar produced from Miscanthus x giganteus and its influence the growth of maize (Zea mays L.). In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 15., 2010, Tenerife. Proceedings... Tenerife: IHSS, 2010. v. 1, p. 95-98. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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178. | | MARTIN-NETO, L.; SAAB, S. da C.; FERREIRA, J. A.; NASCIMENTO, O. R.; BAYER, C.; NOVOTNY, E. H.; MIELNICZUK, J. Recents applications of ESR sectroscopy in soil humic substances research. In: INTERNATIONAL MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY-IHSS, 10., 2000, Toulouse, France. Entering the third millenium with a common approach to humic substances and organic matter in water, soil and sediments: proceedings... [S.l.]: IHSS, 2000. v.1, p. 45-47. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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179. | | REZENDE, E. I. P. de; MANGONI, A. P.; MESSERSCHMIDT, I.; MANGRICH, A. S.; NOVOTNY, E. H.; VELLOSO, M. H. R. Pyrolisis parameters evaluation in the biochar preparation process. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 15., 2010, Tenerife. Proceedings... Tenerife: IHSS, 2010. v. 3, p. 274-277. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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180. | | BERGIER, I.; MAIA, C. M. B. F.; GUIOTOKU, M.; PAIVA, P.; SILVA. A. P.; NOVOTNY, E. H. Pyrolysis dynamics of biomass residues in hot-stage. BioResources, Raleigh, v. 10, n. 4, p. 7604-7617, Nov. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Pantanal; Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 273 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
05/11/2019 |
Data da última atualização: |
20/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, A. K; OLIVEIRA, G. de A. R; BASSINELLO, P. Z.; LANNA, A. C.; NOVOTNY, E. H.; LIÃO, L. M. |
Afiliação: |
ANDRESSA KUHNEN SILVA, UFG; GERLON DE ALMEIDA RIBEIRO OLIVEIRA, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; LUCIANO MORAIS LIÃO, UFG. |
Título: |
Evaluation of lipoxygenase activity in common beans by UV and NMR spectroscopy: proposal for a complementary technique for enzymatic studies. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 13, p. 35-43, 2020. |
DOI: |
10.1007/s12161-019-01499-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Factors that reduce the quality of common bean during storage, including oxidative rancidity caused by lipoxygenase, have been extensively studied. In this context, this work evaluates lipoxygenase activity in five Carioca bean cultivars at different temperatures and storage times using ultraviolet (UV) and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopies. UV absorption analyses demonstrated that the storage temperature of the grains influences the kinetic reaction rates during the enzymatic activity of lipoxygenase. Pinto beans and CNFC 10467 presented lower initial activity than the three BRS varieties but were more sensitive to high temperatures. BRS Estilo presented an anomalous behavior, with a strong reduction in activity at 15 and 21 °C until 72 days of storage. BRSMG Madrepérola and BRS Pontal presented stable enzymatic rates until 108 days of storage. A 26% reduction in fatty acid content, as a result of lipoxygenase action during storage, was observed both in solution-state and high resolution magic angle spinning (HR-MAS) NMR studies. These results highlight the importance of NMR in enzymatic kinetic reactions studies, complementing the results obtained by UV. |
Thesagro: |
Armazenamento; Atividade Enzimática; Enzima; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Enzyme activity; Enzymes; Lipoxygenase; Nuclear magnetic resonance spectroscopy; Solutions; Storage conditions. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02205naa a2200337 a 4500 001 2113930 005 2020-04-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s12161-019-01499-3$2DOI 100 1 $aSILVA, A. K 245 $aEvaluation of lipoxygenase activity in common beans by UV and NMR spectroscopy$bproposal for a complementary technique for enzymatic studies.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aFactors that reduce the quality of common bean during storage, including oxidative rancidity caused by lipoxygenase, have been extensively studied. In this context, this work evaluates lipoxygenase activity in five Carioca bean cultivars at different temperatures and storage times using ultraviolet (UV) and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopies. UV absorption analyses demonstrated that the storage temperature of the grains influences the kinetic reaction rates during the enzymatic activity of lipoxygenase. Pinto beans and CNFC 10467 presented lower initial activity than the three BRS varieties but were more sensitive to high temperatures. BRS Estilo presented an anomalous behavior, with a strong reduction in activity at 15 and 21 °C until 72 days of storage. BRSMG Madrepérola and BRS Pontal presented stable enzymatic rates until 108 days of storage. A 26% reduction in fatty acid content, as a result of lipoxygenase action during storage, was observed both in solution-state and high resolution magic angle spinning (HR-MAS) NMR studies. These results highlight the importance of NMR in enzymatic kinetic reactions studies, complementing the results obtained by UV. 650 $aBeans 650 $aEnzyme activity 650 $aEnzymes 650 $aLipoxygenase 650 $aNuclear magnetic resonance spectroscopy 650 $aSolutions 650 $aStorage conditions 650 $aArmazenamento 650 $aAtividade Enzimática 650 $aEnzima 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aOLIVEIRA, G. de A. R 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aLANNA, A. C. 700 1 $aNOVOTNY, E. H. 700 1 $aLIÃO, L. M. 773 $tFood Analytical Methods$gv. 13, p. 35-43, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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