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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/09/2021 |
Data da última atualização: |
16/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALMEIDA, F. T. de; FIGUEIREDO NETO, A.; SANTOS, C. A. F.; COSTA, M. S.; COELHO, B. S.; LIMA NETO, I. da S.; ARAGÃO, C. A.; SILVA, A. P. da. |
Afiliação: |
FABRÍCIO TEIXEIRA DE ALMEIDA, UNIVASF; ACÁCIO FIGUEIREDO NETO, UNIVASF; CARLOS ANTONIO FERNANDES SANTOS, CPATSA; MARYLIA SOUSA COSTA, UFCG; BRUNO SOUZA COELHO, UNIVASF; IZAÍAS DA SILVA LIMA NETTO, UNIVASF; CARLOS ALBERTO ARAGÃO, UNEB; ALCIENE PACHECO DA SILVA, UNIVASF. |
Título: |
Qualidade pós-colheita de bulbos de cebola população Botucatu produzidos no Semiárido brasileiro e armazenados sob temperatura ambiente. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Research Society and Development, v. 10, n. 4, e19410413592, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i4.13592 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cebola é uma cultura economicamente importante para o Brasil e sua produção vem crescendo em diversas regiões do país. A região do Vale do São Francisco é considerada de grande potencial agrícola, atraindo diversos investimentos em agricultura. A maior conservação pós-colheita é importante para ocasião da comercialização da cebola, que apresenta grandes variações de preços, em curtos períodos de tempo. O produtor em função do conhecimento das perdas de massa poderá alcançar melhores cotações de preços e incrementar seus lucros, em funçãoda volatilidade do mercado ceboleiro. Este trabalho teve como objetivo avaliar características físico-químicas e perdas pós-colheita da cultivar População Botucatu produzida na Estação Experimental Bebedouro, pertencente a EMBRAPA Semiárido, Petrolina (PE). O delineamento estatístico utilizado foi inteiramente casualizado com 6 tratamentos e 6 repetições. Os experimentos foram realizados no Laboratório de Armazenamento de Produtos Agrícolas (LAPA) do Colegiado de Engenharia Agrícola e Ambiental da UNIVASF em Juazeiro (BA). Os bulbos foram armazenados sob condições ambiente de 27ºC ± 2ºC e umidade relativa de 75% ± 5% durante 75 dias. Onde observou que os bulbos armazenados em temperatura ambiente têm perdas de massa significativas em relação ao tempo de armazenamento principalmente a partir de 45 dias. |
Palavras-Chave: |
Caracterização físico-química; Produto agrícola; Vale do São Francisco; Variedade População Botucatu. |
Thesagro: |
Cebola; Hortaliça; Pós-Colheita. |
Thesaurus Nal: |
Onions; Postharvest physiology; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226506/1/Qualidade-pos-colheita-de-bulbos-de-cebola-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02510naa a2200337 a 4500 001 2134900 005 2021-12-16 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i4.13592$2DOI 100 1 $aALMEIDA, F. T. de 245 $aQualidade pós-colheita de bulbos de cebola população Botucatu produzidos no Semiárido brasileiro e armazenados sob temperatura ambiente.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aA cebola é uma cultura economicamente importante para o Brasil e sua produção vem crescendo em diversas regiões do país. A região do Vale do São Francisco é considerada de grande potencial agrícola, atraindo diversos investimentos em agricultura. A maior conservação pós-colheita é importante para ocasião da comercialização da cebola, que apresenta grandes variações de preços, em curtos períodos de tempo. O produtor em função do conhecimento das perdas de massa poderá alcançar melhores cotações de preços e incrementar seus lucros, em funçãoda volatilidade do mercado ceboleiro. Este trabalho teve como objetivo avaliar características físico-químicas e perdas pós-colheita da cultivar População Botucatu produzida na Estação Experimental Bebedouro, pertencente a EMBRAPA Semiárido, Petrolina (PE). O delineamento estatístico utilizado foi inteiramente casualizado com 6 tratamentos e 6 repetições. Os experimentos foram realizados no Laboratório de Armazenamento de Produtos Agrícolas (LAPA) do Colegiado de Engenharia Agrícola e Ambiental da UNIVASF em Juazeiro (BA). Os bulbos foram armazenados sob condições ambiente de 27ºC ± 2ºC e umidade relativa de 75% ± 5% durante 75 dias. Onde observou que os bulbos armazenados em temperatura ambiente têm perdas de massa significativas em relação ao tempo de armazenamento principalmente a partir de 45 dias. 650 $aOnions 650 $aPostharvest physiology 650 $aPostharvest technology 650 $aCebola 650 $aHortaliça 650 $aPós-Colheita 653 $aCaracterização físico-química 653 $aProduto agrícola 653 $aVale do São Francisco 653 $aVariedade População Botucatu 700 1 $aFIGUEIREDO NETO, A. 700 1 $aSANTOS, C. A. F. 700 1 $aCOSTA, M. S. 700 1 $aCOELHO, B. S. 700 1 $aLIMA NETO, I. da S. 700 1 $aARAGÃO, C. A. 700 1 $aSILVA, A. P. da 773 $tResearch Society and Development$gv. 10, n. 4, e19410413592, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/01/2023 |
Data da última atualização: |
09/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ARIYOSHI, C.; SANT'ANA, G. C.; FELICIO, M. S.; SERA, G. H.; NOGUEIRA, L. M.; RODRIGUES, L. M. R.; FERREIRA, R. V.; SILVA, B. S. R. da; RESENDE, M. L. V. de; DESTÉFANO, S. A. L.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. |
Afiliação: |
CAROLINE ARIYOSHI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; GUSTAVO CÉSAR SANT'ANA, TROPICAL MELHORAMENTO & GENÉTICA; MARIANE SILVA FELICIO, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; GUSTAVO HIROSHI SERA, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; LIVIA MARIA NOGUEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; LUCAS MATEUS RIVERO RODRIGUES, INSTITUTO AGRONÔMICO; RAFAELLE VECCHIA FERREIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; BRUNA SILVESTRE RODRIGUES DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; MÁRIO LÚCIO VILELA DE RESENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; SUZETE APARECIDA LANZA DESTÉFANO, INSTITUTO BIOLÓGICO; DOUGLAS SILVA DOMINGUES, ESCOLA SUPERIOR DE AGRICULTURA LUIZ DE QUEIROZ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa. |
Título: |
Genome-wide association study for resistance to Pseudomonas syringae pv. garcae in Coffea arabica. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Plant Science, v. 13, article 989847, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3389/fpls.2022.989847 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bacteria halo blight (BHB), a coffee plant disease caused by Pseudomonas syringae pv. garcae, has been gaining importance in producing mountain regions and mild temperatures areas as well as in coffee nurseries. Most Coffea arabica cultivars are susceptible to this disease. In contrast, a great source of genetic diversity and resistance to BHB are found in C. arabica Ethiopian accessions. Aiming to identify quantitative trait nucleotides (QTNs) associated with resistance to BHB and the influence of these genomic regions during the domestication of C. arabica, we conducted an analysis of population structure and a Genome-Wide Association Study (GWAS). For this, we used genotyping by sequencing (GBS) and phenotyping for resistance to BHB of a panel with 120 C. arabica Ethiopian accessions from a historical FAO collection, 11 C. arabica cultivars, and the BA-10 genotype. Population structure analysis based on single-nucleotide polymorphisms (SNPs) markers showed that the 132 accessions are divided into 3 clusters: most wild Ethiopian accessions, domesticated Ethiopian accessions, and cultivars. GWAS, using the single-locus model MLM and the multi-locus models mrMLM, FASTmrMLM, FASTmrEMMA, and ISIS EM-BLASSO, identified 11 QTNs associated with resistance to BHB. Among these QTNs, the four with the highest values of association for resistance to BHB are linked to g000 (Chr_0_434_435) and g010741 genes, which are predicted to encode a serine/threonine-kinase protein and a nucleotide binding site leucine-rich repeat (NBS-LRR), respectively. These genes displayed a similar transcriptional downregulation profile in a C. arabica susceptible cultivar and in a C. arabica cultivar with quantitative resistance, when infected with P. syringae pv. garcae. However, peaks of upregulation were observed in a C. arabica cultivar with qualitative resistance, for both genes. Our results provide SNPs that have potential for application in Marker Assisted Selection (MAS) and expand our understanding about the complex genetic control of the resistance to BHB in C. arabica. In addition, the findings contribute to increasing understanding of the C. arabica domestication history. MenosBacteria halo blight (BHB), a coffee plant disease caused by Pseudomonas syringae pv. garcae, has been gaining importance in producing mountain regions and mild temperatures areas as well as in coffee nurseries. Most Coffea arabica cultivars are susceptible to this disease. In contrast, a great source of genetic diversity and resistance to BHB are found in C. arabica Ethiopian accessions. Aiming to identify quantitative trait nucleotides (QTNs) associated with resistance to BHB and the influence of these genomic regions during the domestication of C. arabica, we conducted an analysis of population structure and a Genome-Wide Association Study (GWAS). For this, we used genotyping by sequencing (GBS) and phenotyping for resistance to BHB of a panel with 120 C. arabica Ethiopian accessions from a historical FAO collection, 11 C. arabica cultivars, and the BA-10 genotype. Population structure analysis based on single-nucleotide polymorphisms (SNPs) markers showed that the 132 accessions are divided into 3 clusters: most wild Ethiopian accessions, domesticated Ethiopian accessions, and cultivars. GWAS, using the single-locus model MLM and the multi-locus models mrMLM, FASTmrMLM, FASTmrEMMA, and ISIS EM-BLASSO, identified 11 QTNs associated with resistance to BHB. Among these QTNs, the four with the highest values of association for resistance to BHB are linked to g000 (Chr_0_434_435) and g010741 genes, which are predicted to encode a serine/threonine-kinase protein and a nucleoti... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Disease resistance; Genome; Genome-wide association study; Pseudomonas syringae group. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150817/1/Genome-wide-association-study.pdf
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Marc: |
LEADER 03197naa a2200325 a 4500 001 2150817 005 2023-01-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3389/fpls.2022.989847$2DOI 100 1 $aARIYOSHI, C. 245 $aGenome-wide association study for resistance to Pseudomonas syringae pv. garcae in Coffea arabica.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBacteria halo blight (BHB), a coffee plant disease caused by Pseudomonas syringae pv. garcae, has been gaining importance in producing mountain regions and mild temperatures areas as well as in coffee nurseries. Most Coffea arabica cultivars are susceptible to this disease. In contrast, a great source of genetic diversity and resistance to BHB are found in C. arabica Ethiopian accessions. Aiming to identify quantitative trait nucleotides (QTNs) associated with resistance to BHB and the influence of these genomic regions during the domestication of C. arabica, we conducted an analysis of population structure and a Genome-Wide Association Study (GWAS). For this, we used genotyping by sequencing (GBS) and phenotyping for resistance to BHB of a panel with 120 C. arabica Ethiopian accessions from a historical FAO collection, 11 C. arabica cultivars, and the BA-10 genotype. Population structure analysis based on single-nucleotide polymorphisms (SNPs) markers showed that the 132 accessions are divided into 3 clusters: most wild Ethiopian accessions, domesticated Ethiopian accessions, and cultivars. GWAS, using the single-locus model MLM and the multi-locus models mrMLM, FASTmrMLM, FASTmrEMMA, and ISIS EM-BLASSO, identified 11 QTNs associated with resistance to BHB. Among these QTNs, the four with the highest values of association for resistance to BHB are linked to g000 (Chr_0_434_435) and g010741 genes, which are predicted to encode a serine/threonine-kinase protein and a nucleotide binding site leucine-rich repeat (NBS-LRR), respectively. These genes displayed a similar transcriptional downregulation profile in a C. arabica susceptible cultivar and in a C. arabica cultivar with quantitative resistance, when infected with P. syringae pv. garcae. However, peaks of upregulation were observed in a C. arabica cultivar with qualitative resistance, for both genes. Our results provide SNPs that have potential for application in Marker Assisted Selection (MAS) and expand our understanding about the complex genetic control of the resistance to BHB in C. arabica. In addition, the findings contribute to increasing understanding of the C. arabica domestication history. 650 $aDisease resistance 650 $aGenome 650 $aGenome-wide association study 650 $aPseudomonas syringae group 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aSANT'ANA, G. C. 700 1 $aFELICIO, M. S. 700 1 $aSERA, G. H. 700 1 $aNOGUEIRA, L. M. 700 1 $aRODRIGUES, L. M. R. 700 1 $aFERREIRA, R. V. 700 1 $aSILVA, B. S. R. da 700 1 $aRESENDE, M. L. V. de 700 1 $aDESTÉFANO, S. A. L. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 773 $tFrontiers in Plant Science$gv. 13, article 989847, 2022.
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