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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
04/04/2002 |
Data da última atualização: |
30/08/2007 |
Autoria: |
LIMA, M. B.; SILVA, S. de O. e; CORDEIRO, Z. J. M.; GARRIDO, M. da S.; AZEVEDO, R. L. de. |
Título: |
Variedades de banana resistentes a Sigatoka negra. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2001. |
Páginas: |
Não paginado. |
Série: |
(Embrapa Mandioca e Fruticultura. Banana em Foco, 19). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A Embrapa Mandioca e Furticultura, lançou recentemente as variedades de banana CAIPIRA: THAP MAEO e FHIA - 18 (conf. figura 1), todas resistentes a enfermidade conhecida como Sigatoka-negra. Estas variedades foram avaliadas em diferentes agroecossistemas apresentando boa adaptabilidade. |
Palavras-Chave: |
Bahia; Brasil; Cruz das Almas; Disease; Genetic gain; Mal de sigatoka; Melhoramento genético; Plant diseases; Sigatoka-negra. |
Thesagro: |
Banana; Doença; Doença de Planta; Fungo; Musa Acuminata; Variedade; Variedade Resistente. |
Thesaurus Nal: |
disease resistance; fungi; varieties. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01373nam a2200409 a 4500 001 1069037 005 2007-08-30 008 2001 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aLIMA, M. B. 245 $aVariedades de banana resistentes a Sigatoka negra. 260 $aCruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura$c2001 300 $aNão paginado. 490 $a(Embrapa Mandioca e Fruticultura. Banana em Foco, 19). 520 $aA Embrapa Mandioca e Furticultura, lançou recentemente as variedades de banana CAIPIRA: THAP MAEO e FHIA - 18 (conf. figura 1), todas resistentes a enfermidade conhecida como Sigatoka-negra. Estas variedades foram avaliadas em diferentes agroecossistemas apresentando boa adaptabilidade. 650 $adisease resistance 650 $afungi 650 $avarieties 650 $aBanana 650 $aDoença 650 $aDoença de Planta 650 $aFungo 650 $aMusa Acuminata 650 $aVariedade 650 $aVariedade Resistente 653 $aBahia 653 $aBrasil 653 $aCruz das Almas 653 $aDisease 653 $aGenetic gain 653 $aMal de sigatoka 653 $aMelhoramento genético 653 $aPlant diseases 653 $aSigatoka-negra 700 1 $aSILVA, S. de O. e 700 1 $aCORDEIRO, Z. J. M. 700 1 $aGARRIDO, M. da S. 700 1 $aAZEVEDO, R. L. de
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
11/09/2023 |
Data da última atualização: |
11/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS, R. N.; NOGUEIRA, G. H. M. de S. M. F.; NOGUEIRA, D. M.; VOLTOLINI, T. V.; LOPES JÚNIOR, E. S. |
Afiliação: |
REGIANE NASCIMENTO SANTOS, UNIVASF; GEORGE HENRIQUE MELO DE SÁ MARQUIM FERRAZ NOGUEIRA, UNIVASF; DANIEL MAIA NOGUEIRA, CPATSA; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA; EDILSON SOARES LOPES JÚNIOR, UNIVASF. |
Título: |
Physicochemical composition of the milk and cheese yield of sheep supplemented with concentrate based on corn grain or whole cottonseed. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, v. 227, 107085, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2023.107085 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effects of nutritional supplementation with concentrate based on corn grain or whole cottonseed on the milk yield, physicochemical composition of the milk and the cheese yield from lactating sheep. Twelve Lacaune x Santa Ines ewes were kept on irrigated pasture of Tifton 85 (Cynodon dactylon) and were distributed in replicated 3 × 3 Latin Square design. The animals were allocated into three experimental groups for 63 days of supplementation, as follows: Pasture (composed of Tifton 85 grass without supplementation), Corn (concentrated mixture containing ground corn grain and Tifton 85 pasture) and Cottonseed (concentrated mix containing whole cottonseed and Tifton 85 pasture). The milk from the Cottonseed group showed higher values (P < 0.05) of non-fat solids, protein, minerals, density, freezing point when compared to the Pasture and Corn groups, but there was no difference (P > 0.05) for fat content and milk yield among Pasture, Corn and Cottonseed groups. Cheese yield in the Cottonseed group was 30 % higher than the cheese yield in the Corn group (P > 0.05). The inclusion of 50 % of whole cottonseed in concentrate supplementation of crossbred ewes increases the physicochemical composition of the milk, and this may improve the cheese yield of manufactured cheeses. |
Palavras-Chave: |
Caroço de algodão integral; Leite de ovelha; Milho em grão; Queijo de ovelha; Suplementação de pasto; Suplementação nutricional. |
Thesagro: |
Ovelha; Pastagem. |
Thesaurus NAL: |
Ewe milk; Milk production; Tropical pastures. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156569/1/Physicochemical-composition-of-the-milk-and-cheese-yield-of-sheep-supplemented-with-concentrate-based-on-corn-grain-or-whole-cottonseed-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02340naa a2200313 a 4500 001 2156569 005 2023-09-11 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2023.107085$2DOI 100 1 $aSANTOS, R. N. 245 $aPhysicochemical composition of the milk and cheese yield of sheep supplemented with concentrate based on corn grain or whole cottonseed.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThis study aimed to evaluate the effects of nutritional supplementation with concentrate based on corn grain or whole cottonseed on the milk yield, physicochemical composition of the milk and the cheese yield from lactating sheep. Twelve Lacaune x Santa Ines ewes were kept on irrigated pasture of Tifton 85 (Cynodon dactylon) and were distributed in replicated 3 × 3 Latin Square design. The animals were allocated into three experimental groups for 63 days of supplementation, as follows: Pasture (composed of Tifton 85 grass without supplementation), Corn (concentrated mixture containing ground corn grain and Tifton 85 pasture) and Cottonseed (concentrated mix containing whole cottonseed and Tifton 85 pasture). The milk from the Cottonseed group showed higher values (P < 0.05) of non-fat solids, protein, minerals, density, freezing point when compared to the Pasture and Corn groups, but there was no difference (P > 0.05) for fat content and milk yield among Pasture, Corn and Cottonseed groups. Cheese yield in the Cottonseed group was 30 % higher than the cheese yield in the Corn group (P > 0.05). The inclusion of 50 % of whole cottonseed in concentrate supplementation of crossbred ewes increases the physicochemical composition of the milk, and this may improve the cheese yield of manufactured cheeses. 650 $aEwe milk 650 $aMilk production 650 $aTropical pastures 650 $aOvelha 650 $aPastagem 653 $aCaroço de algodão integral 653 $aLeite de ovelha 653 $aMilho em grão 653 $aQueijo de ovelha 653 $aSuplementação de pasto 653 $aSuplementação nutricional 700 1 $aNOGUEIRA, G. H. M. de S. M. F. 700 1 $aNOGUEIRA, D. M. 700 1 $aVOLTOLINI, T. V. 700 1 $aLOPES JÚNIOR, E. S. 773 $tSmall Ruminant Research$gv. 227, 107085, 2023.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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