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Registros recuperados : 716 | |
82. | | MARCANO DE HIGUERA, J.; SANTOS, H. M.; OLIVEIRA, A. F. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. Bioaccessibility assessment of Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn in thermally treated lamb meat. Journal of the Brazilian Chemical Society, v.32, n.11, p.2111-2119, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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84. | | MENEZES, E. de A.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Bioacessibilidade de cálcio, cobre, ferro e zinco em amostra de músculo bovino in natura e processada termicamente. In: JORNADA CIENTÍFICA-EMBRAPA SÃO CARLOS, 2009, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 128. (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 90). Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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85. | | MOTTA, A. V. C.; LEMOS, S. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.; PARRA, A.; ALONSO, J. Avaliação de eletrodo metálico de cobalto na determinação de adenosina trifosfato (ATP). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE QUÍMICA, 27.; CONGRESO LATINO AMERICANO DE QUÍMICA, 26., 2004, Salvador, BA. Anais... Salvador: SBQ, 2004. EQ-137. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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86. | | DIAS, M.; DEL SANTO, V. R.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Avaliação de amostras destinadas a programa interlaboratorial por meio da espectroscopia de reflectância no infravermelho próximo (NIR´s). In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 97. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56). Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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90. | | RABELO, M. D.; SIMEONE, M. L. F.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, G. B. de. Avaliação da variabilidade amostral de forrageiras in natura com NIR portátil. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 19., 2018, Caldas Novas, GO; CONGRESSO IBEROAMERICANO DE QUÍMICA ANALÍTICA, 7., Caldas Novas, GO. Anais... Caldas Novas,GO: ENQA; CIAQA, 2018. p.1134 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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94. | | PARRA, A.; LEMOS, S. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.; TORRE NETO, A.; ALONSO, J. ATP determination using a flow injection potentiometric cobalt electrode. In: RENCONTRE TRANSFRONTALIÈRE CAPTEURS ET BIOCAPTEURS, 8., 2003, Ceret, FR: Université de Perpignan, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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95. | | BICUDO, J. C.; DIAS, M.; FERREIRA, A.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Avaliação da repetibilidade e reprodutibilidade de um espectrômetro de infravermelho próximo portátil. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 6., 2014, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2014. p. 89 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 716 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
30/01/2018 |
Data da última atualização: |
01/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, A. F. de; SILVA, C. S. da; BIANCHI, S. R.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
ALINE FERNANDES DE OLIVEIRA, UFSCar; CAROLINE SANTOS DA SILVA, UFSCar; SILMARA ROSSANA BIANCHI, CNPS; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
The use of diluted formic acid in sample preparation for macro- and microelements determination in foodstuff samples using ICP OES. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 66, p. 7-12, Mar. 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.11.001 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A fast analytical method for determination of macro- and microelements in foodstuff samples by ICP OES using diluted organic acid extraction was developed. The sample preparation was carried out employing ultrapure 50% (v/v) formic acid on a heating block. The elements studied were Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P and Zn. The accuracy of the method was evaluated by analyzing three different certified reference materials (NIST (1577b) bovine liver, NIST (1515) apple leaves and NIST (8435) whole milk powder), and the recovery percentages ranged from 80.7 to 114%. The results obtained showed good agreement at a confidence level of 95% with the certified values, presenting RSD values <20%. The limits of detection ranged from 0.056 mg/kg to 0.06 g/100 g. This solution-based method demonstrated the feasibility of using diluted organic acid, presenting high sample throughput and was considered simple and adequate for determining these analytes in foodstuff samples in routine analysis. |
Palavras-Chave: |
Foodstuff; Sample preparation. |
Thesagro: |
Análise de Alimento; Composição de Alimento; Segurança Alimentar. |
Thesaurus NAL: |
food analysis; Food composition; Food safety. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01873naa a2200265 a 4500 001 2101099 005 2021-11-01 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2017.11.001$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, A. F. de 245 $aThe use of diluted formic acid in sample preparation for macro- and microelements determination in foodstuff samples using ICP OES.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aA fast analytical method for determination of macro- and microelements in foodstuff samples by ICP OES using diluted organic acid extraction was developed. The sample preparation was carried out employing ultrapure 50% (v/v) formic acid on a heating block. The elements studied were Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P and Zn. The accuracy of the method was evaluated by analyzing three different certified reference materials (NIST (1577b) bovine liver, NIST (1515) apple leaves and NIST (8435) whole milk powder), and the recovery percentages ranged from 80.7 to 114%. The results obtained showed good agreement at a confidence level of 95% with the certified values, presenting RSD values <20%. The limits of detection ranged from 0.056 mg/kg to 0.06 g/100 g. This solution-based method demonstrated the feasibility of using diluted organic acid, presenting high sample throughput and was considered simple and adequate for determining these analytes in foodstuff samples in routine analysis. 650 $afood analysis 650 $aFood composition 650 $aFood safety 650 $aAnálise de Alimento 650 $aComposição de Alimento 650 $aSegurança Alimentar 653 $aFoodstuff 653 $aSample preparation 700 1 $aSILVA, C. S. da 700 1 $aBIANCHI, S. R. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 66, p. 7-12, Mar. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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