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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  21/06/2018
Data da última atualização:  25/02/2019
Autoria:  KUNDE, R. J.; LIMA, C. L. R. de; SILVA, S. D. dos A. e; PILLON, C. N.
Afiliação:  Roberta Jeske Kunde, Universidade Federal de Pelotas/Departamento de Solos; Cláudia Liane Rodrigues de Lima, Universidade Federal de Pelotas/Departamento de Solos; SERGIO DELMAR DOS ANJOS E SILVA, CPACT; CLENIO NAILTO PILLON, CPACT.
Título:  Tensile strength, friability, aggregation, and soil organic matter physical fractions of an Oxisol cultivated with sugarcane.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 4, p. 487-494, abr. 2018.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Resistência tênsil, friabilidade, agregação e frações físicas da matéria orgânica de um Latossolo Vermelho cultivado com cana-de-açúcar.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the tensile strength, friability, aggregation, and the physical fractions of soil organic matter of a Rhodic Hapludox cultivated with sugarcane (Saccharum officinarum). The treatments consisted of one, three, and five years of cultivation of sugarcane, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. As a reference, a native forest adjacent to the cultivation area, with soil and relief characteristics similar to those of the cultivation areas, was used. Deformed samples were collected at 0.00?0.05, 0.05?0.10, and 0.10?0.20-m soil depths, for the determination of the soil physical attributes and for the physical fractionation of particle-size and density of the organic matter. The physical attribute evaluations were able to detect changes in the structural quality of the Oxisol, which resulted from the sugarcane cultivation. In comparison with the native forest, the stability and tensile strength of the aggregates decreased with the time of sugarcane cultivation. Tensile strength increased with soil depth, proportionally to the reduction of total soil organic carbon content. Soil preparation and straw burning reduce the input of fresh organic matter into the soil and accelerate the decomposition of the labile organic matter compartment, with negative consequences to soil physical properties over time.
Palavras-Chave:  Carbono orgânico; Fracionamento da matéria orgânica; Organic carbon; Organic matter fractionation; Qualidade física do solo; Soil physical quality.
Thesagro:  Saccharum Officinarum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178864/1/Tensile-strenght-friability-aggregation-and-soil-organic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE62756 - 1UPEAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  15/01/2004
Data da última atualização:  29/02/2024
Autoria:  FALCAO, P. R. K.; BAUDET, C.; HIGA, R. H.; NESHICH, G.
Afiliação:  PAULA REGINA KUSER FALCAO, CNPTIA; CHRISTIAN BAUDET; ROBERTO HIROSHI HIGA, CNPTIA; GORAN NESIC, CNPTIA.
Título:  Incorporação das propriedades rotâmeros e ocupância em métodos de análise estrutural de proteínas.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2002.
Páginas:  6 p.
Série:  (Embrapa Informática Agropecuária. Comunicado técnico, 34).
ISSN:  1677-8464
Idioma:  Português
Notas:  Na publicação: Paula Kuser Falcão.
Conteúdo:  Conformação das cadeias laterais (rotâmeros); Dupla ocupância; Java Protein Dossier.
Palavras-Chave:  Análise estrutural de proteínas; Bioinformática; Cadeias laterais; Ocupância; Propriedades rotâmeros; Proteínas.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPTIA/9893/1/comuntec34.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA9893 - 1UMTFL - DD
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