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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  12/07/2023
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DUARTE, G.; FELBERG, I.; CALADO, V.; DE PAULA, J.; JESUS, M. S. C. de; DELIZA, R.; MIGUEL, M. A. L.; FARAH, A.
Afiliação:  GISELLE DUARTE, UFRJ; IFRJ; ILANA FELBERG, CTAA; VERONICA CALADO, UFRJ; JULIANA DE PAULA, UFRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; MARCO ANTONIO L. MIGUEL, UFRJ; ADRIANA FARAH, UFRJ.
Título:  Fermented Soy-coffee Pudding Dessert Containing Probiotics: Product Formulation and Evaluation of Compositional Changes during Fermentation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Food and Nutrition Research, v. 11, n. 5, p. 333-344. 2023
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed at developing a probiotic fermented soymilk-based dessert containing coffee and soybean hull. Nine fermented formulations were elaborated with 10% powdered soymilk (w/v), varying percentages of sugar, arabica soluble coffee, and soy hull. They were fermented with probiotic strains of Lactobacilli and Bifidobacteria (106 CFU/mL). One hundred and twenty-nine adults from Rio de Janeiro/RJ and Curitiba/PR, Brazil, evaluated the acceptance of the formulated products. The final formulation was physicochemically characterized. During 6h fermentation, the probiotics count increased from 106 to 108 in both strains. The well-accepted formulation contained 15% sucrose, 1% soy hull, and 0.5 or 1.5 % soluble coffee (score: 6.6±1.5 on a 9-point-scale). Alternatively, sucrose can be replaced by other types of sweeteners. Young people (n=45) who drank 2-4 cups of coffee per day liked the product the most (score: 7.1±1.4). While fermentation did not affect the total soy isoflavones content, it decreased the content of coffee chlorogenic acids by 32.6% but produced bioavailable phenolic acids as metabolites. A decrease in the content of flatus-producing oligosaccharides was also observed. In conclusion, probiotics fermentation and the addition of arabica soluble coffee made possible the development of a well-accepted and potentially healthy beany-flavor-free, dairy-free, pudding-like dessert.
Palavras-Chave:  Dairy-free; Soy hull; Vegan.
Thesaurus Nal:  Phenolic compounds; Probiotics; Soymilk; Vegan diet.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15527 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  14/08/2006
Data da última atualização:  09/08/2023
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  SIVIERO, A.; MENDONÇA. H. A. de; NASCIMENTO, G. C. do; SOUZA, J. M. L. de; CUNHA, E. T.
Afiliação:  AMAURI SIVIERO, CPAF-AC; Hélia Alves de Mendonça, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA); GILBERTO COSTA DO NASCIMENTO, CPAF-AC; JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC; ELDEN TEIXEIRA CUNHA, CPAF-AC.
Título:  BRS Caipora: cultivar de mandioca para mesa.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2005.
Descrição Física:  1 folder.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Esta publicação traz informações técnicas sobre a BRS Caipora, cultivar de mandioca para mesa.
Palavras-Chave:  Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; BRS Caipora; Nueva variedad; Propiedades sensoriales; Western Amazon; Yuca.
Thesagro:  Características Agronômicas; Mandioca; Manihot Esculenta; Propriedade Organoléptica; Variedade.
Thesaurus NAL:  Agronomic traits; Cassava; New variety; Sensory properties.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAF-AC-2010/13804/1/caipora-mandioca.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC13804 - 1UMTFD - DD
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