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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  23/06/2015
Data da última atualização:  25/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FOGACA, F. H. dos S.; SANT'ANA, L. S.; LARA, J. A. F. de; MAI, A. C. G.; CARNEIRO, D. J.
Afiliação:  FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CPAMN; Léa Silvia Sant’Ana, CAUNESP; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; Ana Cecilia Giacometti Mai; Dalton José Carneiro, CAUNESP.
Título:  Restructured products from tilapia industry by products: the effects of tapioca starch and washing cycles.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Food and Bioproducts Processing, Rugby, v. 94, p. 482-488, 2015.
ISSN:  0960-3085
DOI:  10.1016/j.fbp.2014.07.003
Idioma:  Inglês
Notas:  Autoria na publicação: FABÍOLA HELENA FOGAÇA.
Conteúdo:  The tilapia fileting industry generates large amounts of nutritionally significant waste material, and the recovery of this material is important. The manufacture of restructured products from mechanically recovered fish meat (MRFM) obtained from tilapia fileting allows the use of proteins of high biological value that would otherwise be discharged into the environment. The objective of this study was to evaluate the effect of washing cycles (either one cycle or five cycles) and of the addition of tapioca starch (20% vs. a no-starch control) on the characteristics of surimi obtained from MRFM produced by the tilapia industry and destined for use in restructured products. To evaluate the quality attributes of the product, the structure of a surimi protein matrix and its relationship to selected physicochemical parameters and morphological characteristics was assessed. Both the number of washing cycles and the starch addition were found to influence the moisture, protein and lipid content of the MRFM surimi. Higher whiteness was found after five washing cycles. Because the tapioca starch acted as a stabilizer, the fat globules were more stable and well distributed, and an emulsion with better properties resulted. A homogeneous network of fat globules linked to the protein matrix by a layer of tapioca starch was formed. Another advantage of this approach is that tapioca starch is gluten free. This property is important for specific groups in the population, e.g., celiac-intoler... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carne de peixe industrializada; Lipid oxidation; Mechanically recovered fish meat; Microestrutura; Oxidação lipídica.
Thesagro:  Composição química; Cor; Produção; Tilápia.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Microstructure; surimi.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/125737/1/ArtigoFabiolaFoodBioproducts2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN31090 - 1UPCAP - PPSP 48/152015.00048
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  15/03/2021
Data da última atualização:  15/03/2021
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  GODOY, R. C. B. de; HELM, C. V.; KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de; JORGE, R. O.
Afiliação:  ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ANA CRISTINA RICHTER KROLOW, CPACT; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; FERNANDO TEIXEIRA SAMARY, CTAA; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; ROGERIO OLIVEIRA JORGE, CPACT.
Título:  Solutions and challenges.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: KROLOW, A. C. R.; NALERIO, E. S.; SAMARY, F. T.; LIMA, L. K. F. de (Ed.). Industry, innovation and infrastructure: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. Cap. 5. p. 45-49.
Série:  (Objetivos de desenvolvimento sustentável, 9).
Idioma:  Inglês
Notas:  E-book.
Conteúdo:  Embrapa presents, as results of its research projects, products that can be appropriated by agroindustries, both family and commodities, focusing on the development of new products and the improvement of the agroindustrial food processing for the population benefit. There are several solutions, from products developed based on plant raw materials, as well as from animal origin, and processes and machinery. Thus, the solution can go from a cultivar developed for industrial purposes, or a simple equipment to break an almond shell, or a portable meat industrialization unit approved to obtain legal records of production and commercialization.
Palavras-Chave:  Agricultural technology; Agriculture research; Bioecnomy; Bioeconomia; Desafios de produção.
Thesagro:  Desenvolvimento Sustentável; Inovação; Pesquisa Agrícola; Tecnologia Agrícola.
Thesaurus NAL:  Agricultural research; Sustainable development.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221889/1/Catie-Paginas-de-SDG-09-capitulo-5.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA1014 - 1UPCPL - DD20202020
CNPF57623 - 1UPCPL - DD
CPACT21883 - 1UPCPL - DD
CPPSUL14791 - 1UPCPL - DD
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