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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
22/08/2013 |
Data da última atualização: |
25/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVEIRA, M.; TOMAS, W. M.; MARTINS, C. de A.; FISCHER, E. |
Afiliação: |
MAURÍCIO SILVEIRA, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul , Campo Grande; WALFRIDO MORAES TOMAS, CPAP; CLARISSA DE ARAÚJO MARTINS, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul , Campo Grande; ERICH FISCHER, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul , Campo Grande. |
Título: |
Vegetal resources drive phylogenetic structure of phyllostomid bat assemblages in a Neotropical wetland |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Mammalogy, v. 101, n. 1, p. 52-60, feb. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1093/jmammal/gyz200 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: The consumption of fruits and floral resources, as core or complementary food items, occurs in 75% of phyllostomid species. If phylogenetically related bat species have similar plant species in their diets, then it is expected that vegetal resources composition influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. We ask here if the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages is associated with vegetation structure and resources. Our results showed that proportions of plant sources consumed by phyllostomids in the Pantanal wetland have phylogenetic signal, and that variation of the available vegetal resources influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. Considering the availability of their principal food resources, the two major phyllostomid clades (Phyllostominae and Stenodermatinae) responded in opposite ways to the vegetal resources gradient, formed by plant species with distinct adaptations to inundation. Our results indicate that the use of different habitats based on variation of vegetal resources is the main driver of phylogenetic structure of phyllostomid assemblages in the Pantanal wetland. RESUMO: O consumo de frutos e de recursos florais como itens principais ou complementares da dieta ocorre em 75% das espécies de filostomídeos. Se morcegos filogeneticamente mais próximos apresentam maior similaridade de espécies de plantas em suas dietas, espera-se que a composição de recursos vegetais influencie a estrutura filogenética das comunidades de filostomídeos. Perguntamos neste estudo se as comunidades de filostomídeos são filogeneticamente estruturadas em resposta à variação da disponibilidade de recursos e da estrutura da vegetação. Os resultados mostraram que a porcentagem de recursos vegetais consumidos pelos filostomídeos no Pantanal apresenta sinal filogenético, e que a variação da composição dos recursos disponíveis influencia a estrutura filogenética das comunidades. Em resposta à disponibilidade de seus principais recursos alimentares, os dois principais clados de filostomídeos (Phyllostominae e Stenodermatinae) respondem de forma oposta ao gradiente de composição de recursos vegetais, formado por espécies de plantas com diferentes adaptações à inundação. Nossos resultados indicam que o uso de diferentes hábitats, baseado na variação dos recursos vegetais, é o principal direcionador da estrutura filogenética das comunidades de filostomídeos no Pantanal. MenosABSTRACT: The consumption of fruits and floral resources, as core or complementary food items, occurs in 75% of phyllostomid species. If phylogenetically related bat species have similar plant species in their diets, then it is expected that vegetal resources composition influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. We ask here if the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages is associated with vegetation structure and resources. Our results showed that proportions of plant sources consumed by phyllostomids in the Pantanal wetland have phylogenetic signal, and that variation of the available vegetal resources influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. Considering the availability of their principal food resources, the two major phyllostomid clades (Phyllostominae and Stenodermatinae) responded in opposite ways to the vegetal resources gradient, formed by plant species with distinct adaptations to inundation. Our results indicate that the use of different habitats based on variation of vegetal resources is the main driver of phylogenetic structure of phyllostomid assemblages in the Pantanal wetland. RESUMO: O consumo de frutos e de recursos florais como itens principais ou complementares da dieta ocorre em 75% das espécies de filostomídeos. Se morcegos filogeneticamente mais próximos apresentam maior similaridade de espécies de plantas em suas dietas, espera-se que a composição de recursos vegetais influencie a estrutura f... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Morcego. |
Thesaurus Nal: |
Phyllostomidae. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03114naa a2200193 a 4500 001 1964576 005 2020-06-25 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1093/jmammal/gyz200$2DOI 100 1 $aSILVEIRA, M. 245 $aVegetal resources drive phylogenetic structure of phyllostomid bat assemblages in a Neotropical wetland$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aABSTRACT: The consumption of fruits and floral resources, as core or complementary food items, occurs in 75% of phyllostomid species. If phylogenetically related bat species have similar plant species in their diets, then it is expected that vegetal resources composition influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. We ask here if the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages is associated with vegetation structure and resources. Our results showed that proportions of plant sources consumed by phyllostomids in the Pantanal wetland have phylogenetic signal, and that variation of the available vegetal resources influences the phylogenetic structure of phyllostomid assemblages. Considering the availability of their principal food resources, the two major phyllostomid clades (Phyllostominae and Stenodermatinae) responded in opposite ways to the vegetal resources gradient, formed by plant species with distinct adaptations to inundation. Our results indicate that the use of different habitats based on variation of vegetal resources is the main driver of phylogenetic structure of phyllostomid assemblages in the Pantanal wetland. RESUMO: O consumo de frutos e de recursos florais como itens principais ou complementares da dieta ocorre em 75% das espécies de filostomídeos. Se morcegos filogeneticamente mais próximos apresentam maior similaridade de espécies de plantas em suas dietas, espera-se que a composição de recursos vegetais influencie a estrutura filogenética das comunidades de filostomídeos. Perguntamos neste estudo se as comunidades de filostomídeos são filogeneticamente estruturadas em resposta à variação da disponibilidade de recursos e da estrutura da vegetação. Os resultados mostraram que a porcentagem de recursos vegetais consumidos pelos filostomídeos no Pantanal apresenta sinal filogenético, e que a variação da composição dos recursos disponíveis influencia a estrutura filogenética das comunidades. Em resposta à disponibilidade de seus principais recursos alimentares, os dois principais clados de filostomídeos (Phyllostominae e Stenodermatinae) respondem de forma oposta ao gradiente de composição de recursos vegetais, formado por espécies de plantas com diferentes adaptações à inundação. Nossos resultados indicam que o uso de diferentes hábitats, baseado na variação dos recursos vegetais, é o principal direcionador da estrutura filogenética das comunidades de filostomídeos no Pantanal. 650 $aPhyllostomidae 650 $aMorcego 700 1 $aTOMAS, W. M. 700 1 $aMARTINS, C. de A. 700 1 $aFISCHER, E. 773 $tJournal of Mammalogy$gv. 101, n. 1, p. 52-60, feb. 2020.
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1. | | GREGO, C. R.; CRISCUOLO, C.; SOUZA, C. A. DE; BRITO, M. H. S.; PRETTO, S. L.; MOTOKI, S. H. O café na Região Metropolitana de Campinas. In: CRISCUOLO, C. (Ed.). Atlas escolar da Região Metropolitana de Campinas. 2. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2018. v. 2, cap. IV, p. 96-121.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Territorial. |
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