Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  27/09/2023
Data da última atualização:  27/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARQUES, M. L. da S.; JESUS, J. M. I. de; OLIVEIRA, M. I. de S.; CÔRTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; ROCHA, M. R. da.
Afiliação:  MÔNICA LAU DA SILVA MARQUES, INSTITUTO FEDERAL GOIANO, Ceres-GO; JÉSSICA MARIA ISRAEL DE JESUS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MAYTHSULENE INÁCIO DE SOUSA OLIVEIRA, bolsista CNPAF; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; MARA RUBIA DA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Biochemical response of resistant and susceptible Capsicum spp. to Meloidogyne enterolobii.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Phytopathology, v. 171, n. 9, p. 430-441, Sept. 2023.
ISSN:  0931-1785
DOI:  https://doi.org/10.1111/jph.13200
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  One of the most important events for the success of parasitism is the nematode recognition of chemical signals exuded by the host plant. In response to the establishment of interactions, plants have evolved improved defence mechanisms. The present study aimed to identify resistance mechanisms by comparing the biochemical defence response of two chilli pepper (Capsicum spp.) genotypes (Bode roxa A-resistant and Cambuci-susceptible) to Meloidogyne enterolobii. The activity of ?-1,3-glucanase (GLU), peroxidase, chitinase (CHI), phenylalanine ammonia-lyase and lipoxygenase (LOX) was evaluated in the leaves and the roots at 7, 14, 21, 28 and 35?days after inoculation. There was an increase of GLU and CHI in leaves, and LOX in leaves and roots activities, of the resistant genotype (Bode roxa A). These results allow a better understanding of the defence mechanisms involved in the resistance of Capsicum spp. to M. enterolobii, which is an important step in developing management strategies for this pathosystem.
Palavras-Chave:  Chilli pepper; Enzymatic activity; Protein-RP.
Thesagro:  Capsicum sp; Meloidogyne spp; Nematóide; Pimenta; Tomate.
Thesaurus Nal:  Defense mechanisms; Disease severity; Pepper; Peroxidases; Phenylalanine ammonia-lyase; Root-knot nematodes; Tomatoes.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36793 - 1UPCAP - DD20232023
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  11/01/2018
Data da última atualização:  26/07/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CARVALHO, S. S.; CRUZ, M. A. S.; AMORIM, J. R. A. de; ARAGAO, R. de; MOTA, P. V. M. da.
Afiliação:  SHALANA SANTOS CARVALHO; MARCUS AURELIO SOARES CRUZ, CPATC; JULIO ROBERTO ARAUJO DE AMORIM, CPATC; RICARDO DE ARAGAO; PAULO VINICIUS MELO DA MOTA.
Título:  Presença de cádmio e ferro em amostras da água da sub-bacia hidrográfica do rio Siriri, Estado de Sergipe.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS HÍDRICOS, 22., 2017, Florianópolis. Anais... Porto Alegre: Associação Brasileira de Recursos Hídricos, 2017.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Rio Siriri.
Thesagro:  Água; Bacia hidrográfica.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170912/1/Presenca.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC25120 - 1UPCAA - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional