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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  28/01/2016
Data da última atualização:  26/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MENEZES, C.; VOLLET-NETO, A.; MARSAIOLI, A. J.; ZAMPIERI, D.; FONTOURA, I. C.; LUCHESSI, A. D.; IMPERATRIZ-FONSECA, V. L.
Afiliação:  CRISTIANO MENEZES, CPATU / CNPMA / USP; Ayrton Vollet-Neto, USP; Anita Jocelyne Marsaioli, University of Campinas; Davila Zampieri, University of Campinas; Isabela Cardoso Fontoura, University of Campinas; Augusto Ducati Luchessi, University of Campinas; Vera Lucia Imperatriz-Fonseca, USP / Vale Institute of Technology.
Título:  A Brazilian social bee must cultivate fungus to survive.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Current Biology, v. 25, n. 21, p. 2851-2855, Nov. 2015.
DOI:  10.1016/j.cub.2015.09.028
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The nests of social insects provide suitable microenvironments for many microorganisms as they offer stable environmental conditions and a rich source of food [1, 2, 3 and 4]. Microorganisms in turn may provide several benefits to their hosts, such as nutrients and protection against pathogens [1, 4, 5 and 6]. Several examples of symbiosis between social insects and microorganisms have been found in ants and termites. These symbioses have driven the evolution of complex behaviors and nest structures associated with the culturing of the symbiotic microorganisms [5, 7 and 8]. However, while much is known about these relationships in many species of ants and termites, symbiotic relationships between microorganisms and social bees have been poorly explored [3, 4, 9 and 10]. Here, we report the first case of an obligatory relationship between the Brazilian stingless bee Scaptotrigona depilis and a fungus of the genus Monascus (Ascomycotina). Fungal mycelia growing on the provisioned food inside the brood cell are eaten by the larva. Larvae reared in vitro on sterilized larval food supplemented with fungal mycelia had a much higher survival rate (76%) compared to larvae reared under identical conditions but without fungal mycelia (8% survival). The fungus was found to originate from the material from which the brood cells are made. Since the bees recycle and transport this material between nests, fungus would be transferred to newly built cells and also to newly founded nests. Thi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Abelha sem ferrão; Meliponicultura.
Thesagro:  Fungo; Simbiose.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU51997 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  08/02/2013
Data da última atualização:  08/02/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BIALVES, T. S.; ARAUJO, V. F.; MORENO, M. B.; GOMES, C. B.; SCHWENGBER, J. E.; VIZZOTTO, M.
Afiliação:  Tatiane Senna Bialves, Instituto Federal de Ciência e Tecnologia Sul-Rio-Grandense; Vanessa Fernandes Araujo, UFPEL; Marines Batalha Moreno, UFPEL; CESAR BAUER GOMES, CPACT; JOSE ERNANI SCHWENGBER, CPACT; MARCIA VIZZOTTO, CPACT.
Título:  Influência dos tratamentos de solo para o controle de meloidogyne javanica (treub) sobre compostos fenólicos e a atividade antioxidante de alface (Lactuca sativa L.) CV. Elisa.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA CLIMA TEMPERADO, 4., 2012, Pelotas. Ciência e inovação para 2050: qual o futuro que queremos? Resumos e palestras... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Thesagro:  Alface.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/76227/1/18.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT16427 - 1UPCRA - DD004992012.00499
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