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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
05/11/2013 |
Data da última atualização: |
11/07/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RODRIGUES, S. J. S. de C.; VASCONCELOS, S. S.; SILVA, I. do S. R. da; KATO, O. R. |
Afiliação: |
Saime Joaquina Souza de Carvalho Rodrigues, MESTRANDA UFRA; STEEL SILVA VASCONCELOS, CPATU; Ivana do Socorro Reis da Silva, BOLSISTA PIBIC; OSVALDO RYOHEI KATO, CPATU. |
Título: |
Matéria orgânica leve do solo em sistemas com preparo de área com queima e trituração em Igarapé-Açu, PA. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
1 CD-ROM. PIBIC 2013. |
Conteúdo: |
O uso do fogo na agricultura contribui para diminuição no estoque de matéria orgânica e carbono no solo. Objetivou-se com este estudo avaliar o impacto do preparo com queima e com trituração no estoque de frações leves da matéria orgânica do solo e carbono nas mesmas. O experimento foi desenvolvido na Fazenda Escola de Igarapé-açú (PA). Avaliaram-se os seguintes tratamentos: sistema com preparo de área com trituração da vegetação e enriquecimento de capoeira durante o pousio com leguminosas arbóreas; sistema com preparo de área com queima da vegetação e floresta secundária com mais de 20 anos (capoeira). As amostras de solo foram coletas nas profundidades 0-5 e 5-10 cm, com dez repetições por sistema. O fracionamento densimétrico foi realizado com utilização de NaI (iodeto de sódio d=1,8 g cm-3) e separadas por diferença de densidade dos resíduos orgânicos. O estoque de C na fração leve-livre e leve-oclusa foram maiores no sistema com trituração em relação à queima, exceto na profundidade de 5-10 cm na fração leveoclusa. Os estoques das frações leves foram maiores no sistema com trituração da vegetação em relação ao sistema com queima. |
Palavras-Chave: |
Igarapé-Açu; Lábil; Tipitamba. |
Thesagro: |
Carbono; Estoque; Manejo; Matéria Orgânica; Solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92006/1/Resumo66.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/12/2014 |
Data da última atualização: |
29/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WALDER, J. M. M.; MORELLI, R.; COSTA, K. Z.; FAGGIONI, K. M.; SANCHES, P. A.; PARANHOS, B. A. J.; BENTO, J. M. S.; COSTA, M. de L. Z. |
Afiliação: |
Julio Marcos Melges Walder, University of São Paulo/CENA; Renata Morelli, University of São Paulo-ESALQ; Karen Zamboni Costa, Universidade de São Paulo/CENA; Kenya Martins Faggioni, Universidade de São Paulo/CENA; Patrícia Alessandra Sanches, University of São Paulo/CENA; BEATRIZ AGUIAR GIORDANO PARANHOS, CPATSA; José Maurício Simões Bento, University of São Paulo/ESAL; Maria de Lourdes Zamboni Costa, University of São Paulo/CENA. |
Título: |
Large scale artificial rearing of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Diptera: Tephritidae) in Brazi. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Aggricola, Piracicaba, v.71, n.4, p.281-286, jul./aug. 2014. |
ISSN: |
0103-9016 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0103-9016-2013-233 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Some species of the genus Anastrepha (Diptera: Tephritidae) are successfully man - aged by matching the sterile insect technique with parasitoid releases. Such strategies used in integrated pest management can be implemented only where insect mass-rearing programs are feasible. In this study, we show the process of domestication, rearing technology and qual - ity control data obtained from 54 generations of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Wiedemann,1830) kept under fully artificial conditions. Eggs were collected by an artificial oviposition panel consisting of one side of the cage made of blue voile fabric externally covered with a thin layer of silicon rubber. They were then air-bubbled in water at 25 ºC for 48 h before seeding. Larvae were reared on the regular laboratory artificial diet with 66 % of agar reduction turning over a semi-liquid diet, which reduced costs and improved insect quality. The adult and larval diets were composed of local ingredients including hydrolyzed yeast. When large-scale production of this fly is contemplated, the critical stage is larval development. This system of artificial rearing for A. fraterculus sp.1 developed in Brazil, allows for the production of a large number of insects of excellent quality using local ingredients and less agar in diet composition than the original medium used for this species. By reducing the interval of egg collection, the system might be optimized in terms of insect yield and, therefore, meet the demands of A. fraterculus sp.1 with regard to integrated pest management purposes. MenosSome species of the genus Anastrepha (Diptera: Tephritidae) are successfully man - aged by matching the sterile insect technique with parasitoid releases. Such strategies used in integrated pest management can be implemented only where insect mass-rearing programs are feasible. In this study, we show the process of domestication, rearing technology and qual - ity control data obtained from 54 generations of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Wiedemann,1830) kept under fully artificial conditions. Eggs were collected by an artificial oviposition panel consisting of one side of the cage made of blue voile fabric externally covered with a thin layer of silicon rubber. They were then air-bubbled in water at 25 ºC for 48 h before seeding. Larvae were reared on the regular laboratory artificial diet with 66 % of agar reduction turning over a semi-liquid diet, which reduced costs and improved insect quality. The adult and larval diets were composed of local ingredients including hydrolyzed yeast. When large-scale production of this fly is contemplated, the critical stage is larval development. This system of artificial rearing for A. fraterculus sp.1 developed in Brazil, allows for the production of a large number of insects of excellent quality using local ingredients and less agar in diet composition than the original medium used for this species. By reducing the interval of egg collection, the system might be optimized in terms of insect yield and, therefore, meet the demands of ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Domesticação de inseto; Insect domestication; Insect production; Inseto estéril; Manejo de praga; Manejo integrado de pragas; Produção de inseto. |
Thesagro: |
Inseto. |
Thesaurus NAL: |
Integrated pest management; Sterile insect technique. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113396/1/Beatriz-artigo.pdf
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Marc: |
LEADER 02666naa a2200349 a 4500 001 2002054 005 2014-12-29 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-9016 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/0103-9016-2013-233$2DOI 100 1 $aWALDER, J. M. M. 245 $aLarge scale artificial rearing of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Diptera$bTephritidae) in Brazi.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aSome species of the genus Anastrepha (Diptera: Tephritidae) are successfully man - aged by matching the sterile insect technique with parasitoid releases. Such strategies used in integrated pest management can be implemented only where insect mass-rearing programs are feasible. In this study, we show the process of domestication, rearing technology and qual - ity control data obtained from 54 generations of Anastrepha sp.1 aff. fraterculus (Wiedemann,1830) kept under fully artificial conditions. Eggs were collected by an artificial oviposition panel consisting of one side of the cage made of blue voile fabric externally covered with a thin layer of silicon rubber. They were then air-bubbled in water at 25 ºC for 48 h before seeding. Larvae were reared on the regular laboratory artificial diet with 66 % of agar reduction turning over a semi-liquid diet, which reduced costs and improved insect quality. The adult and larval diets were composed of local ingredients including hydrolyzed yeast. When large-scale production of this fly is contemplated, the critical stage is larval development. This system of artificial rearing for A. fraterculus sp.1 developed in Brazil, allows for the production of a large number of insects of excellent quality using local ingredients and less agar in diet composition than the original medium used for this species. By reducing the interval of egg collection, the system might be optimized in terms of insect yield and, therefore, meet the demands of A. fraterculus sp.1 with regard to integrated pest management purposes. 650 $aIntegrated pest management 650 $aSterile insect technique 650 $aInseto 653 $aDomesticação de inseto 653 $aInsect domestication 653 $aInsect production 653 $aInseto estéril 653 $aManejo de praga 653 $aManejo integrado de pragas 653 $aProdução de inseto 700 1 $aMORELLI, R. 700 1 $aCOSTA, K. Z. 700 1 $aFAGGIONI, K. M. 700 1 $aSANCHES, P. A. 700 1 $aPARANHOS, B. A. J. 700 1 $aBENTO, J. M. S. 700 1 $aCOSTA, M. de L. Z. 773 $tScientia Aggricola, Piracicaba$gv.71, n.4, p.281-286, jul./aug. 2014.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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