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Registros recuperados : 284 | |
81. | | NAZARÉ, R. F. R. de; ALMEIDA, M. das G. C.; MORAES, R. R. Processamento, enriquecimento protéico e conservação do néctar de tucumã. In: SIMPÓSIO DO TRÓPICO ÚMIDO, 1., 1984, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1984. p. 265. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 31). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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82. | | NAZARÉ, R. F. R. de; ALMEIDA, M. das G. C.; MORAES, R. R. Processamento, enriquecimento protéico e conservação do néctar de tucumã. In: SIMPÓSIO DO TRÓPICO ÚMIDO, 1., 1984, Belém, PA. Anais. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1986. v. 4, p. 253-263. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 36). v.4 Culturas perenes. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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84. | | CESNIK, R.; TEIXEIRA, M. F. S.; VERA, M. L.; MORAES, R. de O.; VIDAURRE, T. C. Uma cepa entomopatogênica de colletotrichum gloeosporioides penz, produzida por fermentação no estado sólido. In: Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 71 (supl.): 192-194, 2004. Edição dos anais do XVII Reunião Anual do Instituto Biológico; II Congresso de Iniciação Científica em Ciências Agrárias, Biológicas e Ambientais, São Paulo/SP, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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86. | | MORAES, R. M. A. de; LENA, M. D.; PANIZZI, M. C. Avaliação de cultivares de soja para alimentação em sistema orgânico, em Tenente Portela, RS, safra 2006/07. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO SUL, 35., 2007, Santa Maria. Ata e resumos... Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria, 2007. p. 38. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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87. | | MORAES, R. M. A. de; LENA, M. D.; PANIZZI, M. C. Avaliação de cultivares de soja para alimentação em sistema orgânico, em Tenente Portela, RS, safra 2006/07. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO SUL, 35., 2007, Santa Maria. Ata resumos. Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria, 2007. p. 38. Disponível em: . Acesso em: 06 mar. Nome correto do terceiro autor CARRÃO-PANIZZI, M. C. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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88. | | ARRUDA, R. O. M.; MORAES, R. de O.; MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F. Bacillus thuringiensis biopesticide by solid state fermentation in an alternative bioreactor. In: ENCUENTRO LATINOAMERICANO Y DEL CARIBE DE BIOTECNOLOGIA AGRÍCOLA, 5, 2004, Boca Chica, República Dominicana. Resúmenes de poster. Boca Chica, República Dominicana: REDBIO/FAO, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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93. | | BERTAGNOLLI, P. F.; MORAES, R. M. A. de; COSTAMILAN, L. M.; EICHELBERGER, L. BRS Pampa RR: cultivar de soja indicada para o sul do estado de Mato Grosso do Sul. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 29., 2007, Campo Grande, MS. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2007. p. 93-94. (Embrapa Soja. Documentos, 287). Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Boas de Campos Leite, Simone Ery Grosskopf. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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95. | | PEREIRA, J. B. M.; MORAES, R. N. de S.; SILVA, S. S. da. Aptidão natural para o cultivo de cana-de-açúcar. In: MORAES, R. N. de S.; OLIVEIRA, T. K. de; VALENTIM, J. F. (org.). Aptidão natural dos solos do Pólo Agroflorestal Geraldo Mesquita, no município de Rio Branco, AC. Rio Branco, AC: Prefeitura Municipal, 2008. p. 103-110. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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96. | | LESSA, L. S.; OLIVEIRA, T. K. de; MORAES, R. N. de S.; SILVA, S. S. da. Aptidão natural para o cultivo de citros. In: MORAES, R. N. de S.; OLIVEIRA, T. K. de; VALENTIM, J. F. (org.). Aptidão natural dos solos do Pólo Agroflorestal Geraldo Mesquita, no município de Rio Branco, AC. Rio Branco, AC: Prefeitura Municipal, 2008. p. 123-131. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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97. | | ALVARES, V. de S.; NEGREIROS, J. R. da S.; MORAES, R. N. de S. Aptidão natural para o cultivo de mamão. In: MORAES, R. N. de S.; OLIVEIRA, T. K. de; VALENTIM, J. F. (org.). Aptidão natural dos solos do Pólo Agroflorestal Geraldo Mesquita, no município de Rio Branco, AC. Rio Branco, AC: Prefeitura Municipal, 2008. p. 133-141. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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98. | | PEREIRA, J. B. M.; MORAES, R. N. de S.; CARMO, L. F. Z. do. Aptidão natural para o cultivo de mamona. In: MORAES, R. N. de S.; OLIVEIRA, T. K. de; VALENTIM, J. F. (org.). Aptidão natural dos solos do Pólo Agroflorestal Geraldo Mesquita, no município de Rio Branco, AC. Rio Branco, AC: Prefeitura Municipal, 2008. p. 163-171. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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99. | | NEGREIROS, J. R. da S.; ALVARES, V. de S.; MORAES, R. N. de S. Aptidão natural para o cultivo de maracujá. In: MORAES, R. N. de S.; OLIVEIRA, T. K. de; VALENTIM, J. F. (org.). Aptidão natural dos solos do Pólo Agroflorestal Geraldo Mesquita, no município de Rio Branco, AC. Rio Branco, AC: Prefeitura Municipal, 2008. p. 143-150. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Registros recuperados : 284 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/06/1994 |
Data da última atualização: |
16/02/2017 |
Autoria: |
MORAES, I. O.; CAPALBO, D. M. F.; MORAES, R. O.; BIANCHI, V. L. del; CONTI, H. H. |
Afiliação: |
IRACEMA O. MORAES, UNESP; DEISE MARIA FONTANA CAPALBO, CNPMA; UNESP; UNESP; CNPQ. |
Título: |
Bacillus thuringiensis production using cassava liquid waste (manipueira) as a fermentation substrate. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL MEETING ON CASSAVA FLOUR AND STARCH, 1994, Cali. Abstracts. Cali: CIAT, 1994. |
Páginas: |
p.124 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In developing countries the search for inexpensive substrates to grow useful microorganisms is a desirable way to get new and safe products to protect man against insect pest losses. Bacillus thuringiensis is an entomopathogenic bacteria, which by fermentation produces endo- or exotoxins to be used against Lepidoptera or Diptera, resp. These are insect pests of economic importance in developing countries, mainly in Brazil, where 60% losses in agriculture are caused by this type of pest. Our research group has been working with B. thuringiensis since 1970; and many papers have been published on the processes, culture media composition and available substrates, culture and operational conditions, equipment and so on. Many residues and waste waters were tried forthe fermentation culture medium. This paper reports the possibility of using manipueira, a residual waste water from cassava processing as a substrate to produce B. thuringiensis by fermentation. The culture medium was composed of 75% manipueira & 25% water. Operational conditions considered agitation and aeration rate, as well as initial pH and optimum growing temperature. Microbial growth and sporulation behavior were accomplished by optical density determination, pH variation and sugar consumption. Results are promising. |
Palavras-Chave: |
Production; Residues; Substrates; Substrato. |
Thesagro: |
Bacillus Thuringiensis; Fermentação; Mandioca; Manipueira; Produção; Resíduo. |
Thesaurus NAL: |
fermentation; Manihot. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155952/1/1994PL010-Capalbo-Bacillus-2660.PDF
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Marc: |
LEADER 02224naa a2200325 a 4500 001 1012036 005 2017-02-16 008 1994 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMORAES, I. O. 245 $aBacillus thuringiensis production using cassava liquid waste (manipueira) as a fermentation substrate.$h[electronic resource] 260 $c1994 300 $ap.124 520 $aIn developing countries the search for inexpensive substrates to grow useful microorganisms is a desirable way to get new and safe products to protect man against insect pest losses. Bacillus thuringiensis is an entomopathogenic bacteria, which by fermentation produces endo- or exotoxins to be used against Lepidoptera or Diptera, resp. These are insect pests of economic importance in developing countries, mainly in Brazil, where 60% losses in agriculture are caused by this type of pest. Our research group has been working with B. thuringiensis since 1970; and many papers have been published on the processes, culture media composition and available substrates, culture and operational conditions, equipment and so on. Many residues and waste waters were tried forthe fermentation culture medium. This paper reports the possibility of using manipueira, a residual waste water from cassava processing as a substrate to produce B. thuringiensis by fermentation. The culture medium was composed of 75% manipueira & 25% water. Operational conditions considered agitation and aeration rate, as well as initial pH and optimum growing temperature. Microbial growth and sporulation behavior were accomplished by optical density determination, pH variation and sugar consumption. Results are promising. 650 $afermentation 650 $aManihot 650 $aBacillus Thuringiensis 650 $aFermentação 650 $aMandioca 650 $aManipueira 650 $aProdução 650 $aResíduo 653 $aProduction 653 $aResidues 653 $aSubstrates 653 $aSubstrato 700 1 $aCAPALBO, D. M. F. 700 1 $aMORAES, R. O. 700 1 $aBIANCHI, V. L. del 700 1 $aCONTI, H. H. 773 $tIn: INTERNATIONAL MEETING ON CASSAVA FLOUR AND STARCH, 1994, Cali. Abstracts. Cali: CIAT, 1994.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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