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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/03/2011 |
Data da última atualização: |
11/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BRAGA, R. da S.; CORDEIRO, I. M. C. C.; ANDRADE, A. C. da S.; FERREIRA, G. C. |
Afiliação: |
ROGERIO DA SILVA BRAGA, UFRA; IRACEMA MARTIA CASTRO COIMBRA CORDEIRO, TRAMONTINA; AUGUSTO CESAR DA SILVEIRA ANDRADE, CPATU; GRACIALDA COSTA FERREIRA, UFRA. |
Título: |
Efeito do extrato vegetal no desenvolvimento de plantas de curauá (Ananas erectifolius l.B. Smith) em plantio florestal. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE MEIO AMBIENTE, 6., 2010, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: CBCN, 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho foi conduzido no campo experimental Tramontina localizado no município de Aurora do Para#PA com o objetivo de avaliar o efeito do extrato vegetal no desenvolvimento de plantas de curauá (Ananas erectifolius L. B. Smith) em plantio florestal. O extrato vegetal (soro) proveniente do desfibramento das folhas foram recolhidos em balde e em seguida diluído em água formando os tratamentos 100% de soro; 75% de soro e 25% água; 50% de soro e 50% água; 25% de soro e 75% água e um testemunha com 4 repetições cada em delineamento inteiramente casualizado. O extrato vegetal foi aplicado a cada 4 meses e a avaliação realizada em julho de 2010 através das variáveis do número e comprimento de folhas e número de rebentos. Os dados foram analisados por meio de análise de variância, e os valores médios dos parâmetros avaliados foram comparados através do teste SNK utilizando-se o nível de significância de 5%. Resultados parciais indicam um possível efeito do extrato vegetal no crescimento das plantas. Novos ensaios estão em andamento para verificação desses possíveis feitos. |
Thesagro: |
Adubo Orgânico; Biomassa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29269/1/EfeitoExtratoCuraua.pdf
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Marc: |
LEADER 01714nam a2200169 a 4500 001 1880369 005 2022-11-11 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBRAGA, R. da S. 245 $aEfeito do extrato vegetal no desenvolvimento de plantas de curauá (Ananas erectifolius l.B. Smith) em plantio florestal.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DE MEIO AMBIENTE, 6., 2010, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: CBCN$c2010 520 $aEste trabalho foi conduzido no campo experimental Tramontina localizado no município de Aurora do Para#PA com o objetivo de avaliar o efeito do extrato vegetal no desenvolvimento de plantas de curauá (Ananas erectifolius L. B. Smith) em plantio florestal. O extrato vegetal (soro) proveniente do desfibramento das folhas foram recolhidos em balde e em seguida diluído em água formando os tratamentos 100% de soro; 75% de soro e 25% água; 50% de soro e 50% água; 25% de soro e 75% água e um testemunha com 4 repetições cada em delineamento inteiramente casualizado. O extrato vegetal foi aplicado a cada 4 meses e a avaliação realizada em julho de 2010 através das variáveis do número e comprimento de folhas e número de rebentos. Os dados foram analisados por meio de análise de variância, e os valores médios dos parâmetros avaliados foram comparados através do teste SNK utilizando-se o nível de significância de 5%. Resultados parciais indicam um possível efeito do extrato vegetal no crescimento das plantas. Novos ensaios estão em andamento para verificação desses possíveis feitos. 650 $aAdubo Orgânico 650 $aBiomassa 700 1 $aCORDEIRO, I. M. C. C. 700 1 $aANDRADE, A. C. da S. 700 1 $aFERREIRA, G. C.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; COMIM, J. J.; MIOTTO, A.; MORAES, M. P.; SETE, P. B.; SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; MELO, G. W. B. de; MORAIS, G. P. |
Afiliação: |
Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria -Centro de Ciências Rurais - Departamento de Solos - Santa Maria (RS), Brazil; Jucinei Jose Comin, Universidade Federal de Santa Catarina - Engenharia Rural - Florianópolis (SC), Brazil; Alcione Miotto, Universidade Federal de Santa Catarina - Engenharia Rural - Florianópolis (SC), Brazil; Marcel Pires de Moraes, Universidade Federal de Santa Catarina - Engenharia Rural - Florianópolis (SC), Brazil; Paula Beatriz Sete, Universidade Federal de Santa Catarina - Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas - Florianópolis (SC), Brazil; Djalma Eugênio Schmitt, Universidade do Estado de Santa Catarina - Solos e Recursos Naturais - Lages (SC), Brazil; Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina - Solos e Recursos Naturais - Lages (SC), Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Gildean Portela Morais, Universidade Federal de Santa Catarina - Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas - Florianópolis (SC), Brazil. |
Título: |
Copper and zinc accumulation, fractionation and migration in vineyard soils from Santa Catarina State, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Bragantia, v. 77, n. 1, Jan./Mar. 2018. Epub. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.2016391 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The purpose of this study was to evaluate Cu and Zn migration and fractions in sandy soil of vineyards. In Urussanga (SC), Brazil, soil samples were collected from a 4-year-old and 15-yearold vineyard, and from a forested area. In the soils, the chemical characteristics of Cu and Zn were analyzed by the EDTA method, which determines the fraction available in soil; 3050B method of the USEPA for total concentrations, which represents the pseudosoil contents in the soil; and chemical fractionation, which estimates soluble fraction, exchangeable fraction, fraction associated with clay minerals, fraction associated with organic matter and residual fraction. The results show that there is accumulation of Cu and Zn in sandy soils cultivated with grapevines and with frequent fungicide applications. These higher levels were found in soils with longer cultivation time (15 years old), but were restricted to the superficial layers of the soil. Most of the Cu was extracted by EDTA method, and it may be considered as available to plants. The EDTA also extracted a small part of Zn. Most of the Cu in the vineyard soils can be characterized by low geochemical mobility, but in the uppermost soil layers of the oldest vineyard, there was an increase in Cu content associated with soil organic matter. Most of the Zn in the vineyard soil was associated with minerals, which indicates low mobility and also low potential for toxicity to plants and microorganisms. Key words: availability, chemical fractionation, toxicity, environmental contamination, Vitisvinifera. MenosThe purpose of this study was to evaluate Cu and Zn migration and fractions in sandy soil of vineyards. In Urussanga (SC), Brazil, soil samples were collected from a 4-year-old and 15-yearold vineyard, and from a forested area. In the soils, the chemical characteristics of Cu and Zn were analyzed by the EDTA method, which determines the fraction available in soil; 3050B method of the USEPA for total concentrations, which represents the pseudosoil contents in the soil; and chemical fractionation, which estimates soluble fraction, exchangeable fraction, fraction associated with clay minerals, fraction associated with organic matter and residual fraction. The results show that there is accumulation of Cu and Zn in sandy soils cultivated with grapevines and with frequent fungicide applications. These higher levels were found in soils with longer cultivation time (15 years old), but were restricted to the superficial layers of the soil. Most of the Cu was extracted by EDTA method, and it may be considered as available to plants. The EDTA also extracted a small part of Zn. Most of the Cu in the vineyard soils can be characterized by low geochemical mobility, but in the uppermost soil layers of the oldest vineyard, there was an increase in Cu content associated with soil organic matter. Most of the Zn in the vineyard soil was associated with minerals, which indicates low mobility and also low potential for toxicity to plants and microorganisms. Key words: availability, chemical fra... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Availability; Chemical fractionation; Environmental contamination; Vitisvinifera. |
Thesaurus NAL: |
Copper; Toxicity; Vineyard soils; Zinc. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190033/1/Copper-and-zinc-accumulation-fractionation.pdf
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Marc: |
LEADER 02513naa a2200325 a 4500 001 2103348 005 2019-04-27 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.2016391$2DOI 100 1 $aBRUNETTO, G. 245 $aCopper and zinc accumulation, fractionation and migration in vineyard soils from Santa Catarina State, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe purpose of this study was to evaluate Cu and Zn migration and fractions in sandy soil of vineyards. In Urussanga (SC), Brazil, soil samples were collected from a 4-year-old and 15-yearold vineyard, and from a forested area. In the soils, the chemical characteristics of Cu and Zn were analyzed by the EDTA method, which determines the fraction available in soil; 3050B method of the USEPA for total concentrations, which represents the pseudosoil contents in the soil; and chemical fractionation, which estimates soluble fraction, exchangeable fraction, fraction associated with clay minerals, fraction associated with organic matter and residual fraction. The results show that there is accumulation of Cu and Zn in sandy soils cultivated with grapevines and with frequent fungicide applications. These higher levels were found in soils with longer cultivation time (15 years old), but were restricted to the superficial layers of the soil. Most of the Cu was extracted by EDTA method, and it may be considered as available to plants. The EDTA also extracted a small part of Zn. Most of the Cu in the vineyard soils can be characterized by low geochemical mobility, but in the uppermost soil layers of the oldest vineyard, there was an increase in Cu content associated with soil organic matter. Most of the Zn in the vineyard soil was associated with minerals, which indicates low mobility and also low potential for toxicity to plants and microorganisms. Key words: availability, chemical fractionation, toxicity, environmental contamination, Vitisvinifera. 650 $aCopper 650 $aToxicity 650 $aVineyard soils 650 $aZinc 653 $aAvailability 653 $aChemical fractionation 653 $aEnvironmental contamination 653 $aVitisvinifera 700 1 $aCOMIM, J. J. 700 1 $aMIOTTO, A. 700 1 $aMORAES, M. P. 700 1 $aSETE, P. B. 700 1 $aSCHMITT, D. E. 700 1 $aGATIBONI, L. C. 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aMORAIS, G. P. 773 $tBragantia$gv. 77, n. 1, Jan./Mar. 2018. Epub.
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