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1.Imagem marcado/desmarcadoGRACIOLA, K. C.; COSTA, B. R.; SANT'ANNA, V.; KLEIN, M. P.; MORAES, K. DE. Enzymatic pretreatment for the enhancement of beetroot drying process. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03352, 2023. Título em português: Pré-tratamentos enzimáticos para melhorar o processo de secagem de beterraba.

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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  23/01/2024
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  GRACIOLA, K. C.; COSTA, B. R.; SANT'ANNA, V.; KLEIN, M. P.; MORAES, K. DE.
Afiliação:  KELI CRISTINA GRACIOLA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL; BRUNA ROOS COSTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL; VOLTAIRE SANT’ANNA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL; MANUELA POLETTO KLEIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CIÊNCIAS DA SAÚDE DE PORTO ALEGRE; KELLY DE MORAES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL.
Título:  Enzymatic pretreatment for the enhancement of beetroot drying process.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03352, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.03352
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Pré-tratamentos enzimáticos para melhorar o processo de secagem de beterraba.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the use of cellulase and pectinase as pretreatments for the drying of beetroot (Beta vulgaris). The experiment consisted of slices of beetroots subjected to four different treatments before the drying procedure, as follows: no wet pretreatment; wet pretreatment without enzymes; pectinase solution pretreatment; and cellulase solution pretreatment. Treatments were compared for drying rates, color change, content of betalains, and plant tissue structure. A modified Page model was used to describe the drying process. The enzymatic pretreatments did not improve the drying kinetics, although they changed the plant tissue structure. A negative influence on the drying was observed when pectinase was used; however, no effect was observed when cellulase was used. Slices treated with cellulase remained unchanged for color. Slices treated with pectinase showed significant changes of color, in comparison with the control treatments. The enzymatic pretreatments studied did not change the betalain concentrations and showed similar drying performance in the comparison with control treatments. Cellulase pretreatment is promising because it does not change the beetroot color or the betalain concentration. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o uso de celulase e pectinase como pré-tratamentos para a secagem de beterraba (Beta vulgaris). O experimento consistiu de fatias de beterraba submetidas a quatro diferentes tratamentos, ante... Mostrar Tudo
Thesagro:  Beta Vulgaris; Beterraba; Celulase; Desidratação; Enzima; Pigmento; Secagem.
Thesaurus NAL:  Betalains; Cellulases; Enzymes; Pigments.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161181/1/Enzymatic-pretreatment-enhancement-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE67104 - 1UPEAP - DD
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