Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  21/11/2005
Data da última atualização:  21/11/2005
Autoria:  ALVES, R. E.; FILGUEIRAS, H. A. C.; CHITARRA, A. B.; FIGUEIREDO, R. W. de; PRAÇA, E. F.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPAT.
Título:  Calcium and pectin content of frozen acerola treated with postharvest calcium.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Proceedings of the Interamerican Society for Tropical Horticulture, v.45, p.8-11, 2001.
ISSN:  0245-2528
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Experiments were carried out using the facilities of MAISA, a producing and processing company in Mossoró, Rio Grande do Norte, Brazil, with the aim of evaluating the effect of calcium with or without additives on the quality of frozen acerola during storage. After harvest and selection, fruit were treated by immersion (2 minutes) and frozen (-20°C/24 hours). For the first assay, fruit were dipped in solutions containing 0,50 100 or 200 mM Ca. For the second, 0.5% citric acid plus 0.03% ascorbic acid was added to the Ca solutions. Frozen fruit were packed in 250 g bags, arranged in 18 kg cardboard boxes and stored for 4 months at -20°C. Fruit were evaluated monthly for freeze damage, pH, acidity, soluble solids and vitamina C contents, and at the end of the assays, for anthocyanin content. The best results for red color retention were obtained with 200 mM Ca with or without additives. The use of additives resulted in the highest levels of anthocyanin, except when associated to 200 mM Ca. In general, no significant changes in internal quality were observed during 4 months of storage.
Palavras-Chave:  aditivos; postharvest.
Thesagro:  Acerola.
Thesaurus Nal:  calcium; storage.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF22276 - 1ADCAP - --
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  28/11/2007
Data da última atualização:  21/11/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BARBOSA, L. M. G.; MORAES, G.; INOUE, L. A. K. A.
Afiliação:  Lívia M.G. Barbosa, UFSCar; Gilberto Moraes, UFSCar; LUIS ANTONIO KIOSHI AOKI INOUE, CPAA.
Título:  Avaliação de aspectos do metabolismo nitrogenado de pacu (Piaractus mesopotamicus) em resposta ao estresse por choque frio.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2007, São Carlos. Anais de eventos da UFSCar, v. 3, p. 60, 2007.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho avaliou respostas metabólicas do pacu exposto a estresse térmico frio, particularmente, aspectos relacionados ao metabolismo nitrogenado.
Palavras-Chave:  Estresse.
Thesagro:  Metabolismo; Pacu; Piscicultura.
Thesaurus NAL:  Piaractus mesopotamicus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/186373/1/S8502.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA18318 - 1UPCRA - --S8502S8502
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional