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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
20/11/2015 |
Data da última atualização: |
29/05/2017 |
Autoria: |
RIBEIRO, F. G.; JORGE, A. M.; FRANCISCO, C. de L.; CASTILHOS, A. M. de; PARIZ, C. M.; SILVA, M. B. da. |
Afiliação: |
FÁBIO GARCIA RIBEIRO, UNESP; ANDRÉ MENDES JORGE, UNESP; CAROLINE DE LIMA FRANCISCO, UNESP; ANDRÉ MICHEL DE CASTILHOS, UNESP; CRISTIANO MAGALHÃES PARIZ, UNESP; SILVA, M. B. da., UNESP. |
Título: |
Simbióticos e monensina sódica no desempenho e na qualidade da carne de novilhas mestiças Angus confinadas. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 10, p. 958-966, out. 2015. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Synbiotics and sodic monensin on performance and meat quality of Angus crossbred heifers on feedlot. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da inclusão de simbióticos e de monensina sódica em dietas sobre o desempenho, as características de carcaça e a qualidade da carne de novilhas mestiças Angus em confinamento. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado, com 64 animais distribuídos em quatro tratamentos: controle, dieta sem suplementação; dieta suplementada com simbióticos; dieta com monensina sódica; e dieta com simbióticos e monensina sódica. A dieta com monensina sódica e a dieta com simbióticos e monensina sódica proporcionaram maior ganho de peso médio diário e ganho de peso vivo total, além de melhorar a eficiência alimentar e biológica dos animais em comparação ao controle. A dieta de simbióticos, a de monensina e a de simbióticos com monensina sódica ocasionaram a redução da ingestão de matéria seca, elevaram o peso do filé da costela e os teores de lipídeos totais na carne. A dieta com simbióticos proporcionou a redução da força de cisalhamento da carne em relação ao controle. A inclusão de simbióticos, com ou sem monensina sódica, na dieta de novilhas mestiças Angus confinadas, beneficia o desempenho animal e algumas características físico-químicas da carne. |
Palavras-Chave: |
Composição química da carne; Eficiência alimentar; Força de cisalhamento; Ganho de peso vivo. |
Thesagro: |
Gado de corte. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/133591/1/Simbioticos-e-monensina.pdf
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Marc: |
LEADER 02162naa a2200253 a 4500 001 2029179 005 2017-05-29 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRIBEIRO, F. G. 245 $aSimbióticos e monensina sódica no desempenho e na qualidade da carne de novilhas mestiças Angus confinadas. 260 $c2015 500 $aTítulo em inglês: Synbiotics and sodic monensin on performance and meat quality of Angus crossbred heifers on feedlot. 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da inclusão de simbióticos e de monensina sódica em dietas sobre o desempenho, as características de carcaça e a qualidade da carne de novilhas mestiças Angus em confinamento. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado, com 64 animais distribuídos em quatro tratamentos: controle, dieta sem suplementação; dieta suplementada com simbióticos; dieta com monensina sódica; e dieta com simbióticos e monensina sódica. A dieta com monensina sódica e a dieta com simbióticos e monensina sódica proporcionaram maior ganho de peso médio diário e ganho de peso vivo total, além de melhorar a eficiência alimentar e biológica dos animais em comparação ao controle. A dieta de simbióticos, a de monensina e a de simbióticos com monensina sódica ocasionaram a redução da ingestão de matéria seca, elevaram o peso do filé da costela e os teores de lipídeos totais na carne. A dieta com simbióticos proporcionou a redução da força de cisalhamento da carne em relação ao controle. A inclusão de simbióticos, com ou sem monensina sódica, na dieta de novilhas mestiças Angus confinadas, beneficia o desempenho animal e algumas características físico-químicas da carne. 650 $aGado de corte 653 $aComposição química da carne 653 $aEficiência alimentar 653 $aForça de cisalhamento 653 $aGanho de peso vivo 700 1 $aJORGE, A. M. 700 1 $aFRANCISCO, C. de L. 700 1 $aCASTILHOS, A. M. de 700 1 $aPARIZ, C. M. 700 1 $aSILVA, M. B. da 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 50, n. 10, p. 958-966, out. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
11/08/2021 |
Data da última atualização: |
07/10/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
LOPES, F. C. F.; MORENZ, M. J. F.; LEDO, F. J. da S.; CARNEIRO, J. da C.; PACIULLO, D. S. C.; ANDRADE, P. J. M.; MORAES, C. T. de. |
Afiliação: |
FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL; FRANCISCO JOSE DA SILVA LEDO, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; PAULINO JOSE MELO ANDRADE, CNPGL; CONRADO TRIGO DE MORAES, Universidade Federal de Viçosa. |
Título: |
Chemical composition and fatty acid profile of BRS Capiaçu ensiled at different regrowth ages. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 3, p. 1981-2004, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n3Supl1p1981 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the chemical composition and fatty acid (FA) profile of chopped forage and silage of BRS Capiaçu elephant grass at four regrowth ages: 50, 70, 90 and 110 days. A randomized block design with five replications was used. The ensiling was carried out manually in experimental silos without wilting using no additives or bacterial inoculants. The results were analyzed using mixed models (P < 0.05). The model included treatment (regrowth age) as a fixed effect and block as a random effect. Linear and quadratic effects of the treatments were analyzed using orthogonal contrasts. There were linear increases in the dry matter (DM, g kg-1) and lignin (g kg-1 DM) contents and linear reductions in the in vitro DM digestibility (g kg-1) of chopped grass and silage as a function of regrowth age (P < 0.001). Quadratic effects (P ? 0.01) were observed for the chopped grass contents (g kg-1 DM) of crude protein (CP), ether extract (EE) and neutral detergent fiber (NDF) as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.0001) in the CP content (g kg-1 DM) and pH and linear increases (P < 0.001) in the EE and NDF contents (g kg-1 DM) in the silage as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.01) in the chopped grass contents and linear increases (P < 0.05) in the silage contents of total FAs, linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM) as a function of regrowth age. BRS Capiaçu elephant grass must be harvested at up to 70 days of regrowth to obtain forage with good nutritional value and the highest levels of linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM). To produce silages with adequate pH values and the highest levels of linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM), BRS Capiaçu must be harvested between 90 and 110 days of regrowth. MenosThis study aimed to evaluate the chemical composition and fatty acid (FA) profile of chopped forage and silage of BRS Capiaçu elephant grass at four regrowth ages: 50, 70, 90 and 110 days. A randomized block design with five replications was used. The ensiling was carried out manually in experimental silos without wilting using no additives or bacterial inoculants. The results were analyzed using mixed models (P < 0.05). The model included treatment (regrowth age) as a fixed effect and block as a random effect. Linear and quadratic effects of the treatments were analyzed using orthogonal contrasts. There were linear increases in the dry matter (DM, g kg-1) and lignin (g kg-1 DM) contents and linear reductions in the in vitro DM digestibility (g kg-1) of chopped grass and silage as a function of regrowth age (P < 0.001). Quadratic effects (P ? 0.01) were observed for the chopped grass contents (g kg-1 DM) of crude protein (CP), ether extract (EE) and neutral detergent fiber (NDF) as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.0001) in the CP content (g kg-1 DM) and pH and linear increases (P < 0.001) in the EE and NDF contents (g kg-1 DM) in the silage as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.01) in the chopped grass contents and linear increases (P < 0.05) in the silage contents of total FAs, linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM) as a function of regrowth age. BRS Capiaçu elephant grass must be harvested at up to 70 days of re... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácido linolênico. |
Thesagro: |
Ácido Linoléico; Gramínea Tropical; Pennisetum Purpureum; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Linoleic acid; Linolenic acid; Silage; Tropical grasslands. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225047/1/Chemical-composition.pdf
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Marc: |
LEADER 02784naa a2200313 a 4500 001 2133444 005 2021-10-07 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n3Supl1p1981$2DOI 100 1 $aLOPES, F. C. F. 245 $aChemical composition and fatty acid profile of BRS Capiaçu ensiled at different regrowth ages.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThis study aimed to evaluate the chemical composition and fatty acid (FA) profile of chopped forage and silage of BRS Capiaçu elephant grass at four regrowth ages: 50, 70, 90 and 110 days. A randomized block design with five replications was used. The ensiling was carried out manually in experimental silos without wilting using no additives or bacterial inoculants. The results were analyzed using mixed models (P < 0.05). The model included treatment (regrowth age) as a fixed effect and block as a random effect. Linear and quadratic effects of the treatments were analyzed using orthogonal contrasts. There were linear increases in the dry matter (DM, g kg-1) and lignin (g kg-1 DM) contents and linear reductions in the in vitro DM digestibility (g kg-1) of chopped grass and silage as a function of regrowth age (P < 0.001). Quadratic effects (P ? 0.01) were observed for the chopped grass contents (g kg-1 DM) of crude protein (CP), ether extract (EE) and neutral detergent fiber (NDF) as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.0001) in the CP content (g kg-1 DM) and pH and linear increases (P < 0.001) in the EE and NDF contents (g kg-1 DM) in the silage as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.01) in the chopped grass contents and linear increases (P < 0.05) in the silage contents of total FAs, linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM) as a function of regrowth age. BRS Capiaçu elephant grass must be harvested at up to 70 days of regrowth to obtain forage with good nutritional value and the highest levels of linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM). To produce silages with adequate pH values and the highest levels of linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM), BRS Capiaçu must be harvested between 90 and 110 days of regrowth. 650 $aLinoleic acid 650 $aLinolenic acid 650 $aSilage 650 $aTropical grasslands 650 $aÁcido Linoléico 650 $aGramínea Tropical 650 $aPennisetum Purpureum 650 $aSilagem 653 $aÁcido linolênico 700 1 $aMORENZ, M. J. F. 700 1 $aLEDO, F. J. da S. 700 1 $aCARNEIRO, J. da C. 700 1 $aPACIULLO, D. S. C. 700 1 $aANDRADE, P. J. M. 700 1 $aMORAES, C. T. de 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 42, n. 3, p. 1981-2004, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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