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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
17/12/2007 |
Data da última atualização: |
11/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. A. de; GODOY, R. C. B. de; SANTOS, D. de V.; AMORIM, T. da S.; SANTOS, E. R. dos; WASZCZYNSKYJ, N.; SILVA, J. |
Afiliação: |
Luciana Alves de Oliveira, CNPMF; Rossana Catie Bueno de Godoy, CNPMF; Daniele de Vasconcelos Santos, UFRB; Tatiane da Silva Amorim, CNPMF; Édilla Ribeiro dos Santos, UFRB; Nina Waszczynskyj, UFPR. |
Título: |
Avaliação sensorial de palitos de aipim elaborados com diferentes variedades. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DA MANDIOCA, 12., 2007, Paranavaí. Mandioca: bioenergia, alimento e renda. Botucatu: CERAT- UNESP, [2007]. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mandioca está presente em todos os estados brasileiros e apresenta uma série de vantagens em relação a outras culturas como, por exemplo, a fácil propagação e a tolerância a longos períodos de estiagem (Cagnon et al., 2002). Uma das demandas da utilização da mandioca é a forma de palito, pois pode substituir a batata inglesa, com a vantagem de ser produzida em qualquer parte do país, a custos mais reduzidos, além de ser bastante apreciada como tira gosto. Para esse tipo de utilização, o mercado exige variedades com características específicas, tais como, textura adequada ao corte para não danificar a máquina, capacidade de fritar sem cozinhar, resistência à deterioração pós-colheita, sabor e aspecto agradável e crocante (Fukuda, 2004). |
Thesagro: |
Alimento; Análise Organoléptica; Mandioca; Processamento; Tecnologia de Alimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01574nam a2200241 a 4500 001 1654210 005 2023-10-11 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, L. A. de 245 $aAvaliação sensorial de palitos de aipim elaborados com diferentes variedades.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DA MANDIOCA, 12., 2007, Paranavaí. Mandioca: bioenergia, alimento e renda. Botucatu: CERAT- UNESP, [2007].$c2007 520 $aA mandioca está presente em todos os estados brasileiros e apresenta uma série de vantagens em relação a outras culturas como, por exemplo, a fácil propagação e a tolerância a longos períodos de estiagem (Cagnon et al., 2002). Uma das demandas da utilização da mandioca é a forma de palito, pois pode substituir a batata inglesa, com a vantagem de ser produzida em qualquer parte do país, a custos mais reduzidos, além de ser bastante apreciada como tira gosto. Para esse tipo de utilização, o mercado exige variedades com características específicas, tais como, textura adequada ao corte para não danificar a máquina, capacidade de fritar sem cozinhar, resistência à deterioração pós-colheita, sabor e aspecto agradável e crocante (Fukuda, 2004). 650 $aAlimento 650 $aAnálise Organoléptica 650 $aMandioca 650 $aProcessamento 650 $aTecnologia de Alimento 700 1 $aGODOY, R. C. B. de 700 1 $aSANTOS, D. de V. 700 1 $aAMORIM, T. da S. 700 1 $aSANTOS, E. R. dos 700 1 $aWASZCZYNSKYJ, N. 700 1 $aSILVA, J.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
30/12/2019 |
Data da última atualização: |
30/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
EUCLIDES, V. P. B.; MONTAGNER, D. B.; MACEDO, M. C. M.; ARAUJO, A. R. de; DIFANTE, G. S.; BARBOSA, R. A. |
Afiliação: |
VALERIA PACHECO BATISTA EUCLIDES, CNPGC; DENISE BAPTAGLIN MONTAGNER, CNPGC; MANUEL CLAUDIO MOTTA MACEDO, CNPGC; ALEXANDRE ROMEIRO DE ARAUJO, CNPGC; Gelson S. Difante, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS; RODRIGO AMORIM BARBOSA, CNPGC. |
Título: |
Grazing intensity affects forage accumulation and persistence of Marandu palisadegrass in the Brazilian savannah. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Grass and Forage Science, v. 74, n. 3, September 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This 3?year study evaluated the effects of grazing intensity on herbage and steer responses in continuously stocked Brachiaria brizantha cv. Marandu pasture in the Brazilian savanna. Treatments consisted of three grazing intensity levels, characterized by canopy heights of 15, 30 and 45 cm, measured twice per week. Responses variables included tiller population density (TPD), herbage accumulation rate (HAR) and body weight gain per area (WGA). A decline in TPD (1,237 vs. 767 tillers/m2) was observed from the first to the third grazing years, which influenced the HAR from the first to the third years (90.1 vs. 52.4 kg ha?1 day?1). A marked decline in body WGA (541 vs. 276 kg ha?1 year?1) was observed along the three years in pastures managed at a height of 15 cm, indicating that this is an unstable condition for Marandu palisadegrass pasture. HAR was similar for pastures managed at 30 or 45 cm and was relatively stable during the experimental period, averaging 91.8 and 99.1 kg ha?1 day?1 respectively. Body WGA was similar and constant throughout the experimental period for pastures managed at 30 (596 kg ha?1 year?1) and 45 cm (566 kg ha?1 year?1). Maintaining continuously stocked Marandu palisadegrass pastures at a 15 cm canopy height should be avoided due to long?term decreases in plant persistence and animal body WGA, particularly when soil P is below critical levels at pasture establishment and during pasture utilization. |
Palavras-Chave: |
Canopy structure; Herbage intake; Tiller population. |
Thesaurus NAL: |
Grazing intensity; Nutritive value. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207962/1/Grazing-intensity-affects-forage-accumulation-and-persistence.pdf
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Marc: |
LEADER 02191naa a2200241 a 4500 001 2117903 005 2019-12-30 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aEUCLIDES, V. P. B. 245 $aGrazing intensity affects forage accumulation and persistence of Marandu palisadegrass in the Brazilian savannah.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThis 3?year study evaluated the effects of grazing intensity on herbage and steer responses in continuously stocked Brachiaria brizantha cv. Marandu pasture in the Brazilian savanna. Treatments consisted of three grazing intensity levels, characterized by canopy heights of 15, 30 and 45 cm, measured twice per week. Responses variables included tiller population density (TPD), herbage accumulation rate (HAR) and body weight gain per area (WGA). A decline in TPD (1,237 vs. 767 tillers/m2) was observed from the first to the third grazing years, which influenced the HAR from the first to the third years (90.1 vs. 52.4 kg ha?1 day?1). A marked decline in body WGA (541 vs. 276 kg ha?1 year?1) was observed along the three years in pastures managed at a height of 15 cm, indicating that this is an unstable condition for Marandu palisadegrass pasture. HAR was similar for pastures managed at 30 or 45 cm and was relatively stable during the experimental period, averaging 91.8 and 99.1 kg ha?1 day?1 respectively. Body WGA was similar and constant throughout the experimental period for pastures managed at 30 (596 kg ha?1 year?1) and 45 cm (566 kg ha?1 year?1). Maintaining continuously stocked Marandu palisadegrass pastures at a 15 cm canopy height should be avoided due to long?term decreases in plant persistence and animal body WGA, particularly when soil P is below critical levels at pasture establishment and during pasture utilization. 650 $aGrazing intensity 650 $aNutritive value 653 $aCanopy structure 653 $aHerbage intake 653 $aTiller population 700 1 $aMONTAGNER, D. B. 700 1 $aMACEDO, M. C. M. 700 1 $aARAUJO, A. R. de 700 1 $aDIFANTE, G. S. 700 1 $aBARBOSA, R. A. 773 $tGrass and Forage Science$gv. 74, n. 3, September 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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