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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/11/2015 |
Data da última atualização: |
02/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
FELBERG, I.; GALDEANO, M. C.; CARVALHO, J. L. V. de; OLIVEIRA, D. R. de; CABRAL, L. C. |
Afiliação: |
ILANA FELBERG, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; DAVID REGIS DE OLIVEIRA, CTAA; LAIR CHAVES CABRAL, Pesquisador aposentado da Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Título: |
Processo de obtenção de bebida de arroz aromatizada. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2015. |
Páginas: |
3 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 210). |
ISSN: |
0103-5231 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O arroz, apesar de apresentar baixo teor de lipídios, sabor neutro e ser considerado hipoalergênico, ainda é pouco consumido como ingrediente em produtos processados. Quase toda a produção nacional é consumida na forma de grãos. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi desenvolver uma bebida de arroz aromatizada a partir de grãos de arroz polido. O processo desenvolvido mostrou-se adequado para obtenção de uma bebida com boa qualidade sensorial, sabor suave, e sem qualquer traço de pulverulência (chalkness). A bebida adoçada e aromatizada apresentou composição de sólidos que variou entre 10 e 13% de sólidos totais e a de sabor morango foi a preferida pela maioria dos provadores que participaram do teste sensorial. O produto mostra também grande potencial de mercado e pode se constituir em uma alternativa alimentar para a população em geral, para pessoas alérgicas a produtos de origem animal e para atletas. |
Palavras-Chave: |
Sensorial. |
Thesagro: |
Arroz Polido. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132997/1/CT-210.pdf
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Marc: |
LEADER 01595nam a2200217 a 4500 001 2028556 005 2017-02-02 008 2015 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0103-5231 100 1 $aFELBERG, I. 245 $aProcesso de obtenção de bebida de arroz aromatizada.$h[electronic resource] 260 $aRio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos$c2015 300 $a3 p. 490 $a(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 210). 520 $aO arroz, apesar de apresentar baixo teor de lipídios, sabor neutro e ser considerado hipoalergênico, ainda é pouco consumido como ingrediente em produtos processados. Quase toda a produção nacional é consumida na forma de grãos. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi desenvolver uma bebida de arroz aromatizada a partir de grãos de arroz polido. O processo desenvolvido mostrou-se adequado para obtenção de uma bebida com boa qualidade sensorial, sabor suave, e sem qualquer traço de pulverulência (chalkness). A bebida adoçada e aromatizada apresentou composição de sólidos que variou entre 10 e 13% de sólidos totais e a de sabor morango foi a preferida pela maioria dos provadores que participaram do teste sensorial. O produto mostra também grande potencial de mercado e pode se constituir em uma alternativa alimentar para a população em geral, para pessoas alérgicas a produtos de origem animal e para atletas. 650 $aArroz Polido 653 $aSensorial 700 1 $aGALDEANO, M. C. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 700 1 $aOLIVEIRA, D. R. de 700 1 $aCABRAL, L. C.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
07/12/2022 |
Data da última atualização: |
22/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. B. de; MOLINA, J. C. J.; SILVA, R. S. da; RAMOS, A. F.; PURDY, P. H.; AZEVEDO, H. C. |
Afiliação: |
MATHEUS BATISTA DE OLIVEIRA; JULIO CONSTANTINO JERI MOLINA; REBECA SANTOS DA SILVA; ALEXANDRE FLORIANI RAMOS, Cenargen; PHILLIP HAMILTON PURDY; HYMERSON COSTA AZEVEDO, CPATC. |
Título: |
Effects of cell concentration during cryopreservation on the post-thaw quality of Santa Inês ram sperm. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
CryoLetters, v. 43, n. 6, p. 357?367, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.54680/fr22610110812 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Non-surgical artificial insemination techniques for sheep may benefit from larger numbers of sperm in the insemination dose because the ewe?s cervix is convoluted and often cannot be traversed with an insemination gun resulting in deposition of the sperm at the os cervix. OBJECTIVE: To compare a range of sperm concentrations when cryopreserving semen from Santa Inês rams and determine the effects of this on post-thaw quality. MATERIALS AND METHODS: One ejaculate from each ram (n = 10) was diluted to four sperm concentrations to obtain the following groups: G?400, G?800, G?1200, and G?1600 x 106 sperm/mL. The semen samples were packaged in 0.25 mL straws,cooled to 5 ºC, cryopreserved in liquid nitrogen vapor, thawed in a water bath (40 ºC/20 s), and were analyzed for computerized kinetics, capacitation and acrosome integrity, and plasma membrane integrity of sperm. RESULTS: The G?400 treatment resulted in samples with the highest linearity and progressive motion (P < 0.05) and had significantly greater plasma membrane integrity, and lower capacitation and acrosome reaction rates compared to G-1600 (P < 0.05). Overall, use of the G?400 treatment resulted in better kinetics, less plasma membrane damage and less early capacitation. However, despite reducing the ejaculate yield and increasing the costs of the semen freezing process, the G?800 and G?1200 treatments make a greater absolute number of sperm with good kinetics, plasma membrane integrity and capacitation status available. CONCLUSION: Ram sperm concentration impacts cryopreservation, and higher concentrations may be advantageous if a single artificial insemination protocol is desirable. MenosNon-surgical artificial insemination techniques for sheep may benefit from larger numbers of sperm in the insemination dose because the ewe?s cervix is convoluted and often cannot be traversed with an insemination gun resulting in deposition of the sperm at the os cervix. OBJECTIVE: To compare a range of sperm concentrations when cryopreserving semen from Santa Inês rams and determine the effects of this on post-thaw quality. MATERIALS AND METHODS: One ejaculate from each ram (n = 10) was diluted to four sperm concentrations to obtain the following groups: G?400, G?800, G?1200, and G?1600 x 106 sperm/mL. The semen samples were packaged in 0.25 mL straws,cooled to 5 ºC, cryopreserved in liquid nitrogen vapor, thawed in a water bath (40 ºC/20 s), and were analyzed for computerized kinetics, capacitation and acrosome integrity, and plasma membrane integrity of sperm. RESULTS: The G?400 treatment resulted in samples with the highest linearity and progressive motion (P < 0.05) and had significantly greater plasma membrane integrity, and lower capacitation and acrosome reaction rates compared to G-1600 (P < 0.05). Overall, use of the G?400 treatment resulted in better kinetics, less plasma membrane damage and less early capacitation. However, despite reducing the ejaculate yield and increasing the costs of the semen freezing process, the G?800 and G?1200 treatments make a greater absolute number of sperm with good kinetics, plasma membrane integrity and capacitation status availab... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ovino Santa Iês. |
Thesagro: |
Carneiro; Esperma; Inseminação; Inseminação Artificial; Ovelha; Ovino. |
Thesaurus NAL: |
Rams; Sperm concentration. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02544naa a2200301 a 4500 001 2150268 005 2022-12-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.54680/fr22610110812$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, M. B. de 245 $aEffects of cell concentration during cryopreservation on the post-thaw quality of Santa Inês ram sperm.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aNon-surgical artificial insemination techniques for sheep may benefit from larger numbers of sperm in the insemination dose because the ewe?s cervix is convoluted and often cannot be traversed with an insemination gun resulting in deposition of the sperm at the os cervix. OBJECTIVE: To compare a range of sperm concentrations when cryopreserving semen from Santa Inês rams and determine the effects of this on post-thaw quality. MATERIALS AND METHODS: One ejaculate from each ram (n = 10) was diluted to four sperm concentrations to obtain the following groups: G?400, G?800, G?1200, and G?1600 x 106 sperm/mL. The semen samples were packaged in 0.25 mL straws,cooled to 5 ºC, cryopreserved in liquid nitrogen vapor, thawed in a water bath (40 ºC/20 s), and were analyzed for computerized kinetics, capacitation and acrosome integrity, and plasma membrane integrity of sperm. RESULTS: The G?400 treatment resulted in samples with the highest linearity and progressive motion (P < 0.05) and had significantly greater plasma membrane integrity, and lower capacitation and acrosome reaction rates compared to G-1600 (P < 0.05). Overall, use of the G?400 treatment resulted in better kinetics, less plasma membrane damage and less early capacitation. However, despite reducing the ejaculate yield and increasing the costs of the semen freezing process, the G?800 and G?1200 treatments make a greater absolute number of sperm with good kinetics, plasma membrane integrity and capacitation status available. CONCLUSION: Ram sperm concentration impacts cryopreservation, and higher concentrations may be advantageous if a single artificial insemination protocol is desirable. 650 $aRams 650 $aSperm concentration 650 $aCarneiro 650 $aEsperma 650 $aInseminação 650 $aInseminação Artificial 650 $aOvelha 650 $aOvino 653 $aOvino Santa Iês 700 1 $aMOLINA, J. C. J. 700 1 $aSILVA, R. S. da 700 1 $aRAMOS, A. F. 700 1 $aPURDY, P. H. 700 1 $aAZEVEDO, H. C. 773 $tCryoLetters$gv. 43, n. 6, p. 357?367, 2022.
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