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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
12/12/2007 |
Data da última atualização: |
26/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CHAVARRIA, G.; SANTOS, H. P. dos; ZANUS, M. C.; ZORZAN, C.; MARODIN, G. A. B. |
Afiliação: |
GERALDO CHAVARRIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; CRISTIANO ZORZAN, CNPUV; GILMAR ARDUÍNO BETIO MARODIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL. |
Título: |
Efeito da cobertura plástica na composição de vinhos Moscato Giallo. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 5., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 1., 2007, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 49. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 63). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo. |
Conteúdo: |
A utilização da cobertura plástica impermeável sobre as linhas de cultivo para a produção de uvas destinadas à vinificação é bastante incipiente. Deste modo, há poucas informações a respeito da influência desta tecnologia sobre a qualidade enológIca dos vinhos. |
Palavras-Chave: |
Anais; CNPUV; Cobertura plástica; IC; Iniciação cientifica; Moscato Giallo. |
Thesagro: |
Composição Química; Cultivo Protegido; Uva; Variedade; Vinho; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/542169/1/9145.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
10/01/2019 |
Data da última atualização: |
10/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MOITINHO, M. A.; CHIARAMONTE, J. B.; SOLANO, J. H.; BONONI, L.; MELO, I. S. de; TAKETANI, R. G. |
Afiliação: |
Marta Alves Moitinho, ESALQ/USP; Josiane Barros Chiaramonte, ESALQ/USP; Juanita Hernandez Solano, ESALQ/USP; Laura Bonini, ESALQ/USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; Rodrigo Gouvêa TAKETANI, ESALQ/USP. |
Título: |
Salinity gradient as a selective pressure in bacteria diversity from Laguncularia racemosa phylloplane. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MICROBIAL ECOLOGY, 17., 2018, Leipzig, Germany. [Abstracts...] Leipzig: International Society for Microbial Ecology, 2018. Ref. 010A. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Mangroves are dynamic and unique ecosystems which provide important ecological services to coastal areas. The phylloplane is one of the greatest microbial hosts and most of their microorganisms are uncultivated, thus having the potential to house novel bacteria species. Bacterial community structure of L. racemosa phylloplane, a well-adapted mangrove species with salt exudation at foliar levels, was accessed through 16S rRNA amplicon sequencing. Sampling was performed at Cananéia mangrove in São Paulo state, Brazil in three different sites across a transect from the upland to the seashore. There was significant effect of the sites in the bacterial microbial community along the transect. Higher diversity was observed in intermediary locations between the upland to the seashore, indicating that the intermediary salinity had a strong effect in bacteria diversity favoring the occurrence of k-strategist groups and increasing the rates of uncultivated bacteria. Thus, salinity had a positive effect in bacteria diversity but further studies on the ecology of these salinity-tolerant, uncultivated organisms can be explored to elucidate the structuring mechanisms of these communities in this habitat. |
Palavras-Chave: |
Laguncularia racemosa phylloplane. |
Thesagro: |
Bactéria; Salinidade. |
Categoria do assunto: |
V Taxonomia de Organismos |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190175/1/RA-MeloIS-ISME17-2018-Leipzig-Ref-010A.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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