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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  14/11/2018
Data da última atualização:  14/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  THOMPSON, V. B. de M.; COSTA, N. N. B.; MARTINO, H. S. D.; PAES, M. C. D.
Afiliação:  Vanessa Barbosa de Moraes Thompson, Universidade Federal de Viçosa; Neuza Maria Brunoro Costa, Universidade Federal de Viçosa; Hércia Stampini Duarte Martino, Universidade Federal de Viçosa; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS.
Título:  The effect of micronized corn fiber on body weight, glycemia, and lipid metabolism in rats fed cafeteria diet.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 38, n. 3, p. 462-466, July/Sept. 2018.
DOI:  10.1590/fst.08917
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  During corn industrial dry milling, a residue rich in dietary fibers is generated. This study aimed to evaluate the effects of micronized corn fiber (MCF) as part of a cafeteria diet in the macronutrient metabolism and body weight. Wistar male rats, with initial body weight of 249 ± 14 g (n = 13), received AIN-93M diet (Group 1) or cafeteria diet (Groups 2, 3 and 4), composed of commercial ration, cookies, fried potato sticks, milk chocolate, bacon and chicken liver pâté. Groups 3 and 4 received MCF to replace 100 and 50% of the cellulose from the AIN-93M diet, respectively. After 35 days, blood, tissues and feces were collected. Data were analyzed by ANOVA followed by Tukey test (p < 0.10). The weight gain of the animals increased by 25.9%, 20.8% and 22.0%, when fed cafeteria diet or 100 and 50% of MCF respectively, compared to the control group, although food consumption did not differ between them. Body weight and food efficiency ratio did not differ between the groups fed cafeteria diet with or without MCF. The addition of MCF to the cafeteria diet did not alter the animal lipid profile and glycemia, however, the accumulation of lipids in their livers was similar to the control group. The intake of 100% MCF resulted in higher fecal weight and fecal excretion of lipids, and lower fecal nitrogen, lipid absorption and lipid deposition in the liver than the cafeteria diet. In conclusion, MCF has a potential to improve intestinal transit and lipid excretion, but showed no ben... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fibra dietética; Perfil lipídico.
Thesagro:  Fibra; Glicose.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185994/1/Effect-micronized.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28519 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Territorial.
Data corrente:  10/12/2021
Data da última atualização:  10/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  MIRANDA, E. E. de.
Afiliação:  EVARISTO EDUARDO DE MIRANDA, CNPM.
Título:  Cinquenta tons de verde: a área dedicada à vegetação nativa no Brasil equivale à superfície de 48 países e territórios da Europa
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista Oeste, edição 83, 2021.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Áreas preservadas; Cadastro ambiental rural; Uso e ocupação das terras.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228906/1/5988.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Territorial (CNPM)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPM5988 - 1UPCAM - DD21/108AM2021.108
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