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Registros recuperados : 36 | |
21. | | ALVARENGA, A. D.; MIGLIORINI, F. L.; TEODORO, K. B. R.; FACURE, M. H. M.; CORREA, D. S. Nanofibras poliméricas modificadas com óxido de grafeno aplicadas na remoção de corante em solução aquosa. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 521-525 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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23. | | TEODORO, K. B. R.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; SANFELICE, R. C.; MARTINS, D.; CORREA, D. S. Novel chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis. In: KUMAR, V.; GULERIA, P.; RANJAN, S.; DASGUPTA. N.; LICHTFOUSE, E. (ed.). Nanosensors for Environment, Food and Agriculture, v. 1, 2021. 109 - 138 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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25. | | SANTOS, D. M. dos; CARDOSO, R. M.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Advances in 3D printed sensors for food analysis. Trends in Analytical Chemistry, v. 154, 11667, 2022. 1 - 20 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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26. | | MERCANTE, L. A.; FACURE, M. H. M.; LOCILENTO, D.; MIGLIORINI, F. L.; SANFELICE, R. C.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Composite membranes based on polymeric nanofibers/graphene oxide with dye sorption capability. In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 15, 2016, Rio de Janeiro. Proceedings... Rio de Janeiro: SBPMat, 2016. não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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27. | | MERCANTE, L. A.; FACURE, M. H. M.; LOCILENTO, D.; MIGLIORINI, F. L.; SANFELICE, R. C.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Composite membranes based on polymeric nanofibers/graphene oxide with dye sorption capability. In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 15, 2016, Rio de Janeiro. Proceedings... Rio de Janeiro: SBPMat, 2016. p. 388. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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28. | | ANDRE, R. S.; FACURE, M. H. M.; SCHNEIDER, R.; MIGLIORINI, F. L.; SANTOS, D. M. dos; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Sensing Materials: Nanofibers Produced by Electrospinning and Solution Blow Spinning. In: Narayan, R. (Ed.), Encyclopedia of Sensors and Biosensors, v. 2, 2023. 521-541 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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30. | | MERCANTE, L. A.; FACURE, M. H. M.; LOCILENTO, D. A.; SANFELICE, R. C.; MIGLIORINI, F. L.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Adsorção de contaminantes orgânicos em nanofibras compósitas de PMMA-óxido de grafeno reduzido. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 9., 2017, São Carlos. Anais ... São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2017. p.365-368. Editores: Caue Ribeiro de Oliveira, Elaine Cristina Paris, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Marcelo Porto Bemquerer, Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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31. | | SANTOS, D. M. dos; MIGLIORINI, F. L.; COATRINI-SOARES, A.; SOARES, J.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, O. N.; CORREA, D. S. Low-cost paper-based sensors modified with curcumin for the detection of ochratoxin a in beverages. Sensors and Actuators Reports, v. 7, 100184, 2024. 11 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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33. | | MIGLIORINI, F. L.; TEODORO, K. B. R.; SANTOS, D. M. dos; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Desenvolvimento de sensores nanoestruturados para monitoramento de geosmina e 2-metilisoborneol em amostras de água. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 622-624 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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36. | | SOARES, A. C.; SOARES, J. C.; SANTOS, D. M. dos; MIGLIORINI, F. L.; POPOLIN-NETO, M.; PINTO, D. dos S. C.; CARVALHO, W. A.; BRANDAO, H. de M.; PAULOVICH, F. V.; CORREA, D. S.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N.; MATTOSO, L. H. C. Nanoarchitectonic E-tongue of electrospun zein/curcumin carbon dots for detecting Staphylococcus aureus in milk. ACS Omega, v. 8, n. 15, p. 13721-13732, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 36 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
08/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, D. M. dos; CARDOSO, R. M.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. |
Afiliação: |
LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA. |
Título: |
Advances in 3D printed sensors for food analysis. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Trends in Analytical Chemistry, v. 154, 11667, 2022. |
Páginas: |
1 - 20 |
ISSN: |
0165-9936 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.trac.2022.116672 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Food quality control is of utmost importance for human safety and health, requiring efficient and reliable analytical methods for food analysis. The advantageous features such as versatility, simplicity, reproducibility, accuracy, and relatively low cost have enabled 3D printing techniques to be employed in the design of portable sensors for the detection of varied food contaminants. This review aims at discussing recent advances in the use of 3D printing technologies for the design of sensing platforms and providing comprehensive insights into the application of such platforms for the detection of food contaminants such as heavy metals, pesticides, pathogens, mycotoxins, spoilage, allergens and adulterations on food as well as for the food flavor analysis. We focus on two points: 1) an overview of the most explored 3D printing technologies and transduction sensing mechanisms, and 2) the current state-of-the-art 3D printing for the preparation of sensors for monitoring food safety and quality. Emphasis is also placed on the development of hand-held and consumer-friendly 3D printed sensors, while challenges and obstacles that must be overcome to enable their practical application in food safety control along the food supply chain are also summarized |
Palavras-Chave: |
3D printing; E-tongue; Food contaminants. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02014naa a2200265 a 4500 001 2143862 005 2022-06-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0165-9936 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.trac.2022.116672$2DOI 100 1 $aSANTOS, D. M. dos 245 $aAdvances in 3D printed sensors for food analysis.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a1 - 20 520 $aFood quality control is of utmost importance for human safety and health, requiring efficient and reliable analytical methods for food analysis. The advantageous features such as versatility, simplicity, reproducibility, accuracy, and relatively low cost have enabled 3D printing techniques to be employed in the design of portable sensors for the detection of varied food contaminants. This review aims at discussing recent advances in the use of 3D printing technologies for the design of sensing platforms and providing comprehensive insights into the application of such platforms for the detection of food contaminants such as heavy metals, pesticides, pathogens, mycotoxins, spoilage, allergens and adulterations on food as well as for the food flavor analysis. We focus on two points: 1) an overview of the most explored 3D printing technologies and transduction sensing mechanisms, and 2) the current state-of-the-art 3D printing for the preparation of sensors for monitoring food safety and quality. Emphasis is also placed on the development of hand-held and consumer-friendly 3D printed sensors, while challenges and obstacles that must be overcome to enable their practical application in food safety control along the food supply chain are also summarized 653 $a3D printing 653 $aE-tongue 653 $aFood contaminants 700 1 $aCARDOSO, R. M. 700 1 $aMIGLIORINI, F. L. 700 1 $aFACURE, M. H. M. 700 1 $aMERCANTE, L. A. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aCORREA, D. S. 773 $tTrends in Analytical Chemistry$gv. 154, 11667, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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