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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cocais; Embrapa Solos.
Data corrente:  25/01/2016
Data da última atualização:  15/04/2019
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  GARDI, C.; ANGELINI, M.; BARCELÓ, S.; COMERMA, J.; CRUZ GAISTARDO, C.; ENCINA ROJAS, A.; JONES, A.; KRASILNIKOV, P.; MENDONÇA-SANTOS, M. L.; MONTANARELLA, L.; MUÑIZ UGARTE, O.; SCHAD, P.; VARA RODRÍGUEZ, M. I.; VARGAS, R.; RAVINA DA SILVA, M. (ed.).
Afiliação:  C. GARDI; M. ANGELINI; S. BARCELÓ; J. COMERMA; C. CRUZ GAISTARDO; A. ENCINA ROJAS; A. JONES; P. KRASILNIKOV; MARIA DE LOURDES M SANTOS BREFIN, CNPS; L. MONTANARELLA; O. MUÑIZ UGARTE; P. SCHAD; M. I. VARA RODRÍGUEZ; R. VARGAS; M. RAVINA DA SILVA.
Título:  Atlas de solos da América Latina e do Caribe.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Luxemburgo: Comissão Europeia, Serviço das Publicações da União Europeia, 2015.
Páginas:  176 p.
Descrição Física:  il. color.
ISBN:  978-92-79-46515-4
ISSN:  1018-5593
Idioma:  Português
Thesagro:  Classificação do solo; Mapa; Reconhecimento do solo; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195880/1/Atlas-de-Solos-da-America-Latina-e-do-Caribe-2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS19156 - 1UPCLV - DD2016.00056
CPACP1706 - 1UPCLV - DD2018.00052
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/03/2024
Data da última atualização:  25/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; REIS, F. S.; MATEUS, D. N.; AMORIM, R. G. DE; PEREIRA, I. C. S.; MATTOS, M. da C.; MINGUITA, A. P. da S.; ANJOS, M. R. dos; NEUMANN, R.; OLIVEIRA, R. N.; TAVARES, M. I. B.
Afiliação:  EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; ANTONIETA MIDDEA, CETEM; FÁBIO SILVEIRA REIS, UFRRJ; DÉBORA NASCIMENTO MATEUS, UEZO; RODRIGO GOMES DE AMORIM, UFRRJ; INGRID CRISTINA SOARES PEREIRA; MARIANA DA COSTA MATTOS, CTAA; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; REINER NEUMANN, CETEM; RENATA NUNES OLIVEIRA, UFRRJ; MARIA INÊS BRUNO TAVARES, UFRJ.
Título:  Influence of the microstructure in the biodegradability process of eco-friendly materials based on polylactic acid and mango seed for food packaging to minimize microplastic generation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal Of Applied Polymer Science, e55449, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1002/app.55449
Idioma:  Inglês
Notas:  Early View. First published.
Conteúdo:  In this research, mango parts (kernel and integument) were loaded into a polylactic acid (PLA) matrix by a casting process to develop biocomposite materials. These materials should present improved mechanical and thermal properties and have the potential to be used as environmentally friendly, biodegradable food packaging material with extended shelf life. For this purpose, the research was divided into two parts: step 1, ground materials of a certain particle size from a previous work1 and step 2, which are the materials from Step 1 ground again. The samples were characterized by x-ray diffraction, scanning electron microscopy (SEM), laser granulometry, texture tests, and thermal analysis. The difference between them was particle size distribution, impacting the materials' mechanical strength and degradation rate. Three biocomposites were made (PLA/kernel, PLA/integument, and PLA/kernel/integument) in both steps. SEM was used to observe the size distribution of the mango seed and sample morphology. In addition, resistance values increased with the addition of kernel or integument particles. Biocomposite biodegradability was also evaluated. Based on the results of this study, the biocomposites showed high mechanical properties and thermal stability, making them suitable for applications such as food packaging and structural components to help reduce environmental loads and microplastic generation.
Palavras-Chave:  Biodegradable; Biodegradável; Biomaterial; Biomaterials; Biopolímero; Degradação; Renewable polymers.
Thesaurus NAL:  Biocompatibility; Biopolymers; Degradation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15690 - 1UPCAP - DD
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