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3. | | PAVINATTO, A.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Filmes nanoestruturados contendo quitosana para aplicação como plataforma de biossensor eletroquímico. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 411-414. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | PAVINATTO, A.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Filmes nanoestruturados contendo quitosana para aplicação como plataforma sensorial. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 8, 2014, Juiz de fora. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2014. p. 40-42. Editores: Maria Alice Martins, Humberto de Mello Brandão, Marlene de Barros Coelho, Daniel Souza Corrêa, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | NOGUEIRA, M. S.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Fabricação de filmes nanoestruturados baseados em nanocompósito/ polímero condutor para aplicação em sensores do tipo língua eletrônica. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 6., 2014, São Carlos, SP Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2014. p. 74. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Caue Ribeiro, Maria Alice Martins, Elaine Cristina Paris, Paulino Ribeiro Villas Boas, Ladislau Marcelino Rabello. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 57). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | CORREA, D. S.; MERCANTE, L. A.; SCHNEIDER, R.; FACURE, M. H. M.; LOCILENTO, D. A. Composite nanofibers for removing water pollutants: Fabrication techniques. MARTINEZ, L. M. T.; KHARISSOVA, O. V.; KHARISOV, B. I. (Eds.). Handbook of Ecomaterials, v. 1, 2018, p. 1-29. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | | ANDRE, R. S.; MERCANTE, L. A.; PEREIRA, J.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S. Gas sensing performance of electrospun ceramic nanofibers decorated with graphene oxide. In: BRAZIL MRS MEETING - SBPMAT, 17, 2018, Natal, RN. Proceedings... Natal, RN: SBPMat, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 90 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
28/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ANDRE, R. S.; CAMPANER, K.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; BOGUSZ, S.; CORREA, D. S. |
Afiliação: |
DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA. |
Título: |
Nanocomposite-based chemiresistive electronic nose and application in coffee analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
ACS Food Science Technology, v. 1, 2021. |
Páginas: |
1464-1471 |
DOI: |
https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00173 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The demand for accurate and rapid quality inspection of agricultural and food products has progressively increased since it is one of the important key attributes in determining consumer preference. In this sense, electronic nose (e-nose) devices capable of capturing a “smellprint” of food products, combined to pattern recognition tools are advantageous for the discrimination of similar complex mixtures. The design of the sensing units composing the e-nose requires a judicious choice of materials with distinct selectivity and specificity for achieving outstanding performance. The present work reports on the development of an e-nose based on nanocomposites obtained by the combination of ZnO, In2O3, and ZnO/In2O3 nanoparticles with polypyrrole and poly(styrenesulfonate). The sensor array was composed by six sensing units, which were exposed to 17 coffee samples. The coffee samples were successfully discriminated by quality level with the aid of principal components analysis and Euclidian distances by dendrograms. Therefore, the sensor array made with nanocomposites is promising as an alternative tool for monitoring the quality and classification of coffee samples. |
Palavras-Chave: |
Conducting polymer; Semiconductor nanoparticles; Sensor array. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01909naa a2200241 a 4500 001 2134826 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00173$2DOI 100 1 $aANDRE, R. S. 245 $aNanocomposite-based chemiresistive electronic nose and application in coffee analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1464-1471 520 $aThe demand for accurate and rapid quality inspection of agricultural and food products has progressively increased since it is one of the important key attributes in determining consumer preference. In this sense, electronic nose (e-nose) devices capable of capturing a “smellprint” of food products, combined to pattern recognition tools are advantageous for the discrimination of similar complex mixtures. The design of the sensing units composing the e-nose requires a judicious choice of materials with distinct selectivity and specificity for achieving outstanding performance. The present work reports on the development of an e-nose based on nanocomposites obtained by the combination of ZnO, In2O3, and ZnO/In2O3 nanoparticles with polypyrrole and poly(styrenesulfonate). The sensor array was composed by six sensing units, which were exposed to 17 coffee samples. The coffee samples were successfully discriminated by quality level with the aid of principal components analysis and Euclidian distances by dendrograms. Therefore, the sensor array made with nanocomposites is promising as an alternative tool for monitoring the quality and classification of coffee samples. 653 $aConducting polymer 653 $aSemiconductor nanoparticles 653 $aSensor array 700 1 $aCAMPANER, K. 700 1 $aFACURE, M. H. M. 700 1 $aMERCANTE, L. A. 700 1 $aBOGUSZ, S. 700 1 $aCORREA, D. S. 773 $tACS Food Science Technology$gv. 1, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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