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Registros recuperados : 183 | |
63. | | MENDONÇA, M. B.; HIDALGO, A. de F.; CHAVES, F. C. M. Isolamento e identificação de fungos com potencial patogênico para a saúde humana em material vegetal de uso medicinal comercializado em Manaus. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 49., 2009, Águas de Lindóia. Água na horticultura: novas atitudes e uso sustentável. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 2, p. S1208-S1214, ago. 2009. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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65. | | BRAZ, P. C.; MENDONÇA, M. da C.; SILVA, L. M. S. da. Biologia da traça-do-coqueiro, Antheloca subrufella (Lepidoptera: phycitidade), em diferentes genótipos de coco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável. Vitória: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. Entomologia. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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66. | | MENDONCA, M. M de; ANJOS, L. H. C. dos; PEREIRA, M. G.; CONCEICAO, M. da. Caracterizacao de solos com elevado conteudo de materia organica em area agricola no Municipio do Rio de Janeiro. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE LA CIENCIA DEL SUELO, 14.; CONGRESO DE LA SOCIEDAD AGRONOMICA DE CHILE, 50.; CONGRESO NACIONAL DE LA CIENCIA DEL SUELO, 9., 1999, Temuco, Chile. Resumenes... Temuco: Universidad de la Frontera, 1999. p. 243. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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75. | | FREITAS, E. R.; SAKOMURA, N. K.; EZEQUIEL, J. M. B.; NEME, R.; MENDONÇA, M. de O. Energia metabolizável de alimentos na formulação de ração para frangos de corte. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 1, p. 107-115, jan. 2006 Título em inglês: Metabolizable energy of feeds on diet formulation for broilers. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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78. | | CARMONA, P. A. O.; PEIXOTO, J. R.; AMARO, G. B.; MENDONÇA, M. A. Divergência genética entre acessos de batata-doce utilizando descritores morfoagronômicos das raízes. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 2, p. 241-250, abr./jun. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 183 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
09/07/2015 |
Data da última atualização: |
13/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PINELI, L.; OLIVEIRA, G.; MENDONÇA, M.; BORGO, L.; FREIRE, E.; CELESTINO, S. M. C.; CHIARELLO, M.; BOTELHO, R. |
Afiliação: |
LÍVIA PINELI, UNB; GUILHERME OLIVEIRA, UNB; MÁRCIO MENDONÇA, UNB; LUIZ BORGO, UNB; ERIKA FREIRE, UNB; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; MARILEUSA CHIARELLO, UNIVERSIDADE CATÓLICA DE BRASÍLIA; RAQUEL BOTELHO, UNB. |
Título: |
Tracing chemical and sensory characteristics of baru oil during storage under nitrogen. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 62, p. 976-982, 2015. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.02.015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Chemical and sensory properties of a mechanically extracted, degummed and bleached oil from baru (Dipteryx alata Vog.) almonds were traced during storage. Baru oil (BO) was packed with and without nitrogen blanket and stored for 180 days. Each 60 days, fatty acids, peroxide value (PV), iodine value (IV), acidity, sensory profile and acceptance, besides overall liking as salad dressing and viscosity at initial time were evaluated. BO viscosity (65.4 mPa s) resembled peanut and olive oils. Gadoleic acid decreased from 120 days of BO without nitrogen. IV and acidity increased during storage. PV was higher in samples without nitrogen, and decreased between 120 and 180 days. BO showed sensory similarities to samples under nitrogen blanket until 120 days. BO without nitrogen (120 days) presented fishy and soybean oil flavors, besides higher PV, whereas samples at 60 and 180 days associated to baru, peanut, olive oil attributes. BO stored under nitrogen blanket can be a successful oily ingredient in salad dressing. |
Palavras-Chave: |
Baru; Baru Vog; Características químicas; Chemical characteristics; Manta de azoto; Molho de salada; Nitrogen blanket; Propriedades sensoriais; Salad dressing. |
Thesagro: |
Dipteryx Alata. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; sensory properties. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126417/1/Artigo-Baru-Oil-Sonia.pdf
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Marc: |
LEADER 02089naa a2200361 a 4500 001 2019622 005 2022-06-13 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.02.015$2DOI 100 1 $aPINELI, L. 245 $aTracing chemical and sensory characteristics of baru oil during storage under nitrogen.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAbstract: Chemical and sensory properties of a mechanically extracted, degummed and bleached oil from baru (Dipteryx alata Vog.) almonds were traced during storage. Baru oil (BO) was packed with and without nitrogen blanket and stored for 180 days. Each 60 days, fatty acids, peroxide value (PV), iodine value (IV), acidity, sensory profile and acceptance, besides overall liking as salad dressing and viscosity at initial time were evaluated. BO viscosity (65.4 mPa s) resembled peanut and olive oils. Gadoleic acid decreased from 120 days of BO without nitrogen. IV and acidity increased during storage. PV was higher in samples without nitrogen, and decreased between 120 and 180 days. BO showed sensory similarities to samples under nitrogen blanket until 120 days. BO without nitrogen (120 days) presented fishy and soybean oil flavors, besides higher PV, whereas samples at 60 and 180 days associated to baru, peanut, olive oil attributes. BO stored under nitrogen blanket can be a successful oily ingredient in salad dressing. 650 $aFood technology 650 $asensory properties 650 $aDipteryx Alata 653 $aBaru 653 $aBaru Vog 653 $aCaracterísticas químicas 653 $aChemical characteristics 653 $aManta de azoto 653 $aMolho de salada 653 $aNitrogen blanket 653 $aPropriedades sensoriais 653 $aSalad dressing 700 1 $aOLIVEIRA, G. 700 1 $aMENDONÇA, M. 700 1 $aBORGO, L. 700 1 $aFREIRE, E. 700 1 $aCELESTINO, S. M. C. 700 1 $aCHIARELLO, M. 700 1 $aBOTELHO, R. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 62, p. 976-982, 2015.
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