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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
03/12/2012 |
Data da última atualização: |
11/01/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BATISTA, J. N.; MATOS, T. de S.; ALMEIDA, R. F. de; MORAIS, R. F. de; JANTALIA, C. P.; CABALLERO, S. S. U.; ALVES, B. J. R. |
Afiliação: |
BOSISTA DA EMBRAPA AGROBIOLOGIA; UFRRJ; UFRRJ; BOLSISTA DA EMBRAPA AGROBIOLOGIA; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB. |
Título: |
Efeito da aplicação de fertilizantes nitrogenados com tecnologias agregadas sobre as emissões de óxido nitroso do solo. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. FERTBIO 2012. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
N2O; Sistema de plantio direto. |
Thesagro: |
Cerrado. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00972nam a2200205 a 4500 001 1941024 005 2013-01-11 008 2012 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aBATISTA, J. N. 245 $aEfeito da aplicação de fertilizantes nitrogenados com tecnologias agregadas sobre as emissões de óxido nitroso do solo. 260 $aIn: REUNIÃO BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. FERTBIO 2012.$c2012 650 $aCerrado 653 $aN2O 653 $aSistema de plantio direto 700 1 $aMATOS, T. de S. 700 1 $aALMEIDA, R. F. de 700 1 $aMORAIS, R. F. de 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aCABALLERO, S. S. U. 700 1 $aALVES, B. J. R.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022. |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133149 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Betalains are natural nitrogenous water-soluble pigments found in species belonging to the Caryophyllales order and in mushrooms. Betalains can be considered multifunctional molecules due to their diverse bioactivities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, and anti-inflammatory. Furthermore, they can detect pH variations in foods and are considered promising colorimetric bioindicators. The bioactivities of betalains have improved their use as active and bioactive agents, and colorimetric indicators in the development of edible and biodegradable films for foods, which are trends in the food packaging market. Thus, this review presents the state-of-art information on the use of betalains as a multifunctional molecule in the development of smart, active, and bioactive edible and biodegradable packaging for foods. Studies have revealed that betalains can be successfully used to develop: smart films to indicate the freshness and spoilage of foods such as shrimp, fish, and chicken; active films with antimicrobial and antioxidant potentials to increase the shelf life of sausage and shrimp; and bioactive films with health benefits |
Palavras-Chave: |
Active packaging; Natural pigment; PH indicator; Smart packaging. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143861/1/P-Recent-advances-in-the-development-of-smart-active-and-bioactive.pdf
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Marc: |
LEADER 02016naa a2200277 a 4500 001 2143861 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133149$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA FILHO. J. G. de 245 $aRecent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a13 p. 520 $aBetalains are natural nitrogenous water-soluble pigments found in species belonging to the Caryophyllales order and in mushrooms. Betalains can be considered multifunctional molecules due to their diverse bioactivities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, and anti-inflammatory. Furthermore, they can detect pH variations in foods and are considered promising colorimetric bioindicators. The bioactivities of betalains have improved their use as active and bioactive agents, and colorimetric indicators in the development of edible and biodegradable films for foods, which are trends in the food packaging market. Thus, this review presents the state-of-art information on the use of betalains as a multifunctional molecule in the development of smart, active, and bioactive edible and biodegradable packaging for foods. Studies have revealed that betalains can be successfully used to develop: smart films to indicate the freshness and spoilage of foods such as shrimp, fish, and chicken; active films with antimicrobial and antioxidant potentials to increase the shelf life of sausage and shrimp; and bioactive films with health benefits 653 $aActive packaging 653 $aNatural pigment 653 $aPH indicator 653 $aSmart packaging 700 1 $aBERTOLO, M. R. V. 700 1 $aRODRIGUES, M. A. V. 700 1 $aSILVA, G. C. 700 1 $aMENDONÇA, G. M. N. de 700 1 $aBOGUSZ JUNIOR, S. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tFood Chemistry$gv. 390, 133149, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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