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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  06/05/2016
Data da última atualização:  24/07/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SENESI, G. S.; CARRARA, I.; NICOLODELLI, G.; MILORI, D. M. B. P.; PASCALE O. de.
Afiliação:  DEBORA MARCONDES BASTOS P MILORI, CNPDIA.
Título:  Laser cleaning and laser-induced breakdown spectroscopy applied in removing and characterizing black crusts from limestones of Castello Svevo, Bari, Italy: A case study
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Microchemical journal, [S. l.], v. 124, p. 296-305, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.microc.2015.09.011
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  ESTUDO; ITÁLIA; LASER.
Thesagro:  Decomposição.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA15831 - 1UPCAP - PPPROCI-16.000102016.00010
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  15/05/2018
Data da última atualização:  03/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MACHADO, E. R.; MALDONADE, I. R.; RIQUETTE, R. F. R.; MENDES, V. S.; GONÇALVES, R. G.; GINANI, V. C.
Afiliação:  ELEUZA R. MACHADO, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ROBERTA F. R. RIQUETTE, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília; VINÍCIOS S. MENDES, BOLSISTA - CNPH; RODRIGO GURGEL GONÇALVES, Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology, F aculty of Medicine, University of Brasília; VERONICA C. GINANI, Laboratory of Food Hygiene, Department of Nutrition, Faculty of Health Science, University of Brasília.
Título:  Frequency of enteroparasites and bacteria in the leafy vegetables sold in brazilian public wholesale markets.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Protection, v. 81, n. 4, p. 542-548, April 2018.
DOI:  https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-17-358
Idioma:  Português
Conteúdo:  The objective of the present study was to perform a microbiological and parasitological evaluation of the leafy vegetables commercially sold in five regions of Brazil at public whole sale markets. The 12 types of leafy vegetables (144 samples) were curly lettuce, looseleaf lettuce, red lettuce, chives, coriander, kale, basil, arugula, parsley, iceberg lettuce, chicory, and bean sprouts. The prevalences of total coliforms (88 to 100%) and thermotolerant coliforms (37 to 100%) were high, but Salmonella was not detected in any of the analyzed samples. All open markets sold vegetables contaminated with enteroparasites, mainly Entamoeba sp., Balantidium coli, Strongyloides sp., Ascaris sp., Enterobius vermicularis, and Ancylostomidae. Contamination was detected in all the regions (north, northeast, central west, southeast, and south) and types of vegetables, with higher prevalences in the northeast region, mainly in basil, lettuce, and chives. Contamination of vegetables by potentially pathogenic microorganisms is a national problem, and the distributi on centers should improve quality control of these commercial vegetables. Considering the high frequency of enteropara sites and bacteria and the potential risk of disease transmitted by vegetables, we suggest greater enforcement of the sanitary surveillance of food offered to the public.
Thesaurus NAL:  Food pathogens.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH40779 - 1UPCAP - DD
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