Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  27/01/2010
Data da última atualização:  23/03/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BASSINELLO, P. Z.; ACELINA, L.; KOAKUZU, S. N.; ARAUJO, E. J. de; DEL PELOSO, M. J.
Afiliação:  PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; Lorena Acelina; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; EDMAR JOSE DE ARAUJO, CNPAF; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF.
Título:  Nutritional components variation in cooked common beans (Phaseolus vulgaris L.).
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, East Lansing, v. 52, p. 26-27, Mar. 2009.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to determine the proximal composition of three cultivars of common beans from black and carioca commercial groups (raw and cooked material), the apparent amylose content in raw and cooked grains and in its broth after cooking, in order to observe some variations as a result of cooking process.
Thesagro:  Cocção; Feijão; Nutrição humana; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/30718/1/BIC200904.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF29464 - 1UPCAP - PP2009.0542009.054
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  08/01/2019
Data da última atualização:  08/01/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ROSSMANN, M.; PÉREZ-JARAMILLO, J. E.; CHIARAMONTE, J. B.; KAVAMURA, V. N.; DUMACK, K.; FIORE-DONNO, A. M.; MENDES, L. W.; BONKOWSKI, M.; MAUCHLINE, T.; RAAIJMAKERS, J. M.; MENDES, R.
Afiliação:  Maike Rossmann; Juan E. Pérez-Jaramillo, Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW); Josiane B. Chiaramonte; VANESSA N. KAVAMURA, Rothamsted Research, United Kingdom; Kenneth Dumack, University of Cologne, Germany; Anna Maria Fiore-Donno, University of Cologne, Germany; Lucas W. Mendes, Center for Nuclear Energy in Agriculture (CENA); Michael Bonkowski, University of Cologne, Germany; Tim H. Mauchline, Rothamsted Research, United Kingdom; Jos M. Raaijmakers, Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW) Netherlands; RODRIGO MENDES, CNPMA.
Título:  Back to the roots: revealing beneficial interactions between the rhizosphere microbiome and wild wheat.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: PLANT MICROBIOME SYMPOSIUM, 2., 2018, Amsterdam. [Abstracts...] Amsterdam: Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW), 2018. Ref. P56.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Domestication of plants may have impacted the interactions between plants and their rhizosphere microbiome. Considering that plants rely on the rhizosphere microbiome for functions related with plant growth, nutrition and health, the objective of this work was to analyse the rhizosphere microbiome of wild relatives and modern varieties of wheat and to investigate whether wild relatives recruit a higher proportion of beneficial microbes than modern cultivars. By 16S-rRNA gene amplicon, ITS and 18SrRNA gene amplicon, we assessed the bacterial, fungal and cercozoa rhizosphere community composition of five modern cultivars and three wheat ancestors cultivated in forest and agricultural soils. Results revealed a pronounced soil type and rhizosphere effect on microbial community structure. Our data showed a higher abundance of plant growth promoting microbial groups at the core community shared among wild genotypes when compared with the core community of modern cultivars. In addition, network analysis revealed a more complex microbiome structure associated with the rhizosphere of wild accessions compared to modern cultivars. This suggests that domestication and plant breeding may have unintentionally altered the rhizosphere microbiome composition and frequency of beneficial microorganisms and traits that may contribute to plant growth. Thereby, the future plant breeding programs may be directed toward understanding the basis of molecular interaction between plants and beneficial ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Wild wheat.
Thesagro:  Rizosfera; Trigo.
Thesaurus NAL:  Microbiome; Rhizosphere; Wheat.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189923/1/RA-MendesR-2nd-PMS-2018-P56.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA16248 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional