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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
25/04/2003 |
Data da última atualização: |
25/04/2003 |
Autoria: |
BAYER, C.; MARTIN-NETO, L.; MIELNICZUK, J.; SAAB, S. da C. MILORI, D. M. P.; BAGNATO, V. S. |
Afiliação: |
UFRGS-Departamento de Solos, Porto Alegre, RS; Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP; UEPG-Departamento de Física, Ponta Grossa, PR; USP-Instituto de Física, São Carlos, SP. |
Título: |
Tillage and cropping system effects on soil humic acid characteristics as determined by electron spin resonance and fluorescence spectroscopies. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Geoderma, Amsterdam, v. 105, p. 81-92, 2002. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
long-term (- and 9-year) effects were evaluated of two tillage regimes (conventional tillage: CT; and no-tillage: NT) and two cropping systems (oat/maize: O/M; and oat + vetch / maize + cowpea: O + V/M+C) on characteristics of humic acids (HAs) from surface layer (0 to 25 mm) of subtropical Brazilian Paleudult soil. Generally, soil HA samples from conservation management systems with no soil disturbance (NT) and high crop residue addition (O+V/M+C) showed lowest humification degree, as demonstrated by lowest concentration of semiquinone-type free radicals, determined by electron spin resonance (ESR_, and lowest total fluorescence (TF), which is proportional to area under fluorescence spectrum; however, cropping systems had less effect than tillage regimes on two spectroscopic parameters. Since all HA samples presented a maximum fluorescence emission peak around 518nm, when excited with blue light, we believe that differences in the fluorescence intensity could be attributed to concentration of similar condensed aromatic moiety. This assumption was consistent with strong correlation with stable semiquinone-type free radicals (r=0.84, P<0.01), which are believed to be stabilized in humic substances by condensed aromatic structures. The results showed positive effects of conservation management in evaluating management system quality. |
Palavras-Chave: |
Aromatic groups; Brazilian soils; Espectroscopia; Fluorescência; Humidade; Humification degree; Semiquinone free radicals. |
Thesagro: |
Matéria Orgânica; Solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Volume |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
04/07/2007 |
Data da última atualização: |
26/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
COSTA, F. P.; MELO FILHO, G. A. de; CORRÊA, E. S.; CEZAR, I. M.; PEREIRA, M. de A.; COLLARES, R. S.; SALOMONI, E. |
Afiliação: |
ROBERTO SILVEIRA COLLARES, CPPSUL. |
Título: |
Sistema e custo de produção de gado de corte no Estado do Rio Grande do Sul - região da Campanha. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2005 |
Série: |
(Embrapa Gado de Corte. Comunicado Técnico, 95). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CNPGC. |
Conteúdo: |
Programa da pecuária de corte no Rio Grande so Sul. Descrição do sistema de produção de gado de corte da região da campanha - Rio Grande do Sul. Benfeitoria, máquinas e equipamentos. Composição do rebanho e desempenho zootécnico. Controle sanitário. Mão de obra. Sistema gerancial e contábil. Resultados econômicos do sistema modal de cria, recria e engorda. Estrutua de custos. Receita e sua composição. Custo de produção e margens econômicas. Custos de produção variando a capacidade de suporte dos pastos e a taxa de natalidade. Considerações finais. |
Palavras-Chave: |
Bovino de corte; Brasil; Campanha; Costs; Rio Grande so Sul. |
Thesagro: |
Análise Econômica; Custo; Sistema de Produção. |
Thesaurus NAL: |
beef cattle; Brazil; economic analysis; farming systems. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/79815/1/COT95.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104666/1/sistema-e-custo-de-producao-de-gado-de-corte.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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