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Registros recuperados : 178 | |
141. | | FARIA, L. C. de; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; DEL PELOSO, M. J.; BRÁS, A. J. B. P.; MOREIRA, J. A. A.; CARVALHO, H. W. L. de; MELO, L. C. Genetic progress during 22 years of improvement of carioca-type common bean in Brazil. Field Crops Research, Amsterdam, v. 142, p. 68-74, Feb. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
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142. | | FARIA, L. C. de; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; DEL PELOSO, M. J.; BRÁS, A. J. B. P.; MOREIRA, J. A. A.; CARVALHO, H. W. L. de; MELO, L. C. Genetic progress during 22 years of improvement of carioca-type common bean in Brazil. Field Crops Research, Amsterdam, v. 142, p. 68-74, Feb. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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143. | | TORGA, P. P.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; MELO, G. C.; PAIVA, B. A. R.; TEIXEIRA, W. G.; DIAZ, J. L. C.; MAGALDI, M. C. S.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C.; WENDLAND, A. Commercial quality of black bean genotypes. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, v. 53, p. 260-261, Mar. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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144. | | PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; TORGA, P. P.; MELO, G. C.; PAIVA, B. A. R.; TEIXEIRA, W. G.; DIAZ, J. L. C.; MAGALDI, M. C. S.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C.; WENDLAND, A. Commercial quality of carioca common bean genotypes. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, v. 53, p. 266-267, Mar. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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145. | | PONTES JÚNIOR, V. de A.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S.; CABRERA DIAZ, J. L.; BASSINELLO, P. Z.; WENDLAND, A.; PAIVA, B. A. R. de. Comparação de métodos de condução de populações segregantes para teor de fibra em feijoeiro-comum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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146. | | PONTES-JÚNIOR, V. A.; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A.; SOUZA, T. L. P. O.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, L. C. Characterization of final trials for cultivar release of the brazilian common bean assay network coordinated by Embrapa. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, Prosser, v. 57, p. 305-306, Mar. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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147. | | GUIMARÃES, P. H. R.; MORAIS JÚNIOR, O. P. de; MORAIS, O. P. de; PEREIRA, J. A.; TORGA, P. P.; COLOMBARI FILHO, J. M.; BRANQUINHO, R. G.; MELO, P. G. S. Potencial genético de genitores de arroz vermelho por meio de análise dialélica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 7., 2013, Uberlândia. Variedade melhorada: a força da nossa agricultura: anais. Viçosa, MG: SBMP, 2013. p. 1886-1890. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte. |
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148. | | DIAS, P. A. S.; PEREIRA, H. S.; FERREIRA, E. P. de B.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, P. G. S. Potencial genético de linhagens elite de feijoeiro-comum para fixação biológica de nitrogênio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 7., 2013, Uberlândia. Variedade melhorada: a força da nossa agricultura: anais. Viçosa, MG: SBMP, 2013. p. 1725-1728. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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149. | | DIAS, P. A. S.; PEREIRA, H. S.; FERREIRA, E. P. de B.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, P. G. S. Potencial genético de linhagens elite de feijoeiro-comum para fixação biológica do nitrogênio. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 26. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Apresentação oral - Pós-graduação. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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150. | | TORGA, P. P.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; BASSINELLO, P. Z.; MELO, G. C.; FERREIRA, B. H.; DÍAZ, J. L. C.; MAGALDI, M. C. S.; WENDLAND, A.; MELO, P. G. S. Protein content in genotypes of common black beans. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, Prosser, v. 54, p. 10-11, Mar. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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151. | | DIAS, P. A. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; ALMEIDA, V. M. de; FERREIRA, E. P. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S. Fixação biológica de nitrogênio na arquitetura de plantas e na tolerância ao acamamento em linhagens elite de feijoeiro carioca., In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 120. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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152. | | DIAS, P. A. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; WENDLAND, A.; FERREIRA, E. P. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S. Fixação biológica de nitrogênio na reação de genótipos de feijão-comum à antracnose. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. p. 85. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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153. | | GUIMARÃES, P. H. R.; PAIVA, B. A. R. de; CORRÊA, R. S.; FERREIRA, B. H.; MORAIS, G. M. S.; SANTOS, D. A. R. dos; MELO, P. G. S.; SANTOS, I. A. dos; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Feijoeiro comum: opção de sustentabilidade para agricultura familiar no Estado de Goiás. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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154. | | ALVARES, R. C.; STONEHOUSE, R.; SOUZA, T. L. P. O.; MELO, P. G. S.; MIKLAS, P. N.; BETT, K. E.; MELO, L. C.; RODRIGUES, L. A.; SOUZA, L. L.; PEREIRA, H. S. Generation and validation of genetic markers for the selection of carioca dry bean genotypes with the slow-darkening seed coat trait. Euphytica, v. 215, n. 8, Aug. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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155. | | MORAIS, S. R. P. de; VIEIRA, A. F.; ALMEIDA, L. C. da S.; RODRIGUES, L. A.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S.; SOUZA, T. L. P. O. de. Application of microsatellite markers to confirm controlled crosses and assess genetic identity in common bean. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Viçosa, MG, v. 16, p. 234-239, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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156. | | ALVARES, R. C.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SILVA, F. de C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; WENDLAND, A.; MELO, P. G. S. Avaliação de populações segregantes de feijoeiro-comum para escurecimento lento dos grãos, alta produtividade e arquitetura ereta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 7., 2013, Uberlândia. Variedade melhorada: a força da nossa agricultura: anais. Viçosa, MG: SBMP, 2013. p. 1627-1630. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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157. | | FERREIRA, L. U.; SOUZA, T. L. P. O. de; LOBO JUNIOR, M.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A.; RIBEIRO, V. A.; MELO, P. G. S. Avaliação de métodos de inoculação artificial e caracterização de cultivares de feijoeiro comum quanto à reação ao mofo branco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 7., 2013, Uberlândia. Variedade melhorada: a força da nossa agricultura: anais. Viçosa, MG: SBMP, 2013. p. 1754-1758. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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158. | | MELO, P. G. S.; MORAIS, O. P. de; DINIZ, J. de A.; LOBO, V. L. da S.; BRESEGHELLO, F.; FONSECA, J. R.; CASTRO, A. P. de; BASSINELLO, P. Z.; CASTRO, E. da M. de. BRSGO Serra Dourada: cultivar de arroz para a agricultura familiar de Goiás. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2009. 4 p. (Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 177). Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
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159. | | DI PRADO, P. R. C.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; WENDLAND, A.; MELO, P. G. S. Caracterização de cultivares e linhagens elite de feijoeiro-comum para altos teores de ferro e zinco nos grãos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 7., 2013, Uberlândia. Variedade melhorada: a força da nossa agricultura: anais. Viçosa, MG: SBMP, 2013. p. 1729-1732. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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160. | | DI PRADO, P. R. C.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; WENDLAND, A.; MELO, P. G. S. Caracterização de cultivares e linhagens elite de feijoeiro-comum para teores de ferro e zinco nos grãos. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 79. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Pôster - pós-graduação. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 178 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
24/04/2015 |
Data da última atualização: |
24/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
FARIA, L. C. de; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; DEL PELOSO, M. J.; BRÁS, A. J. B. P.; MOREIRA, J. A. A.; CARVALHO, H. W. L. de; MELO, L. C. |
Afiliação: |
LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; PATRICIA GUIMARÃES SANTOS MELO, UFG; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF; ANTONIO JOAQUIM BRAGA PEREIRA BRÁS, FESURV; JOSE ALOISIO ALVES MOREIRA, CNPMS; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF. |
Título: |
Genetic progress during 22 years of improvement of carioca-type common bean in Brazil. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Field Crops Research, Amsterdam, v. 142, p. 68-74, Feb. 2013. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.fcr.2012.11.016 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Between 1984 and 2010, the program for the improvement of common bean coordinated by Embrapa Rice & Beans released 50 new cultivars at an average rate of 1.9 cultivars per year. Any breeding program must be periodically subjected to critical analysis with respect to its performance, seeking methodologies that can improve its effectiveness. In this context, the estimation of genetic progress is one of the options used in this analysis. The aim of the present study was to estimate the genetic progress in terms of grain yield and other agronomic traits achieved by the Embrapa program. These estimates represent the progress achieved during a 22-year period between 1985 and 2006 and totaling 11 biannual cycles of final assessments of the lines. Two types of field experiments were performed to assess the genetic progress: field experiments of lines and of cultivars. To perform the line experiments, the top three inbred lines from each of the 11 cycles evaluated comprised the 33 evaluated treatments. These evaluations were established in 20 environments and served to estimate the progress in yield, quality, and size of grains because these were the criteria applied to select the elite lines. The cultivar evaluations included the 10 cultivars recommended by the Brazilian Agricultural Research Corporation (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária ? Embrapa) during the investigated period and were established in 21 environments. These evaluations served to estimate the improvements in the reaction to angular leaf spot, plant architecture, and resistance to lodging because cultivars usually exhibit superior phenotypes for such characteristics. The experimental design in all evaluations included completely randomized blocks with four replicates. The evaluations were performed during three sowing seasons (rainy, dry, and fall-winter) between 2008 and 2010. The results show the efficiency of the Embrapa program in improving the genetic makeup of common bean in Brazil between 1985 and 2006. The estimated improvement in grain yield was 17.3 kg ha−1 or 0.72% per year. Improvements were also found in plant architecture (2.0%), tolerance to lodging (2.0%), and grain quality (2.4%). There was no significant progress for the character weight of the 100 grains or for resistance to bacterial blight. MenosBetween 1984 and 2010, the program for the improvement of common bean coordinated by Embrapa Rice & Beans released 50 new cultivars at an average rate of 1.9 cultivars per year. Any breeding program must be periodically subjected to critical analysis with respect to its performance, seeking methodologies that can improve its effectiveness. In this context, the estimation of genetic progress is one of the options used in this analysis. The aim of the present study was to estimate the genetic progress in terms of grain yield and other agronomic traits achieved by the Embrapa program. These estimates represent the progress achieved during a 22-year period between 1985 and 2006 and totaling 11 biannual cycles of final assessments of the lines. Two types of field experiments were performed to assess the genetic progress: field experiments of lines and of cultivars. To perform the line experiments, the top three inbred lines from each of the 11 cycles evaluated comprised the 33 evaluated treatments. These evaluations were established in 20 environments and served to estimate the progress in yield, quality, and size of grains because these were the criteria applied to select the elite lines. The cultivar evaluations included the 10 cultivars recommended by the Brazilian Agricultural Research Corporation (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária ? Embrapa) during the investigated period and were established in 21 environments. These evaluations served to estimate the improvements... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Características agronômicas; Feijão; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris; Programa de pesquisa. |
Thesaurus NAL: |
Agronomic traits; Grain yield. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 03269naa a2200301 a 4500 001 2014191 005 2015-04-24 008 2013 bl --- 0-- u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.fcr.2012.11.016$2DOI 100 1 $aFARIA, L. C. de 245 $aGenetic progress during 22 years of improvement of carioca-type common bean in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aBetween 1984 and 2010, the program for the improvement of common bean coordinated by Embrapa Rice & Beans released 50 new cultivars at an average rate of 1.9 cultivars per year. Any breeding program must be periodically subjected to critical analysis with respect to its performance, seeking methodologies that can improve its effectiveness. In this context, the estimation of genetic progress is one of the options used in this analysis. The aim of the present study was to estimate the genetic progress in terms of grain yield and other agronomic traits achieved by the Embrapa program. These estimates represent the progress achieved during a 22-year period between 1985 and 2006 and totaling 11 biannual cycles of final assessments of the lines. Two types of field experiments were performed to assess the genetic progress: field experiments of lines and of cultivars. To perform the line experiments, the top three inbred lines from each of the 11 cycles evaluated comprised the 33 evaluated treatments. These evaluations were established in 20 environments and served to estimate the progress in yield, quality, and size of grains because these were the criteria applied to select the elite lines. The cultivar evaluations included the 10 cultivars recommended by the Brazilian Agricultural Research Corporation (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária ? Embrapa) during the investigated period and were established in 21 environments. These evaluations served to estimate the improvements in the reaction to angular leaf spot, plant architecture, and resistance to lodging because cultivars usually exhibit superior phenotypes for such characteristics. The experimental design in all evaluations included completely randomized blocks with four replicates. The evaluations were performed during three sowing seasons (rainy, dry, and fall-winter) between 2008 and 2010. The results show the efficiency of the Embrapa program in improving the genetic makeup of common bean in Brazil between 1985 and 2006. The estimated improvement in grain yield was 17.3 kg ha−1 or 0.72% per year. Improvements were also found in plant architecture (2.0%), tolerance to lodging (2.0%), and grain quality (2.4%). There was no significant progress for the character weight of the 100 grains or for resistance to bacterial blight. 650 $aAgronomic traits 650 $aGrain yield 650 $aCaracterísticas agronômicas 650 $aFeijão 650 $aMelhoramento genético vegetal 650 $aPhaseolus vulgaris 650 $aPrograma de pesquisa 700 1 $aMELO, P. G. S. 700 1 $aPEREIRA, H. S. 700 1 $aDEL PELOSO, M. J. 700 1 $aBRÁS, A. J. B. P. 700 1 $aMOREIRA, J. A. A. 700 1 $aCARVALHO, H. W. L. de 700 1 $aMELO, L. C. 773 $tField Crops Research, Amsterdam$gv. 142, p. 68-74, Feb. 2013.
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