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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/01/2022 |
Data da última atualização: |
05/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUZA, M. de L. M. de; ANTONIASSI, R.; BIZZO, H. R.; NOGUEIRA, R. I.; CORNEJO, F. E. P.; FONSECA, M. J. de O. |
Afiliação: |
MARIA DE LOURDES MENDES DE SOUZA, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; FELIX EMILIO PRADO CORNEJO, CTAA; MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA. |
Título: |
Avaliação do ponto de colheita e tempo de secagem do lúpulo com relação ao teor de alfa e beta-ácidos. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PESQUISADORES E PRODUTORES DE LÚPULO, 2., 2021, Online. |
Páginas: |
7 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Organizado por: Grupo de Pesquisa LUPAM - Lúpulo: Pesquisa, Aplicações e Manejo da Faculdade de Ciências Agronômicas da UNESP de Botucatu (SP). |
Palavras-Chave: |
Humulonas; Lupulonas; Processo de fermentação. |
Thesagro: |
Cerveja; Lúpulo. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
04/02/2014 |
Data da última atualização: |
06/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MAIA, A. P. de; OLIVEIRA, S. R. de M.; MOURA, D. J. de; SARUBBI, J.; VERCELLINO, R. do A.; MEDEIROS, B. B. L.; GRISKA, P. R. |
Afiliação: |
ANA PAULA DE ASSIS MAIA, Unicamp, Feagri; STANLEY ROBSON DE MEDEIROS OLIVEIRA, CNPTIA; DANIELLA JORGE DE MOURA, Unicamp, Feagri; JULIANA SARUBBI, Universidade Federal de Santa Maria, RS; RIMENA DO AMARAL VERCELLINO, Unicamp, Feagri; BRENDA BATISTA LEMOS MEDEIROS, Unicamp, Feagri; PAULO ROBERTO GRISKA, Faculdade de Jaguariúna, SP. |
Título: |
A decision-tree-based model for evaluating the thermal comfort of horses. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Agricola, Piracicaba, v. 70, n. 6, p. 377-383, Nov./Dec. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Thermal comfort is of great importance in preserving body temperature homeostasis during thermal stress conditions. Although the thermal comfort of horses has been widely studied, there is no report of its relationship with surface temperature (TS). This study aimed to assess the potential of data mining techniques as a tool to associate surface temperature with thermal comfort of horses. TS was obtained using infrared thermography image processing. Physiological and environmental variables were used to defi ne the predicted class, which classifi ed thermal comfort as ?comfort? and ?discomfort?. The variables of armpit, croup, breast and groin TS of horses and the predicted classes were then subjected to a machine learning process. All variables in the dataset were considered relevant for the classifi cation problem and the decision-tree model yielded an accuracy rate of 74 %. The feature selection methods used to reduce computational cost and simplify predictive learning decreased model accuracy to 70 %; however, the model became simpler with easily interpretable rules. For both these selection methods and for the classifi cation using all attributes, armpit and breast TS had a higher power rating for predicting thermal comfort. Data mining techniques show promise in the discovery of new variables associated with the thermal comfort of horses. |
Palavras-Chave: |
Conforto térmico de cavalos; Mineração de dados; Termografia. |
Thesagro: |
Termorregulação. |
Thesaurus NAL: |
Surface temperature; Thermoregulation. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96318/1/2013-Scientia-data-mining-horses.pdf
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Marc: |
LEADER 02181naa a2200265 a 4500 001 1978404 005 2014-02-06 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMAIA, A. P. de 245 $aA decision-tree-based model for evaluating the thermal comfort of horses.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aABSTRACT: Thermal comfort is of great importance in preserving body temperature homeostasis during thermal stress conditions. Although the thermal comfort of horses has been widely studied, there is no report of its relationship with surface temperature (TS). This study aimed to assess the potential of data mining techniques as a tool to associate surface temperature with thermal comfort of horses. TS was obtained using infrared thermography image processing. Physiological and environmental variables were used to defi ne the predicted class, which classifi ed thermal comfort as ?comfort? and ?discomfort?. The variables of armpit, croup, breast and groin TS of horses and the predicted classes were then subjected to a machine learning process. All variables in the dataset were considered relevant for the classifi cation problem and the decision-tree model yielded an accuracy rate of 74 %. The feature selection methods used to reduce computational cost and simplify predictive learning decreased model accuracy to 70 %; however, the model became simpler with easily interpretable rules. For both these selection methods and for the classifi cation using all attributes, armpit and breast TS had a higher power rating for predicting thermal comfort. Data mining techniques show promise in the discovery of new variables associated with the thermal comfort of horses. 650 $aSurface temperature 650 $aThermoregulation 650 $aTermorregulação 653 $aConforto térmico de cavalos 653 $aMineração de dados 653 $aTermografia 700 1 $aOLIVEIRA, S. R. de M. 700 1 $aMOURA, D. J. de 700 1 $aSARUBBI, J. 700 1 $aVERCELLINO, R. do A. 700 1 $aMEDEIROS, B. B. L. 700 1 $aGRISKA, P. R. 773 $tScientia Agricola, Piracicaba$gv. 70, n. 6, p. 377-383, Nov./Dec. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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