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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  10/09/2003
Data da última atualização:  16/04/2008
Autoria:  MEDEIROS, E. S. de; AGNELLI, J. A. M.; JOSEPH, K.; CARVALHO, L. H. de; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP.
Título:  Mechanical and thermal properties of phenolic composites reinforced with hybrid fabrics.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: MATTOSO, L. H. C.; LEÃO, A.; FROLLINI, E. (Ed.). Natural polymers and compósites IV. [São Carlos: EMBRAPA: USP; S.l.: UNESP, 2002]. 8 f. 1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mechanical (tensile and impact) properties of novolac type phenolic composite reinforced with jute/cotton hybrid woven fabrics were investigated as a function of fiber orientation and roving/fabric characteristics. Scanning electron microscopy (SEM) was carried out to investigate the fiber-matrix adhesion. Results showed that the composite properties are strongly influenced by test direction and roving/fabrics characteristics. The highest tensile and impact strengths and Young's modulus were found along the jute rovings direction which decreased with increasing test angle. Jute fiber exhibited a better interaction with the matrix than cotton: the former has a higher irregular surface due to its multicellular nature, which promotes a better mechanical adhesion at the interface. The combination of jute/cotton properties in this composite is suitable for lightweight structural applications.
Palavras-Chave:  Composites; Compósitos; Fibras naturais; Phenolics.
Thesagro:  Algodão; Juta.
Thesaurus Nal:  cotton; jute; natural fibers.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8020 - 1UMTSP - --PROCI-02.001122002.00112
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/01/2021
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  QUITETE, F. T.; SANTOS, G. M. A.; RIBEIRO, L. de O.; COSTA, C. A. da; FREITAS, S. P.; MATTA, V. M. da; DELEPRANE, J. B.
Afiliação:  FERNANDA TORRES QUITETE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO; GIULIA MEDEIROS ALMEIDA SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO; LEILSON DE OLIVEIRA RIBEIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO; CRISTIANE AGUIAR DA COSTA; SUELY PEREIRA FREITAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; JULIO BELTRAME DALEPRANE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Phenolic-rich smoothie consumption ameliorates non-alcoholic fatty liver disease in obesity mice by increasing antioxidant response.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Chemico-Biological Interactions, v. 336, 109369, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.cbi.2021.109369
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Consumption of foods rich in phenolic compounds can be beneficial for health. This study aimed to examine whether the consumption of a phenolic-rich smoothie, based on jucara, strawberry and banana, ameliorates metabolic status and liver damage of diet-induced obese mice. Forty male C57BL/6J mice were assigned into four groups (n = 10) and fed control diet with free access to water (C) or phenolic-rich smoothie (C-S), or fed high-fat diet with free access to water (HF) or phenolic-rich smoothie (HF-S) for five weeks. HF and HF-S groups had higher body weight gains than the C group, however the HF had a greater adipose index, higher plasma levels of glucose, insulin and leptin, as well as higher plasma and hepatic steatosis than C, C-S and HF-S groups. The liver oxidative stress markers were reduced in C-S and HF-S groups and the activity of catalase and glutathione peroxidase were higher compared with their counterparts. The present study suggests that regular consumption of a phenolic-rich smoothie improves the liver antioxidant status, prevents metabolic disorders and ameliorates non-alcoholic fatty liver disease caused by high-fat diet consumption.
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Liver steatosis.
Thesaurus NAL:  Adipose tissue; Antioxidants; Food technology; Obesity; Phenolic compounds; Tropical and subtropical fruits.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15113 - 1UPCAP - DD
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