Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  30/11/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, H. M.; NICIURA, S. C. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  HERICK MACEDO SANTOS, Federal University of São Carlos; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Analytical strategies and method validation to access the bioavailability of essential elements and arsenic from raw and cooked fish and shrimp.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science & Technology, v. 3, n. 7, 2023.
Páginas:  p. 1229-1237.
DOI:  10.1021/acsfoodscitech.3c00132
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioavailability of essential and toxic elements in raw/cooked tilapia and shrimp was estimated using in vitro gastrointestinal digestion followed by the Caco-2 cell model to simulate the human intestinal barrier. Analytical strategies such as aerosol dilution, collision cell, and matrix-matching calibration were successfully explored for multielement quantification using ICP OES and ICP-MS. From Caco-2 cell bioassays, the estimated bioavailability values ranged from 1.4% (Fe) to 15.2% (Cu) in tilapia and from 0.2% (Fe) to 10.7% (P) in shrimp. Air-frying and oven-baking methods decreased tilapia’s Mg, P, S, Cu, and Fe bioavailability. Contrarily, the bioavailability of essential elements (except Mn) in shrimp seemed to increase after air-frying. Arsenic bioavailability in cooked shrimp was significantly higher than in the raw sample (1.9 vs 5.7%) but fortunately below the limit allowed by legislation. In spite of the complexity of basal solutions from the cell-based bioassays, the applied analytical strategies allowed the accurate quantification of the bioavailable fractions by ICP-based methods.
Palavras-Chave:  Analytical strategies; Caco-2 cells; In vitro uptake; Thermal treatments.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE26250 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00108SAN2023.00281
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  28/03/2011
Data da última atualização:  29/05/2017
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GARRUTI, D. dos S.; MATIAS, M. de L.; FACUNDO, H. V. de V.; SILVA, M. A. A. P. da.
Afiliação:  DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; Melissa de Lima Matias, UFC; Heliofábia Virginia V. Facundo, UFC; Maria Aparecida Azevedo Pereira da Silva, UNICAMP.
Título:  Aceitação de cultivares de bananas resistentes à Sigatoka Negra junto ao consumidor Nordestino.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO IBERO-AMERICANO EM ANÁLISE SENSORIAL, 6., 2010, São Paulo. Anais do Simpósio. São Paulo: Associação Brasileira de Ciências Sensoriais, 2010.
Páginas:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Mapa de preferência; Melhoramento genético; Musa ssp; Teste de consumidor.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/34100/1/RE10016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT12790 - 1UPCRA - PPSP 049862011.04986
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional