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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
28/11/2012 |
Data da última atualização: |
01/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BASTOS, E. A.; SILVA, C. R.; RODRIGUES, B. H. N.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; IBIAPINA, L. M. M. |
Afiliação: |
EDSON ALVES BASTOS, CPAMN; CLÁUDIO R. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA - MG; BRAZ HENRIQUE NUNES RODRIGUES, CPAMN; ADERSON SOARES DE ANDRADE JUNIOR, CPAMN; LÍVIA M. M. IBIAPINA, COLÉGIO AGRÍCOLA DE COCAL - PI. |
Título: |
Evapotranspiration and crop coefficient of drip irrigated watermelon in Piaui coastline, Brazil . |
Título original: |
Evapotranspiração e coeficiente de cultivo da melancia irrigada por gotejamento no litoral do Piauí. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 32, n. 3, p. 582-590, maio/jun. 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The knowledge of the evapotranspiration (ETc) and crop coefficient (Kc) is fundamental to plan and to manage the irrigation of any crop. The aim of this study was to determine the daily and hourly evapotranspiration of drip irrigated watermelon (Citrullus Lanatus, var. Crimson Sweet) and crop coefficient (Kc) in each crop development phase. The experiment was carried out in an experimental area of 1.27 ha of Embrapa Mid-North, localized in Parnaíba (02°54?S, 41°47?W and 46 m above of sea), State of Piauí, Brazil, from September to November, 2006. Electronic weighing lysimeters of 1.5 m x 1.5 m wide and long and 1.0 m deep were used to obtain the evapotranspiration. The plants were drip irrigated with a lateral row per plant row and drippers spaced 0.5 m from each other. The reference evapotranspiration (ETo) was estimated using the Penman-Monteith equation from the climatic data obtained by electronic sensors. The total evapotranspiration during the watermelon crop cycle cultivated in the state of Piauí was 233.87 mm, with mean values of 3.7 mm day-1 , minimum of 1.18 and maximum of 8.14 mm day-1 . The Kc of the drip irrigated watermelon was 0.18 in the initial stage of crop growth; 0.18 to 1.3, in crop development stage; 1.3 in the intermediate stage and 0.43 in the final stage. |
Palavras-Chave: |
Consumo hídrico. |
Thesagro: |
Citrullus Lanatus; Lisímetro. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70933/1/MelanciaIrrigadaEdsonBastos.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
25/03/2009 |
Data da última atualização: |
06/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
GUIMARÃES JÚNIOR, R.; MARTINS, C. F.; PEREIRA, L. G. R.; CARVALHO, M. A. de. |
Afiliação: |
Roberto Guimarães Júnior, CPAC; Carlos Frederico Martins, CPAC; Luiz Gustavo Ribeiro Pereira; Marcelo Ayres Carvalho, CPAC. |
Título: |
Subprodutos da agroindústria na alimentação de bovinos: caroço de algodão. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. |
Série: |
(Embrapa Cerrados. Documentos, 234). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este documento fornece orientações técnicas a respeito do caroço de algodão integral, um subproduto bastante utilizado em dietas de ruminantes. O texto contém informações sobre as características nutricionais, as formas e as limitações de uso desse subproduto, fornecendo subsídios para a sua utilização de forma racional e segura em dietas de bovinos. |
Palavras-Chave: |
Beef catle; Bovinae. |
Thesagro: |
Bovino; Gado de Corte; Nutrição Animal. |
Thesaurus NAL: |
Animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2010/30396/1/doc-234.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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