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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
13/01/2020 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LEITE, A. I. N; PEREIRA, C. G.; ANDRADE, J.; VICENTINI, N. M.; BELL, M. J. V.; ANJOS, V. |
Afiliação: |
Antonio Iranaldo Nunes Leite; Cristina Guimarães Pereira; Jonathan Andrade; NIVEA MARIA VICENTINI, CNPGL; Maria José Valenzuela Bell; Virgílio Anjos. |
Título: |
FTIR-ATR spectroscopy as a tool for the rapid detection of adulterations in butter cheeses. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 109, p. 63-69, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study assessed the potential application of Fourier-Transformed Infrared spectroscopy using AttenuatedTotal Reflectance (FTIR-ATR) coupled with multivariate approaches to characterize and detect adulterations inbutter cheeses (BC) with soybean oil (SO). In general, as the adulterations were performed, there is a decrease inband intensities related to proteins, while for most bands related to lipid, the substitution of butter oil (BO) bySO led to increases in their intensities up to 70% of fraud. The band near 3007 cm−1was evinced only inadulterated cheeses. Principal component analysis differentiated the samples validating the spectral observa-tions. A partial least squares model allowed the prediction of the percentage of SO added into the samples withlow residuals. FTIR-ATR spectroscopy associated with chemometrics showed good performance in the detection of butter cheeses?adulterations. |
Palavras-Chave: |
Adulteration; Authentication; Butter cheese. |
Thesaurus Nal: |
Chemometrics; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208615/1/Artigo-LWT-FoodSciTech-Nivea-FTIR.pdf
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Marc: |
LEADER 01670naa a2200253 a 4500 001 2118619 005 2024-02-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.017$2DOI 100 1 $aLEITE, A. I. N 245 $aFTIR-ATR spectroscopy as a tool for the rapid detection of adulterations in butter cheeses.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThis study assessed the potential application of Fourier-Transformed Infrared spectroscopy using AttenuatedTotal Reflectance (FTIR-ATR) coupled with multivariate approaches to characterize and detect adulterations inbutter cheeses (BC) with soybean oil (SO). In general, as the adulterations were performed, there is a decrease inband intensities related to proteins, while for most bands related to lipid, the substitution of butter oil (BO) bySO led to increases in their intensities up to 70% of fraud. The band near 3007 cm−1was evinced only inadulterated cheeses. Principal component analysis differentiated the samples validating the spectral observa-tions. A partial least squares model allowed the prediction of the percentage of SO added into the samples withlow residuals. FTIR-ATR spectroscopy associated with chemometrics showed good performance in the detection of butter cheeses?adulterations. 650 $aChemometrics 650 $aVegetable oil 653 $aAdulteration 653 $aAuthentication 653 $aButter cheese 700 1 $aPEREIRA, C. G. 700 1 $aANDRADE, J. 700 1 $aVICENTINI, N. M. 700 1 $aBELL, M. J. V. 700 1 $aANJOS, V. 773 $tLWT. Food Science and Technology$gv. 109, p. 63-69, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
19/03/2010 |
Data da última atualização: |
08/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
BRAGANÇA, S. M.; MARTINEZ, H. E. P.; LEITE, H. G.; SANTOS, L. P.; LANI, J. A.; SEDIYAMA, C. S.; ALVAREZ V. V. H. |
Afiliação: |
Scheilla Marina Bragança, Incaper; Herminia Emilia Prieto Martinez, UFV; Helio Garcia Leite, UFV; Lucio Pereira Santos, CPAA; José Antonio Lani, Incaper; Carlos Sigueyuki Sediyama, UFV; Víctor Hugo Alvarez, UFV.; LUCIO PEREIRA SANTOS, CPAA. |
Título: |
Acumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n. 1, p. 48-52, jan./fev. 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com o objetivo de caracterizar a acumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon (Coffea canephora Pierre), um experimento foi conduzido em Marilândia/ES, no delineamento de blocos casualizados, com 24 tratamentos (época de amostragem) e três repetições. Utilizou-se a variedade clonal EMCAPA 8111, plantada em outubro de 1995. Constatouse que o cafeeiro conilon apresentou padrão sigmoidal de crescimento até os seis anos de idade, com acumulação crescente de massa de matéria seca. Houve declínio na taxa de crescimento absoluto após 48 meses de idade e diminuição na taxa de crescimento relativo após o primeiro mês de idade. |
Palavras-Chave: |
Análise de crescimento; Café conilon; Partição; Taxa de crescimento absoluto; Taxa de crescimento relativo. |
Thesagro: |
Coffea Canephora. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172059/1/a09v57n1.pdf
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Marc: |
LEADER 01396naa a2200265 a 4500 001 1676546 005 2021-04-08 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBRAGANÇA, S. M. 245 $aAcumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon. 260 $c2010 520 $aCom o objetivo de caracterizar a acumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon (Coffea canephora Pierre), um experimento foi conduzido em Marilândia/ES, no delineamento de blocos casualizados, com 24 tratamentos (época de amostragem) e três repetições. Utilizou-se a variedade clonal EMCAPA 8111, plantada em outubro de 1995. Constatouse que o cafeeiro conilon apresentou padrão sigmoidal de crescimento até os seis anos de idade, com acumulação crescente de massa de matéria seca. Houve declínio na taxa de crescimento absoluto após 48 meses de idade e diminuição na taxa de crescimento relativo após o primeiro mês de idade. 650 $aCoffea Canephora 653 $aAnálise de crescimento 653 $aCafé conilon 653 $aPartição 653 $aTaxa de crescimento absoluto 653 $aTaxa de crescimento relativo 700 1 $aMARTINEZ, H. E. P. 700 1 $aLEITE, H. G. 700 1 $aSANTOS, L. P. 700 1 $aLANI, J. A. 700 1 $aSEDIYAMA, C. S. 700 1 $aALVAREZ V. V. H. 773 $tRevista Ceres, Viçosa$gv. 57, n. 1, p. 48-52, jan./fev. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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