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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2022
Data da última atualização:  12/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COUTO, C. DE C.; COELHO, C. C. DE S.; OLIVEIRA, E. M. M.; CASAL, S.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  CINTHIA DE CARVALHO COUTO, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; SUSANA CASAL, Universidade do Porto; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Adulteration in roasted coffee: a comprehensive systematic review of analytical detection approaches.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Properties, v. 26, n. 1, p. 231-258, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2158865
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  he presence of impurities in roasted ground coffee interferes with its quality. This Systematic Literature Review (SLR) aimed to identify and evaluate the different types of analytical techniques published in the last 20 years for the detection of adulterants in roasted coffee. The SLR was performed on StArt software in three stages: Planning, Executing, and Summarization. Eighty-three studies were selected for this review. The type of coffee most frequently studied was roasted ground coffee and Coffea arabica, while among the adulterants, Coffea canephora, coffee wastes, and corn. There was a trend toward applications of chromatographic, spectroscopic, and multi-adulterant techniques. Suitable techniques to detect/quantify adulterations in coffee and particularly as multi-detection approaches are crucial to improve coffee quality worldwide.
Palavras-Chave:  Arabica coffee; Chromatographic methods; Coffee adulteration; Coffee quality; Food fraud; Robusta coffee; Spectroscopy methods.
Thesaurus Nal:  Food technology; Systematic review.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15457 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  12/01/2010
Data da última atualização:  23/06/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MELO, F. M. P.; MELO, I. S. de; MORAES, L. A. B. de; MARTINEZ, A. F. C.
Afiliação:  FLÁVIA M. PEREIRA DE MELO, USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; L. A. B. de MORAES, USP; ANA F. C. MARTINEZ, Bolsista - Embrapa Meio Ambiente.
Título:  Julichromes, composto bioativo isolado de Streptomyces griseorubiginosus CCMA 33 com atividade antifúngica.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE CONTROLE BIOLÓGICO DE DOENÇAS DE PLANTAS, 10., 2009, Recife. Resumos... Recife: UFRPE, 2009. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Thesagro:  Controle Biológico; Doença de Planta.
Categoria do assunto:  V Taxonomia de Organismos
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/144720/1/2009RA-15.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA8643 - 1UPCRA - DD2009RA_15
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