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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
26/05/2009 |
Data da última atualização: |
01/12/2010 |
Autoria: |
KVITSCHAL, M. V.; VIDIGAL FILHO, P. S.; SCAPIM, C. A.; GONÇALVES-VIDIGAL, M. C.; PEQUENO, M. G.; SAGRILO, E.; RIMOLDI, F. |
Afiliação: |
MARCUS VINÍCIUS KVITSCHAL, UEM; PEDRO SOARES VIDIGAL FILHO, UEM; CARLOS ALBERTO SCAPIM, UEM; MARIA CELESTE GONÇALVES-VIDIGAL, UEM; MANOEL GENILDO PEQUENO, UEM; EDVALDO SAGRILO, CPAMN; FABRÍCIO RIMOLDI, UEM. |
Título: |
Evaluation of phenotypic stability of cassava clones by AMMI analysis in northwestern Paraná state. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 6, n. 3, p. 236-241, June 2006. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
High yield stability and adaptability of storage root are highly desirable attributes of cassava clones. The objective of this study was therefore to evaluate the effect of the genotype x environment interaction (G x E) and the stability of cassava clones developed at IAC. A subset of eight cassava genotypes was chosen in trials of storage root yield, arranged in a randomized complete block design with four replications, in two counties (Araruna and Maringá), in the northwestern region of Paraná State, over five growing seasons (1997-2001). The G x E interaction was evaluated by joint variance analysis and stability and adaptability by AMMI analysis. The G x E interaction was significant (P<0.05) for storage root yield. Results indicated AMMI analysis as an efficient tool for the evaluation of phenotypic adaptability and stability of cassava clones and IAC 190 as the most promising clone. |
Palavras-Chave: |
Estabilidade; Interação G x A; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Agricultura; Biotecnologia; Genética; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus Nal: |
Ammi. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 01780naa a2200301 a 4500 001 1048996 005 2010-12-01 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aKVITSCHAL, M. V. 245 $aEvaluation of phenotypic stability of cassava clones by AMMI analysis in northwestern Paraná state. 260 $c2006 520 $aHigh yield stability and adaptability of storage root are highly desirable attributes of cassava clones. The objective of this study was therefore to evaluate the effect of the genotype x environment interaction (G x E) and the stability of cassava clones developed at IAC. A subset of eight cassava genotypes was chosen in trials of storage root yield, arranged in a randomized complete block design with four replications, in two counties (Araruna and Maringá), in the northwestern region of Paraná State, over five growing seasons (1997-2001). The G x E interaction was evaluated by joint variance analysis and stability and adaptability by AMMI analysis. The G x E interaction was significant (P<0.05) for storage root yield. Results indicated AMMI analysis as an efficient tool for the evaluation of phenotypic adaptability and stability of cassava clones and IAC 190 as the most promising clone. 650 $aAmmi 650 $aAgricultura 650 $aBiotecnologia 650 $aGenética 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 653 $aEstabilidade 653 $aInteração G x A 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aVIDIGAL FILHO, P. S. 700 1 $aSCAPIM, C. A. 700 1 $aGONÇALVES-VIDIGAL, M. C. 700 1 $aPEQUENO, M. G. 700 1 $aSAGRILO, E. 700 1 $aRIMOLDI, F. 773 $tCrop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina$gv. 6, n. 3, p. 236-241, June 2006.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
12/02/2016 |
Data da última atualização: |
22/12/2016 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
CORDEIRO, L. A. M.; VILELA, L.; MARCHÃO, R. L.; KLUTHCOUSKI, J.; MARTHA JUNIOR, G. B. |
Afiliação: |
LUIZ ADRIANO MAIA CORDEIRO, CPAC; LOURIVAL VILELA, CPAC; ROBELIO LEANDRO MARCHAO, CPAC; JOAO KLUTHCOUSKI, CNPAF; GERALDO BUENO MARTHA JUNIOR, CECAT. |
Título: |
Integração lavoura-pecuária e integração lavoura-pecuária-floresta: estratégias para intensificação sustentável do uso do solo. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciências & Tecnologia, Brasília, DF, v 32, n. 1/2, p. 15-43, jan./ago. 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Atualmente, a humanidade enfrenta desafios cada vez maiores para produzir alimentos, fibras, energia, produtos madeireiros e não madeireiros de forma compatível com a disponibilidade de recursos naturais, em especial solo e água. Nesse contexto, são intensos os apelos para que seja difundida, em todo o mundo, a concepção da agricultura sustentável. Os sistemas de produção em integração com e sem componente florestal propiciam diversos benefícios agronômicos, econômicos, sociais e ambientais. O presente trabalho tem objetivo de apresentar os sistemas de integração lavoura-pecuária (ILP) e de integração lavoura-pecuária-floresta (ILPF) e relatar a contribuição dessas estratégias de produção para a intensificação sustentável do uso do solo, levando em conta o efeito poupa-terra, os impactos técnicos e econômicos, e a melhoria da atividade biológica e da qualidade do solo. ABSTRACT: Currently, humanity faces increasing challenges to produce food, fiber, energy, and timber and non-timber forest products in a consistent way with the availability of natural resources, especially soil and water. In this context, there are intense appeals to spread the concept of sustainable agriculture throughout the world. Integrated production systems with and without forest component provide many agronomic, economic, social and environmental benefits. This study aimed to present the integrated crop-livestock and integrated crop-livestock-forest systems and to report the contribution of these production strategies to the sustainable intensification of soil use, taking into account the land-saving effect, technical and economic impacts, and improvement of soil biological activity and soil quality. MenosAtualmente, a humanidade enfrenta desafios cada vez maiores para produzir alimentos, fibras, energia, produtos madeireiros e não madeireiros de forma compatível com a disponibilidade de recursos naturais, em especial solo e água. Nesse contexto, são intensos os apelos para que seja difundida, em todo o mundo, a concepção da agricultura sustentável. Os sistemas de produção em integração com e sem componente florestal propiciam diversos benefícios agronômicos, econômicos, sociais e ambientais. O presente trabalho tem objetivo de apresentar os sistemas de integração lavoura-pecuária (ILP) e de integração lavoura-pecuária-floresta (ILPF) e relatar a contribuição dessas estratégias de produção para a intensificação sustentável do uso do solo, levando em conta o efeito poupa-terra, os impactos técnicos e econômicos, e a melhoria da atividade biológica e da qualidade do solo. ABSTRACT: Currently, humanity faces increasing challenges to produce food, fiber, energy, and timber and non-timber forest products in a consistent way with the availability of natural resources, especially soil and water. In this context, there are intense appeals to spread the concept of sustainable agriculture throughout the world. Integrated production systems with and without forest component provide many agronomic, economic, social and environmental benefits. This study aimed to present the integrated crop-livestock and integrated crop-livestock-forest systems and to report the contribution of these prod... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Diversificação de cultivo; Manejo de solos; Sistemas integrados de produção. |
Thesagro: |
Agricultura sustentável; Diversificação de cultura; Manejo do solo; Prática cultural; Sistema de produção. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140623/1/Robelio-Integracao-lavoura-pecuaria.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/138863/1/Integracao-lavoura-pecuaria.pdf
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Marc: |
LEADER 02631naa a2200265 a 4500 001 2039619 005 2016-12-22 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCORDEIRO, L. A. M. 245 $aIntegração lavoura-pecuária e integração lavoura-pecuária-floresta$bestratégias para intensificação sustentável do uso do solo. 260 $c2015 520 $aAtualmente, a humanidade enfrenta desafios cada vez maiores para produzir alimentos, fibras, energia, produtos madeireiros e não madeireiros de forma compatível com a disponibilidade de recursos naturais, em especial solo e água. Nesse contexto, são intensos os apelos para que seja difundida, em todo o mundo, a concepção da agricultura sustentável. Os sistemas de produção em integração com e sem componente florestal propiciam diversos benefícios agronômicos, econômicos, sociais e ambientais. O presente trabalho tem objetivo de apresentar os sistemas de integração lavoura-pecuária (ILP) e de integração lavoura-pecuária-floresta (ILPF) e relatar a contribuição dessas estratégias de produção para a intensificação sustentável do uso do solo, levando em conta o efeito poupa-terra, os impactos técnicos e econômicos, e a melhoria da atividade biológica e da qualidade do solo. ABSTRACT: Currently, humanity faces increasing challenges to produce food, fiber, energy, and timber and non-timber forest products in a consistent way with the availability of natural resources, especially soil and water. In this context, there are intense appeals to spread the concept of sustainable agriculture throughout the world. Integrated production systems with and without forest component provide many agronomic, economic, social and environmental benefits. This study aimed to present the integrated crop-livestock and integrated crop-livestock-forest systems and to report the contribution of these production strategies to the sustainable intensification of soil use, taking into account the land-saving effect, technical and economic impacts, and improvement of soil biological activity and soil quality. 650 $aAgricultura sustentável 650 $aDiversificação de cultura 650 $aManejo do solo 650 $aPrática cultural 650 $aSistema de produção 653 $aDiversificação de cultivo 653 $aManejo de solos 653 $aSistemas integrados de produção 700 1 $aVILELA, L. 700 1 $aMARCHÃO, R. L. 700 1 $aKLUTHCOUSKI, J. 700 1 $aMARTHA JUNIOR, G. B. 773 $tCadernos de Ciências & Tecnologia, Brasília, DF, v 32$gn. 1/2, p. 15-43, jan./ago. 2015.
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