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23. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; FACANALI, R.; ANTUNES, J. A.; MING, L. C.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. M. Produção de biomassa, rendimento de óleo essencial e teor de timol em alecrim - pimenta, em função da adubação orgânica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 42.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE HORTICULTURA, 11., 2002, Uberlândia. Água, energia e sustentabilidade: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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24. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MING, L. C.; CHAVES, F. C. M.; FERRI, A. F.; FACANALI, R.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. A. Produção sazonal e composição química do óleo essencial em uma população natural de Piper aduncum L. em Adrianópolis-PR. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 2., 2003, Campinas. Diagnóstico e perspectivas. Campinas: IAC, 2003. p. 175. (Documentos IAC, 74). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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25. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GUERREIRO, C. P. V.; MARQUES, M. O. M.; FERRACINI, V. L.; QUEIROZ, S. C. do N. de; MING, L. C. Produção de B-ecdisona em Pfaffia glomerata (Spreng.) Pedersen em função da adubação orgânica em 6 épocas de crescimento. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 11, n. 4, p. 392-398, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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26. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; MING, L. C.; FERNANDES, D. M.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. A. Teores e conteúdo de NPK em folhas de alfavaca-cravo em função da adubação orgânica e épocas de corte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Qualidade e segurança alimentar: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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27. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; MING, L. C.; FERNANDES, D. M.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. A. Teores e conteúdo de NPK em folhas de alfavaca-cravo em função da adubação orgânica e épocas de corte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Qualidade e segurança alimentar: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 21, n. 2, p. 416, jul. 2003. Suplemento. 1 Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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28. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PERIGO, C. V.; TORRES, R. B.; BERNACCI, L. C.; GUIMARÃES, E. F.; HABER, L. L.; FACANALI, R.; QUECINI, V.; MARQUES, M. O. M. The chemical composition and antibacterial activity of eleven Piper species from distinct rainforest areas in Southeastern Brazil. Industrial Crops and Products, v. 94, p. 528-539, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Uva e Vinho. |
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29. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BELINI, C. M. B.; ZUCCHI, M. I.; BAJAY, M. M.; MARQUES, M. O. M.; FACANALI, R.; VIEIRA, M. A. R.; FIGUEIRA, G. M.; HABER, L. L. Medical and aromatic plant collection of Baccharis dracunculifolia DC. germplasm bank. Acta Horticulturae, v. 1125, p. 229-234, 2016. Edition of Proceedings of the Symposia of the V world congress on medicinal and aromatic plants and international symposia on plants, as factories of natural substances, edible and essential oils. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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30. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIEIRA, M. A. R.; MARQUES, M. O. M.; HABER, L. L.; VIGNA, B. B. Z.; BAJAY, M. M.; SOUZA, A. P.; SEMIR, J.; ZUCCHI, M. I. New loci of Lychnophora ericoides and transferability to Lychnophora pinaster, endangered medicinal species from Brazil Genetics and Molecular Research, v 13, n. 4, p. 878-882, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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31. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MAIA-ALMEIDA, C. I.; FERREIRA, M. I.; MARQUES, M. O. M.; MAGALHÃES, P. M.; SCRAMIN, S.; QUEIROZ, S. C. do N. de; MING, L. C. Densidade e idade de Phillanthus amarus - genótipo UNICAMP/CPQBA -14 na produtividade de filantina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 51., 2011, Viçosa, MG. Hortaliças: da origem aos desafios da saúde e sustentabilidade: anais... Viçosa, MG: ABH, 2011. p. 4910-4917. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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32. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, M. A. S. da; HIDALDO, A. de F.; CHAVES, F. C. M.; MOURÃO JÚNIOR, M.; MARQUES, M. O. M.; FERRI, A. F.; MING, L. C. Efeitos da adubação orgânica e da cobertura morta na produtividade, no teor e na composição do óleo essencial de gengibre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Qualidade e segurança alimentar: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 21, n. 2, p. 414, jul. 2003. Suplemento. 1 Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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33. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, M. A. S. da; HIDALGO, A. de F.; CHAVES, F. C. M.; MORÃO JÚNIOR, M.; MARQUES, M. O. M.; FERRI, A. F.; MING, L. C. Efeitos da adubação orgânica e da cobertura morta na produtividade, no teor e na composição do óleo essencial de gengibre. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 414, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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34. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, M. A. S. da; HIDALGO, A. de F.; CHAVES, F. C. M.; MOURÃO JUNIOR, M.; MARQUES, M. O. M.; FERRI, A. F.; MING, L. C. Efeitos da adubação orgânica e da cobertura morta na produtividade, no teor e na composição do óleo essencial de gengibre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Qualidade e segurança alimentar: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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35. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; FACANALI, R.; FERRI, A. F.; ANTUNES, J. A.; MING, L. C.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. A. Produção de folhas + inflorescências, rendimento e constituintes do óleo essencial de alecrim-pimenta em função da adubação orgânica e épocas de corte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Qualidade e segurança alimentar: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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36. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; FACANALI, R.; FERRI, A. F.; ANTUNES, J. A.; MING, L. C.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. A. Produção de folhas + inflorescências, rendimento e constituintes do óleo essencial de alecrim-pimenta em função da adubação orgânica e épocas de corte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Qualidade e segurança alimentar: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 21, n. 2, p. 409, jul. 2003. Suplemento. 1 Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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37. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; MING, L. C.; CARVALHO, E. A. V. de; FERNANDES, D. M.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. de A. Produção de biomassa, rendimento de óleo essencial e teor de eugenol em alfavaca-cravo, em função da adubação orgânica e sazonalidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 42.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE HORTICULTURA, 11., 2002, Uberlândia. Água, energia e sustentabilidade: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 20, n. 2, p. 310, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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38. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; MING, L. C.; CARVALHO, E. A. V.; FERNANDES, D. M.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. M. Produção de biomassa, rendimento de óleo essencial e teor de eugenol em alfavaca-cravo, em função da adubação orgânica e sazonalidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 42.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE HORTICULTURA, 11., 2002, Uberlândia. Água, energia e sustentabilidade: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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39. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; FACANALI, R.; ANTUNES, J. A.; MING, L. C.; MARQUES, M. O. M.; MEIRELES, M. A. de A. Produção de biomassa, rendimento de óleo essencial e teor de timol em alecrim-pimenta, em função da adubação orgânica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 42.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE HORTICULTURA, 11., 2002, Uberlândia. Água, energia e sustentabilidade: resumos expandidos e palestras. Horticultura Brasileira, v. 20, n. 2, p. 360, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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40. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SIQUEIRA, W. J.; EIRAS, M.; TESSARIOLI NETO, J.; AZEVEDO FILHO, J. A.; CARVALHO, C. R. L.; MARQUES, M. O. M.; LOURENÇÃO, A. L.; BUSO, J. A. Terceiro ano de avaliação de comportamento de clones de alho livres e infectados por vírus no estado de São Paulo. Summa Phytopathologica, Piracicaba, v. 29, n. 1, p. 51, jan./mar. 2003. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
03/02/2017 |
Data da última atualização: |
03/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PERIGO, C. V.; TORRES, R. B.; BERNACCI, L. C.; GUIMARÃES, E. F.; HABER, L. L.; FACANALI, R.; QUECINI, V.; MARQUES, M. O. M. |
Afiliação: |
CRISLENE VAZ PERIGO, Instituto Agronômico de Campinas.; ROSELI B. TORRES, Instituto Agronômico de Campinas.; LUIS C. BERNACCI, Instituto Agronômico de Campinas.; ELSIE F. GUIMARÃES, Instituto de Pesquisas Jardim Botânico do Rio de Janeiro.; LENITA LIMA HABER, CNPH; ROSELAINE FACANALI, Instituto Agronômico de Campinas.; VERA MARIA QUECINI, CNPUV; MARCIA ORTIZ M. MARQUES, Instituto Agronômico Campinas. |
Título: |
The chemical composition and antibacterial activity of eleven Piper species from distinct rainforest areas in Southeastern Brazil. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops and Products, v. 94, p. 528-539, 2016. |
DOI: |
10.1016/j.insoeop.2016.09.028 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Piper is a large and highly diverse genus of plants with medicinal and aromatic use. Itis widely distributed in tropical forests occupying distinct environments. We have determined the chemical composition ofthe essential oils from 11 species of Piper from seven locations of Atlantic rainforestin Brazil. The essential oils were isolated by hydrodistillation and their composition, determined by GC?MS. The chemical composition of the oils exhibits qualitative and quantitative differences among the species and intraspecifically for distinct locations. Mono and sesquiterpenes were the most abundant compounds, although P. aduncum also contained phenylpropanoids. The oils of P. xylosteoides, P. umbellatum and P. leptorum from coastal and inland regions consisted exclusively of oxygenated sesquiterpenes. In contrast, monoterpene was the sole chemical class in the oils extracted from P. rivinoides and P. solmsianum. Hierarchical clustering analyses demonstrated the chemical phenotype is associated to species-specific and environmental factors. The essential oils from the majority of the investigated Piper species exhibit inhibitory activity against pathogenic bacteria in vitro, reaching up to 30% of the inhibition levels of commercial antibiotics. The contents of bicyclogermacre and -muurolene were positively associated to E. coli inhibition, whereas, levels of germacrene D and trans-caryophyllene were associated to the inhibitory activity against all tested bacteria. Limonene and cis--ocymene were associated with Staphylococci inhibition. Higher contents of -phellandrene were positively correlated to wide spectrum antibacterial activity. Taken together, our results demonstrate the chemical diversity of Piper essential oils and their potential as novel antibacterial agents for several industrial applications. MenosPiper is a large and highly diverse genus of plants with medicinal and aromatic use. Itis widely distributed in tropical forests occupying distinct environments. We have determined the chemical composition ofthe essential oils from 11 species of Piper from seven locations of Atlantic rainforestin Brazil. The essential oils were isolated by hydrodistillation and their composition, determined by GC?MS. The chemical composition of the oils exhibits qualitative and quantitative differences among the species and intraspecifically for distinct locations. Mono and sesquiterpenes were the most abundant compounds, although P. aduncum also contained phenylpropanoids. The oils of P. xylosteoides, P. umbellatum and P. leptorum from coastal and inland regions consisted exclusively of oxygenated sesquiterpenes. In contrast, monoterpene was the sole chemical class in the oils extracted from P. rivinoides and P. solmsianum. Hierarchical clustering analyses demonstrated the chemical phenotype is associated to species-specific and environmental factors. The essential oils from the majority of the investigated Piper species exhibit inhibitory activity against pathogenic bacteria in vitro, reaching up to 30% of the inhibition levels of commercial antibiotics. The contents of bicyclogermacre and -muurolene were positively associated to E. coli inhibition, whereas, levels of germacrene D and trans-caryophyllene were associated to the inhibitory activity against all tested bacteria. Limonene and c... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Piperaceae; Planta aromática. |
Thesaurus NAL: |
Essential oils; Piper. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02645naa a2200265 a 4500 001 2062684 005 2017-02-03 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.insoeop.2016.09.028$2DOI 100 1 $aPERIGO, C. V. 245 $aThe chemical composition and antibacterial activity of eleven Piper species from distinct rainforest areas in Southeastern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aPiper is a large and highly diverse genus of plants with medicinal and aromatic use. Itis widely distributed in tropical forests occupying distinct environments. We have determined the chemical composition ofthe essential oils from 11 species of Piper from seven locations of Atlantic rainforestin Brazil. The essential oils were isolated by hydrodistillation and their composition, determined by GC?MS. The chemical composition of the oils exhibits qualitative and quantitative differences among the species and intraspecifically for distinct locations. Mono and sesquiterpenes were the most abundant compounds, although P. aduncum also contained phenylpropanoids. The oils of P. xylosteoides, P. umbellatum and P. leptorum from coastal and inland regions consisted exclusively of oxygenated sesquiterpenes. In contrast, monoterpene was the sole chemical class in the oils extracted from P. rivinoides and P. solmsianum. Hierarchical clustering analyses demonstrated the chemical phenotype is associated to species-specific and environmental factors. The essential oils from the majority of the investigated Piper species exhibit inhibitory activity against pathogenic bacteria in vitro, reaching up to 30% of the inhibition levels of commercial antibiotics. The contents of bicyclogermacre and -muurolene were positively associated to E. coli inhibition, whereas, levels of germacrene D and trans-caryophyllene were associated to the inhibitory activity against all tested bacteria. Limonene and cis--ocymene were associated with Staphylococci inhibition. Higher contents of -phellandrene were positively correlated to wide spectrum antibacterial activity. Taken together, our results demonstrate the chemical diversity of Piper essential oils and their potential as novel antibacterial agents for several industrial applications. 650 $aEssential oils 650 $aPiper 650 $aPiperaceae 650 $aPlanta aromática 700 1 $aTORRES, R. B. 700 1 $aBERNACCI, L. C. 700 1 $aGUIMARÃES, E. F. 700 1 $aHABER, L. L. 700 1 $aFACANALI, R. 700 1 $aQUECINI, V. 700 1 $aMARQUES, M. O. M. 773 $tIndustrial Crops and Products$gv. 94, p. 528-539, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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