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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
26/10/2022 |
Data da última atualização: |
17/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COMETTANT-RABANAL, R.; CARVALHO, C. W. P. de; ASCHERI, J. L. R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; GOTTSCHALK, L. M. F.; SANTIAGO, M. C. P. de A. |
Afiliação: |
RAÚL COMETTANT-RABANAL, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA. |
Título: |
Bioactive compounds of gluten-free whole and wheat breads. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022. 4 p. |
DOI: |
10.29327/cbcp2022.517790 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Evento online. 15 a 19 agosto 2022. CBCP. |
Conteúdo: |
Whole grains of sorghum, maize, and parboiled rice were used to produce functional flours processed by twin-screw extrusion cooking, then, they were used in gluten-free bread (GFBs) to compare with whole and refined wheat breads (control 1 and control 2 respectively). The breads were evaluated for total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (ABTS+ ), total condensed tannins (TCT) and phenolic acid profile (PAs) by high performance liquid chromatography. The sorghum and sorghum-corn (1:1) breads, despite being processed by extrusion and baking, showed high amounts of TCT and ABTS+ cation scavenging capacity when against control 2. In addition, high PAs retention and high antioxidant capacity (ABTS+ ) were found in GFBs such as sorghum (protocatechuic, 4-hydroxybenzoic, vanillic, caffeic, and chlorogenic), sorghum corn blend (pcoumaric and ferulic) and multicereal bread (synaptic acid). This could evidence the extrusion process facilitated the release of TPC and PAs that are bonded to the whole grain bran, through membrane softening and shear mechanisms. However, TPC retentions were similar between GFBs and whole wheat bread, due to the predominant phenolic acids in whole wheat bread such as catechin (flavonoid) and synaptic acids. |
Palavras-Chave: |
DATEM; Egg; Extruded flours; HPMC; Multigrain. |
Thesaurus Nal: |
Food technology; Phenolic acids. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
01/10/1998 |
Data da última atualização: |
16/06/2021 |
Autoria: |
MARQUES, J. B. B.; LIN, S. S. |
Título: |
Rendimento da soja em diferentes populações, espaçamentos e épocas de irrigação. |
Ano de publicação: |
1983 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 18, n. 10, p. 1089-1097, out. 1983. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Soybean yield in different plant populations, spacings, and irrigation periods. |
Conteúdo: |
RESUMO - O estudo desenvolvido neste trabalho foi estabelecido para determinar o efeito de população de plantas e espaçamento entre fileiras, sobre os componentes do rendimento por planta de soja submetida a irrigação em diferentes estádios de desenvolvimento. A irrigação durante o período vegetativo e o florescimento aumentaram o peso de 100 sementes. O número de legumes por planta foi superior na população de 250.000 plantas/ha, não diferindo entre população de 350.000 e 450.000 plantas/ha. Conforme se aumentou o espaçamento entre fileiras, houve decréscimo no rendimento por planta, no número final de plantas por área, no numero de legumes por planta e no número de sementes por legume. ABSTRACT - The study reported herein was designed to determine the effect of plant population and spacing between rows on yield componenta and yield por plant of soybean under irrigation in different development stages. Irrigation during vegetative and flowering periods increased the hundred-seed weights. The number Of pods por plant was higher in the population of 250,000 plants/ha, but there was no difference between the population of 350,000 and 450,000 plants/ha. The final number of plants per area, seed yield per plant, number of pods per plant and number of seeds per pod were decreased with increased row spacings. |
Thesagro: |
Deficiência Hídrica; Espaçamento; Irrigação; População de Planta; Produtividade; Semente; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Developmental stages; Irrigation; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223821/1/Rendimento-soja-diferenrtes-1983.pdf
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Marc: |
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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