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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  23/03/2020
Data da última atualização:  23/03/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRINHO, V. S.; CARVALHO, C. S.; RAMOS, N. P.; PACKER, A. P.; MILORI, D. M. B. P.; SANTOS, J. de O.; CERRI, C. E. P.; ANDRADE, C. A. de.
Afiliação:  VICTOR SANCHES RIBEIRINHO; CRISTINA SILVA CARVALHO, UEMA; NILZA PATRICIA RAMOS, CNPMA; ANA PAULA CONTADOR PACKER, CNPMA; DEBORA MARCONDES BASTOS PEREIRA, CNPDIA; JULIANA DE OLIVEIRA SANTOS MARCATTO, CNPMA; CARLOS EDUARDO PELLEGRINO CERRI, ESALQ-USP; CRISTIANO ALBERTO DE ANDRADE, CNPMA.
Título:  Organic matter of tropical soil with coffee growth in CO2 enriched atmosphere.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Horticulture International Journal, v. 3, n. 6, p. 283-289, 2019.
ISSN:  2576-4462
DOI:  https://doi.org/10.15406/hij.2019.03.00143
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The increase of atmospheric CO2 should result in higher carbon fixation by plants of the C3 photosynthetic cycle, such as coffee. However, not much is known about the relationship between atmospheric CO2 increase, higher carbon fixation through photosynthesis and the potential carbon sequestration in soil. Based on the hypothesis that there will be greater stabilization of carbon in soil due to increase of atmospheric CO2 concentration, the study was carried a field coffee grown area with FACE (Free-Air Carbon dioxide Enrichment) system. The CO2 enrichment treatment maintained the concentration of this gas 200 ?mol mol-1 above the ambient value. The stocks of carbon and nitrogen in soil and some attributes related to the humification of organic matter were evaluated 43 months after the beginning of the experiment. In addition, the decomposition of residues of coffee plants (leaves) and the emission of N2O were also evaluated. The stocks of carbon and nitrogen in soil of at 0-5 cm layer were in average 18% higher (2.6 Mg ha-1 carbon and 0.2 Mg ha-1 nitrogen) in CO2 enrichment treatment. As the decomposition of vegetal remains was not affected by atmospheric CO2 enrichment, the increase of carbon and nitrogen in soil was due to the greater contribution of vegetal material, which resulted in a less humic organic matter. In the equilibrium between carbon soil stabilization and N2O emission, the enrichment of atmospheric CO2 in the coffee crop resulted in negative feedback for gl... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carbon stock; Humification index.
Thesagro:  Café; Matéria Orgânica; Solo Tropical.
Thesaurus Nal:  Coffea arabica var. arabica; Free air carbon dioxide enrichment; Humic substances.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211977/1/Ramos-NP-organic-matter-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16750 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/12/2012
Data da última atualização:  28/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  JUNGHANS, T. G.; SILVA, L. F. da; JESUS, O. N. de; MARQUES, G. C.
Afiliação:  TATIANA GOES JUNGHANS, CNPMF; LETICIA FIUZA DA SILVA, CNPq; ONILDO NUNES DE JESUS, CNPMF; GABRIEL CONCEIÇÃO MARQUES.
Título:  Estádios de maturação do fruto na emergência de plântulas de Passiflora alata.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O maracujazeiro-doce, Passiflora alata Curtis, é uma espécie nativa do Brasil e tem importância econômica como fruto para consumo ao natural, também sendo utilizada como ornamental. Suas folhas possuem maracujina e passiflorina; ambas com propriedade de atuar como tranqüilizante e as sementes trituradas têm ação anti-helmíntica (VASCONCELLOS; CEREDA, 1994; OLIVEIRA et al., 1994). De sua casca podem ser elaborados doces, geleias e sorvetes. Tem ampla distribuição no território brasileiro, podendo ser encontrada desde o Amazonas, até o Rio Grande do Sul.
Thesagro:  Maracujá.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72852/1/ESTADIOS-DE-MATURACAO-DO-FRUTO-4YWT.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF29108 - 1UPCAA - PPCD 2012.018
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